Saveti za blogere

Najčešće greške WordPress početnika

Prijavite se za besplatan email program

24 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da svakog ponedeljka u 10h, tokom naredne 24 nedelje, dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Možete da se odjavite u svakom trenutku.

Okej. Uspešno ste instalirali svoj prvi WordPress sajt i vreme je za instaliranje teme, plugin-ova i kreiranje strana vašeg sajta ili bloga.

Za WordPress važi da je jedna od najlakših platformi za izradu web sajtova, pa upravo zbog toga početnicima ni ne pada na pamet da bi bilo šta moglo da krene po zlu.

Kada sam odlučila da naučim WordPress i sama sam bila fascinirana brzinom i lakoćom kojom sam to uradila, bar mi se tada tako činilo. Sve programe u kojima radim sam najpre učila iz knjiga, jer smatram da tutorijali koje možemo naći na internetu nikada neće pokiti baš sve bitne i nebitne detalje u vezi sa bilo čim.

Međutim, iako sam kao pravi štreber prešla knjigu od slova do slova, moji prvi izazovi i frustracije sa WordPress-om krenuli su kada sam počela prvu izradu WordPress sajta za svoje klijente.

Pravila sam greške o kojima ću u ovom prilogu govoriti, a takođe ću navesti i one za koje sam primetila da ih većina WordPress početnika iznova ponavlja.

1. Odabir lošeg hosting provajdera

Ovo nije ni prvi ni poslednji put da na svom blogu govorim o hosting provajderima.

Neki od njih su mi zadali mnogo muka, pa dajem sebi za pravo da poput papagaja ponavljam da je ovo jedna od najvažnijih odluka koju ćete doneti u vezi sa svojim web sajtom.

Možete napraviti najbolji i najlepši web sajt na planeti – ako hosting provajder nije dobar, neće biti ni sajt.

Mogu da razumem finansijske izazove u kojima se mnogi, koji istovremeno sa novim biznisom pokreću i sajt, nalaze. Međutim, niska cena hostinga vam nipošto ne sme biti prioritet.

Hosting provajder kojim sam jako zadovoljna je DreamWeb.

2. Nepotpuna ili nikakva konfiguracija WordPress-a za pretraživače

To što vam svi govore da je u WordPress-u lako praviti sajtove ne znači da nije kompleksan i da će posao obavljati umesto vas.

Ukoliko ne uradite konfiguraciju o kojoj ću detaljno u nastavku govoriti, platićete cenu lošeg rangiranja na Google-u i ostalim pretraživačima, što je krajnje besmisleno i nedopustivo kakav god sajt da imate.

Korake koje ću sada navesti morate napraviti odmah po instaliranju WordPress-a:

1) Unesite naslov i podnaslov sajta

Ukoliko prilikom instalacije WordPress-a niste uneli dobar naziv vašeg sajta (ili iz bilo kog drugog razloga želite da ga promenite), to možete uraditi tako što ćete izabrati opciju: Settings > General.

Naziv sajta treba da bude kratak i efektan; da u najviše dve, tri reči vašim posetiocima stavi do znanja o čemu se tu, zapravo, radi. Ukoliko vodite neki posao, ovde ćete upisati naziv vaše firme.

Što se podnaslova sajta tiče, “Još jedan WordPressov blog” ne opisuje dovoljno dobro ono o čemu sajt govori, a takav sajt će Google automatski rangirati kao loš i nepouzdan. Ukoliko vam ovo promakne, Google će smatrati da ne posedujete ni osnovno znanje o tome kako jedan sajt treba da izgleda.

Takođe, podnaslov sajta je vrlo važan sastavni deo metapodataka lokacije – to su informacije koje pretraživači koriste da bi vaš sajt stavili u kontekst s milionima drugih lokacija na internetu.

2) Konfigurišite stalne veze

Da biste naučili kako i zašto treba da definišete svoje stalne veze, bilo bi zgodno da znate šta su one.

