Saveti za blogere

Pitanja & odgovori

Pokušavam da blogujem na WordPressu, uzela sam početnu besplatnu verziju jer sam početnik i ne znam kud će me to odvesti. Vidim da ta verzija ne uključuje plugine a verovatno još štošta što je potrebno za SEO optimizaciju. Pokušala sam da pratim korake iz Vašeg kursa, pa je zapelo kod plugina.

Šta uopšte mislite o tome?
Šta preporučujete početnicima?
Da li se kasnije može preći na plaćenu verziju i koju?

Besplatan nalog na WordPressu je velika i ružna zamka u koju nažalost većina početnika upadne, upravo iz razloga što ne znaju kuda će ih blogovanje odvesti.

Oni koji uspeju da ostvare dobre rezultate uprkos, u najmanju ruku, nezahvalnim uslovima koje podrazumeva besplatan nalog na WordPressu, moraju da „zaglibe“ još dublje kroz plaćeni paket i sve što on donosi.

Nažalost, većina ljudi koji u ovom svetu nisu profesionalno ne znaju razliku između plaćenog paketa na WordPressu (što bi po nekoj logici stvari bio vaš sledeći korak) i WordPress platforme na ličnom domenu i hostingu (o čemu na ovom blogu govorim).

Početnicima preporučujem da odluče šta žele od blogovanja i koliko su tome spremni da se posvete. Ukoliko ozbiljno želite da idete u pravcu bloga kao izvora prihoda, važno je da od početka stvari postavite na pravi način, koji podrazumeva dobar plan i izradu bloga na ličnom domenu i hostingu (zakupljenim kod ovlašćenog hosting provajdera).

Rado bih se upustila u avanturu zvanu blogovanje, ali ne mogu da odredim nišu, tj. pisala bih uopšte o društvenim temama, što mislim da, što se konkretno tiče blogovanja, nije baš pametno. Zato me zanima tvoje mišljenje (verujem da možemo na ti, iako u offline svetu persiram) vezano za teme o blogovanju, koje donose prihod, tj. ako imaš neki spisak ili neki link gde mogu doći do tema za profitabilan blog, a koje bi zadovoljile moju neku satisfakciju tj. koje teme bih mogla da koristim, a opet da uživam kreirajući blog i pri tom možda jednog dana isti bude i profitabilan.

Hvala puno na odgovoru.

Lično se ne slažem sa takvim spiskovima, jer bi u tom slučaju svako ko pokrene blog u jednoj takvoj niši, posle određenog vremena zarađivao novac.
U realnosti stvari stoje potpuno drugačije.

Profitabilni postaju blogovi koji imaju jasno definisanu nišu (koja prethodno ne mora biti svrstana među profitabilne), ciljnu grupu i autora koji voli to o čemu piše – posvećeno i kontinuirano.

Umesto da konsultuješ jedan takav spisak, predlažem da neko vreme razmišljaš i zapisuješ o čemu bi sve mogla da pišeš. Kasnije, kada dođe vreme da doneseš odluku, obrati pažnju na ono što ti deluje najzanimljivije, a ne šta bi potencijalno moglo da dovede do zarade.

Jedan dobar blog zahteva zaista mnogo rada, a s obzirom na to da smo ionako prebukirani i premoreni zbog svega i svačega, ako nam taj blog nije zanimljiv, tako umorni mu se nikada nećemo posvetiti kako je potrebno 🙂

Pitali su me da počnem da pišem za jedan novi blog na engleskom. Pošto sam početnik, ne znam kako treba da navedem izvore. Na primer, čitam na nekoliko jezika o nekoj temi o Parizu i ne znam kako da navedem sve izvore?

U tom slučaju je najbolje da navedeš izvore na kraju teksta.

Ne zaboravi da uključiš i linkove.

Niste pronašli odgovore na svoja pitanja?

Postavite ih putem sledeće forme.

Prijavite se za besplatan email program

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da svakog dana, tokom naredne tri nedelje, dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Možete da se odjavite u svakom trenutku.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

E-knjiga

Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje

Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.