Saveti za blogere

Pitanja & odgovori

Pokušavam da blogujem na WordPressu, uzela sam početnu besplatnu verziju jer sam početnik i ne znam kud će me to odvesti. Vidim da ta verzija ne uključuje plugine a verovatno još štošta što je potrebno za SEO optimizaciju. Pokušala sam da pratim korake iz Vašeg kursa, pa je zapelo kod plugina.

Šta uopšte mislite o tome?
Šta preporučujete početnicima?
Da li se kasnije može preći na plaćenu verziju i koju?

Besplatan nalog na WordPressu je velika i ružna zamka u koju nažalost većina početnika upadne, upravo iz razloga što ne znaju kuda će ih blogovanje odvesti.

Oni koji uspeju da ostvare dobre rezultate uprkos, u najmanju ruku, nezahvalnim uslovima koje podrazumeva besplatan nalog na WordPressu, moraju da „zaglibe“ još dublje kroz plaćeni paket i sve što on donosi.

Nažalost, većina ljudi koji u ovom svetu nisu profesionalno ne znaju razliku između plaćenog paketa na WordPressu (što bi po nekoj logici stvari bio vaš sledeći korak) i WordPress platforme na ličnom domenu i hostingu (o čemu na ovom blogu govorim).

Početnicima preporučujem da odluče šta žele od blogovanja i koliko su tome spremni da se posvete. Ukoliko ozbiljno želite da idete u pravcu bloga kao izvora prihoda, važno je da od početka stvari postavite na pravi način, koji podrazumeva dobar plan i izradu bloga na ličnom domenu i hostingu (zakupljenim kod ovlašćenog hosting provajdera).

Rado bih se upustila u avanturu zvanu blogovanje, ali ne mogu da odredim nišu, tj. pisala bih uopšte o društvenim temama, što mislim da, što se konkretno tiče blogovanja, nije baš pametno. Zato me zanima tvoje mišljenje (verujem da možemo na ti, iako u offline svetu persiram) vezano za teme o blogovanju, koje donose prihod, tj. ako imaš neki spisak ili neki link gde mogu doći do tema za profitabilan blog, a koje bi zadovoljile moju neku satisfakciju tj. koje teme bih mogla da koristim, a opet da uživam kreirajući blog i pri tom možda jednog dana isti bude i profitabilan.

Hvala puno na odgovoru.

Lično se ne slažem sa takvim spiskovima, jer bi u tom slučaju svako ko pokrene blog u jednoj takvoj niši, posle određenog vremena zarađivao novac.
U realnosti stvari stoje potpuno drugačije.

Profitabilni postaju blogovi koji imaju jasno definisanu nišu (koja prethodno ne mora biti svrstana među profitabilne), ciljnu grupu i autora koji voli to o čemu piše – posvećeno i kontinuirano.

Umesto da konsultuješ jedan takav spisak, predlažem da neko vreme razmišljaš i zapisuješ o čemu bi sve mogla da pišeš. Kasnije, kada dođe vreme da doneseš odluku, obrati pažnju na ono što ti deluje najzanimljivije, a ne šta bi potencijalno moglo da dovede do zarade.

Jedan dobar blog zahteva zaista mnogo rada, a s obzirom na to da smo ionako prebukirani i premoreni zbog svega i svačega, ako nam taj blog nije zanimljiv, tako umorni mu se nikada nećemo posvetiti kako je potrebno 🙂

Pitali su me da počnem da pišem za jedan novi blog na engleskom. Pošto sam početnik, ne znam kako treba da navedem izvore. Na primer, čitam na nekoliko jezika o nekoj temi o Parizu i ne znam kako da navedem sve izvore?

U tom slučaju je najbolje da navedeš izvore na kraju teksta.

Ne zaboravi da uključiš i linkove.

Niste pronašli odgovore na svoja pitanja?

Postavite ih putem sledeće forme.

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.