Stalna veza (permalink ili permanent link) jeste adresa stranice (URL) koja je stalna i koja se može zabeležiti.

U vreme kada su web lokacije tek počele da se pokreću koristeći baze podataka za smeštanje i šablone za prikazivanje sadržaja, često niste mogli zabeležiti vezu ka toj stranici. Svaka je stranica u osnovi postojala samo jednom i samo onoliko dugo koliko ju je neka osoba posećivala. To znači da Google i drugi pretraživači nisu mogli dobro da indeksiraju web lokaciju (ponekad nisu mogli uopšte), jer je bilo malo stvarnih veza ka stranicama.

Da bi se rešio problem, odlučeno je da se za ceo sadržaj web lokacije naprave stalne veze koje se mogu indeksirati.

Podrazumevana struktura stalne veze u WordPress-u izgleda, na primer, ovako: http://yoursite.com/?p=022. Broj 022 je identifikator priloga na blogu. Iako je ovo u redu i može se zabeležiti bez problema, čitaocu ili pretraživaču ne pruža mnogo informacija o prilogu ili strani.

Dobre veze ne samo da je lakše čitati i razumeti u adresnom polju, nego i pretraživači mogu da razumeju njihov kontekst. Shodno tome, dobićete bolje rangiran i pristupačniji web sajt.

Menjanje stalne veze web lokacije svodi se na biranje opcije koja nije podrazumevana, što je prikazano na sledećoj slici.

Konfigurisanje stalnih veza

Kada izaberete opciju Post name i pritisnete dugme Save Changes, prikazaće se sledeća poruka: Permalink Structure Updated (struktura stalne veze je ažurirana).

3) Izmenite naziv podrazumevane kategorije “Uncategorized” u naziv koji bolje opisuje vaš sajt

Kada prvi put instalirate WordPress, pravi se i kategorija “Uncategorized”; ako prilogu ne dodelite kategoriju, dodeliće mu se kategorija Uncategorized.

Ovu kategoriju je potrebno preimenovati. Takođe možete definisati novu podrazumevanu kategoriju, a Uncategorized izbrisati.

Kategoriju možete preimenovati tako što ćete izabrati Posts > Categories, a zatim odabirom opcije Edit – nakon što postavite kursor iznad naziva same kategorije.

Ukoliko zanemarite ovaj korak, nećete ostaviti dobar utisak na Google.

4) Obrišite prvi podrazumevani prilog, komentar i stranu na sajtu

Pri svakoj instalaciji WordPress-a, na vašem sajtu prave se podrazumevani prilog, komentar i strana. Potrebno je da ih obrišete zato što pretraživačima ukazuju na sajt sa nekvalitetnim sadržajem.

5) Instalirajte i aktivirajte Yoast SEO plugin

Svi želimo da pretraživači lako i brzo pronalaze naše web strane. WordPress, sam po sebi, jeste sjajan u optimizovanju sadržaja za pretraživače (SEO), ali mu je dobra pomoć uvek dobrodošla.

O optimizaciji vaših strana za pretraživače putem ovog plugin-a govoriću u narednom prilogu.

Ono što je sada važno da znate jeste da Yoast SEO pravi poseban indeks ili mapu vašeg sajta za pretraživače kao što je Google.

Na taj način u jednoj datoteci pretraživačima dajete sve što treba da znaju o vašem sajtu. Kad god objavite ili promenite nešto na svom sajtu, ne samo da se ažurira datoteka (kao što i treba da bude), nego se i svim najvažnijim pretraživačima šalje informacija o novim sadržajima.

Hajde sada da javimo Google-u da ste tu! 🙂

Najpre je potrebno da omogućite Yoast-u da napravi mapu vašeg sajta. To ćete uraditi tako što ćete izabrati SEO > Dashboard, pa Features > Advanced settings pages > Enabled.

Prvi deo posla je obavljen.

Google-ove Webmaster alatke

Korišćenje Google-ovih Webmaster alatki jedan je od najlakših načina da naučite više o svom sajtu. Da biste saznali kako je Google indeksirao vaš sajt i pomoću kojih ključnih reči, ili da biste rešili probleme kao što su oni s lošim vezama, posetite ovu adresu.

U prvom koraku proverite da li ste vlasnik svog domena. Google ovo olakšava tako što vam daje opciju za dodavanje programskog koda u zaglavlje vaše lokacije ili za učitavanje HTML datoteke.

Konfigurisanje Googleovih Webmaster alatki

Pomoću sledećih koraka podesite Googleove Webmaster alatke za svoj sajt:

  1. Posetite Googleove Webmaster alatke i prijavite se pomoću svog identifikatora za Google (Google ID).
  2. Upišite svoj domen.
  3. Pritisnite Verify.
  4. Izaberite metodu putem koje ćete potvrditi vlasništvo domena i sajta i odradite neophodne korake.
  5. Pritisnite Verify.

Prijavljivanje mape sajta Google-u

Preostaje nam samo još da se, kao što malopre rekosmo, javimo Google-u.

Dok ste na strani Google-ovih Webmaster alatki na levoj bočnoj traci izaberite Crawl > Sitemaps.

Pritisnite dugme Add/Test Sitemap u gornjem desnom uglu, pa u polje za unos koje se pojavi upišite sitemap_index.xml.

Pritisnite Submit.

To je to, čestitam! Obavili ste jedan od najznačajnijih koraka u optimizaciji svog sajta za pretraživače.

Pređimo sada na naredne greške WordPress početnika.

3. Instaliranje svakog dostupnog plugin-a

Jedna od najfascinantnijih karakteristika WordPress-a jeste ta što je proširiv. Gotovo za svaku funkcionalnost koju želite da uvedete na svoj sajt postoji plugin. Čini se kao najlakša stvar na svetu posetiti WordPress-ov direktorijum sa dostupnim plugin-ovima i instalirati svaki koji nam izgleda interesantno.

Ono o čemu u takvim momentima početnici ne razmišljaju je ko stoji iza tog plugin-a: da li je programski kod dobar, da li se plugin redovno ažurira?

Dešavalo mi se da nakon što instaliram plugin onemogućim samoj sebi dalji rad na sajtu. Desiće se i vama, pa je u takvim situacijama potrebno da obrišete novoinstalirani plugin preko cPanel-a.

Dodatni savet: Svaki put nakon što instalirate novi plugin proverite da li sajt radi isto kao pre instalacije. Ukoliko ne pratite kako se sajt ponaša nakon svake promene koju napravite biće vam daleko teže da ustanovite kada je problem nastao i otklonite ga.

Krenimo dalje.

Kada pronađete plugin koji želite da instalirate odgovorite na sledeća pitanja:

  • Da li mi je ovaj plugin zaista potreban?
  • Da li u potpunosti obezbeđuje i pokriva funkcionalnost koju želim da uvedem?

Ukoliko odgovor na oba pitanja nije potvrdan nemojte ga instalirati.

Zaista izgleda privlačno instalirati pregršt atraktivnih efekata, ali verujte da posetioci na njih ostaju ravnodušni – uvek. Niko nije, niti će ikada doći na vaš sajt da bi se divio dugmadima koja skakuću i menjaju boje ili lepo dizajniranim popup-ovima.

Obezbedite svojim posetiocima jasne i konkretne informacije po koje su došli, omogućite im da ih lako pronađu i voleće vas.

Osim toga, previše instaliranih pluginova ubija brzinu učitavanja sajta, o tome sam nekoliko puta ovde govorila.

Umesto da za svaku funkcionalnost sajta instalirate poseban plugin, izaberite temu koja ispunjava najveći deo vaših potreba.

Poznavanje HTML-a i CSS-a vam takođe umnogome može olakšati život. Ljudi zbog običnog plutajućeg dugmeta umeju da instaliraju poseban plugin, dok sa HTML-om i CSS-om ovakvu potrebu mogu rešiti sa samo nekoliko linija koda.

Zapravo, svi koji rade kao web dizajneri su u obavezi da odlično poznaju HTML i CSS. Ostali, koji žele raditi samo na svom sajtu, uvek mogu angažovati dizajnera da im pomogne oko ovakvih stvari.

Detaljno o WordPress plugin-ovima i onima koje smatram neophodnim na svakom sajtu, pročitajte u prilogu: WordPress plugin-ovi

4. Upotreba slabe admin lozinke

WordPress je ekstremno popularan CMS sistem, jedan od najzastupljenijih na svetu. Upravo zbog toga je i redovna meta zlonamernika.

Od hakera ćete se najlakše odbraniti pomoću jake lozinke. Lozinka mora biti jedinstvena, slučajna i dovoljno dugačka da bi bila bezbedna (mora imati najmanje 10 – 15 znakova).

Takođe izbegavajte da za korisničko ime zadajete najčešće reči, kao što su admin ili administrator. Upotrebite svoje ime, nadimak ili nešto još kreativnije.

Dodatno možete da se osigurate plugin-om koji ograničava broj unošenja pogrešnih lozinki. Jedan od njih je WP Limit Login Attempts.

5. Neredovno ažuriranje WordPress-a

Redovno ažuriranje WordPress-a je od suštinskog značaja, ne samo da bi vaš blog ili sajt dobio nove funkcije, poboljšao performanse i bio stabilniji, nego i zato da bi bio bezbedniji.

Srećom, ažuriranje WordPress-a sastoji se od samo jednog pritiska mišem. Tom prilikom se WordPress deaktivira, prebacuje u režim održavanja, uvode se nove datoteke, izbacuju stare i sve se vraća u normalno stanje.

Isto važi za teme i plugin-ove.

Zaključak

Podelila sam sa vama najčešće greške WordPress početnika (svoje i tuđe) kako ih ne biste ponovili i samim tim uštedeli dosta vremena i izbegli stresne situacije kroz koje smo mi prošli.

Prešli smo puno toga što bi kao WordPress početnik trebalo da znate. Od svih podešavanja sa kojima sam vas ovde upoznala zavisiće 95% pozitivnog ishoda.

Kao i uvek, ukoliko imate dodatna pitanja ili vam je potrebna pomoć u radu, možete me kontaktirati putem kontakt forme.

Uživajte u sjajnom WordPress-u! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Autor: Maja Vučković

Maja je od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomagala malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

2017. fokus usmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
oldest
newest
Inline Feedbacks
View all comments
Olivera
Olivera
2 years ago

Hvala Vam jer sam uz pomoć vaših članaka napravila svoj blog. Međutim, izbrisala sam početnu stranicu i sada ne umem da napravim odgovarajuću stranicu koja ima performanse početne – tj da prikazuje nazive članaka sa kojih se može ući u članak. Takođe mi se strana bloga koja ima polja za komentare , jednostavno izgubila. O tome govorim jer mi korisnici pišu na email i ne shvataju zašto im se ne vide komentari. A ja ne znam jer sam dozvolila komentare.Molila bih Vas ako imate savet da mi ga prosledite. Svakako, još jednom veliko hvala na dosadašnjoj pomoći.

Prijavite se za besplatan email program

24 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da svakog ponedeljka u 10h, tokom naredne 24 nedelje, dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Možete da se odjavite u svakom trenutku.

Pročitajte i sledeće

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.

Prijavite se za besplatan email program

24 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da svakog ponedeljka u 10h, tokom naredne 24 nedelje, dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Možete da se odjavite u svakom trenutku.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

E-knjiga

Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje

Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.