O blogu | Kontakt

Saveti za blogere

Saveti pomoću kojih samostalno možete da pokrenete i vodite blog u WordPress-u

Kako da odaberete web hosting i domen za svoj sajt

Prijavite se za besplatan email program
24 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da svakog ponedeljka u 10h, tokom naredne 24 nedelje, dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Možete da se odjavite u svakom trenutku.

Bilo da pokrećete novi sajt ili želite da migrirate postojeći, treba da znate kako da odaberete web hosting i domen.

Baš kao i kada je u pitanju kupovina bilo kog drugog proizvoda, većini ljudi treba pomoć i dobra preporuka kako bi doneli odluku.

 

Šta je web hosting?

Da biste uopšte mogli da postavite svoj sajt na Internet, treba da iznajmite prostor na serveru od hosting provajdera – firme koja se takvom vrstom usluga profesionalno bavi.

Vi u tom slučaju iznajmljujete prostor na jednom od njihovih servera, a oni su zaduženi za to da vaš sajt uvek bude na Internetu, 24 sata dnevno, 7 dana nedeljno.

Vrste web servera

Ima više vrsta servera, a ja ću ovde da vam objasnim koje vrste su najčešće u ponudi i šta svaki od njih podrazumeva.

BESPLATAN PROSTOR NA SERVERU (Free hosting). Ukoliko samo želite da objavite svoj sajt bez dodatnih troškova, znajte da postoje servisi koji prostor na svojim serverima nude besplatno. To su neki blogerski servisi i Internet zajednice. Na primer:

Međutim, ova opcija nipošto nije preporučljiva jer ima mnogo mana:

 • Dosadni reklamni baneri i popup prozori;
 • Ograničenja tipa sadržaja koji možete da objavite;
 • Ograničena kontrola nad prelomom strana, navigacije i izgledom sadržaja;
 • Ne dobijate svoje ime domena;
 • Nepogodna za poslovne i sve ozbiljne web lokacije.

DELJENI WEB SERVER (Shared hosting). Potrebe većine korisnika svode se upravo na deljeni web server. Ugošćavanje sajta na ovom serveru podrazumeva da mnogo korisnika i web lokacija deli prostor na jednom fizičkom serveru. To naravno ne znači da neko drugi može pristupiti vašem sajtu. Ovde vam se dodeljuje prostor i uslovi njegovog korišćenja za izvesnu mesečnu ili godišnju sumu novca. Kao što sam rekla, većini korisnika ovi uslovi odgovaraju, ali ako spadate u napredne korisnike, verovatno će vam biti ponuđena mogućnost prijavljivanja na namenski server.

NAMENSKI SERVER (Dedicated server). Namenski server omogućava da imate ceo server samo za sebe. Kada vam hosting provajder iznajmi namenski server, obeležiće ga, brinuti se o tome da neprekidno radi, ponovo ga pokrenuti ako treba, ali ostalo zavisi od vas – što je i dobro i loše. Na serveru možete instalirati šta hoćete, ali ako on zbog toga prestane da radi, za popravku ćete morati sami da se pobrinete.

SERVERI NAMENSKI KREIRANI ZA WORDPRESS PLATFORMU (WordPress hosting). Ovo je definitivno najbolja opcija za sve koji nameravaju da svoj sajt ili blog izrade u WordPress-u. Bez obzira na to što danas WordPress možete instalirati gotovo na svakom serveru koji postoji, ovakvi serveri, namenski kreirani za WordPress, pružaju daleko bolje uslove za rad WP sajtova jer su u potpunosti prilagođeni njihovim zahtevima.

Šta se smatra prihvatljivim nalogom na deljenom veb serveru?

S malim odstupanjima, osnovni početni paket mogao bi da izgleda ovako:

 • Između 5 i 10 GB memorije
 • Između 30 i 50 GB za transfer
 • Instalirani cPanel
 • Neograničen broj poddomena
 • Neograničen broj email naloga
 • Podrška za WordPress

Ovo su samo neke osnovne karakteristike koje su najpotrebnije i najtraženije. Osnovni plan, poput navedenog košta od 5 do 20 dolara mesečno. U većini paketa važi pravilo da ćete, ako platite više, dobiti više prostora na disku i veću propusnu moć. Ako ne znate od čega da počnete, znajte da je osnovni paket koji sam navela sasvim dovoljan za manji obim poslovanja ili za pojedince.

Hosting provajderi

Dok proveravate hosting provajdere koje su vam preporučili prijatelji, bacite pogled na njihovu tehničku podršku. Imaju li dostupna i pregledna najčešća pitanja korisnika? Postoji li baza znanja koja se može pretraživati? Imaju li smisla odgovori na pitanja? Iako možda niste nameravali da se oslanjate na usluge tehničke podrške hosting provajdera, postoje situacije kada će vam zatrebati – na primer, kada vaš sajt ne radi. Važno je da u kritičnim situacijama možete dobiti precizne i razumljive odgovore na svoja pitanja.

Zapamtite da prilikom odabira hosting provajdera morate biti vrlo oprezni. Nisu samo paketi koje nude ono na šta treba da obratite pažnju, već i reputacija firme koja ih nudi. Funkcionalnost vašeg budućeg sajta neće zavisiti samo od dizajnera koji ga je kreirao, već i od hosting provajdera koji treba da obezbedi najbolje uslove za funkcionisanje sajta.

Domaći hosting provajder koji me je početkom 2017. godine pozitivno iznenadio i za koji konačno mogu da garantujem svim ljudima sa kojima sarađujem je DreamWeb Hosting. Tim za podršku im je brz i veoma profesionalan, a svi sajtovi mojih klijenata koji se nalaze na njihovim serverima pokazuju bolju brzinu učitavanja od sajtova koji se nalaze na serverima drugih domaćih hosting provajdera.

Kako bih vas detaljno sprovela kroz postupak zakupa domena i hostinga napisala sam detaljan vodič koji možete besplatno da preuzmete putem ovog linka.

Šta je domen?

Domen je adresa vaše početne strane (moj domen je majavuckovic.com), vaš identitet na webu i treba verno da predstavlja vašu poslovnu aktivnost ili sadržaj.

Ime domena se registruje lako i ne košta mnogo. To može da se uradi na dva načina:

 • direktno u registru domena ili
 • preko hosting kompanije.

Danas je uobičajeno da hosting kompanije registruju imena domena u sklopu procesa otvaranja naloga. Ta usluga se nudi da biste vi, kao korisnik, mogli sve da obavite na jednom mestu.

Kada registrujete ime domena, iznajmljujete ga na godinu dana (može i na duži period, ali ne zauvek). Na kraju iznajmljenog perioda morate obnoviti ime domena; ako to ne učinite, domen će postati dostupan drugim ljudima koji žele da ga registruju.

Postupak registrovanja domena je jednostavan. Kada nađete odgovarajući domen, registar domena vodiće vas kroz ostale korake postupka. Kada završite registrovanje, elektronskom poštom ćete dobiti poruke koje to potvrđuju.

Prilikom registrovanja domena, veoma je važno da ispravno upišete svoje lične podatke i da ih redovno ažurirate. Otprilike mesec dana pre nego što vaš domen istekne, registar domena ili hosting kompanija preko koje ste ga registrovali, poslaće vam poruku elektronskom poštom, s napomenom da domen treba obnoviti.

Moj domen je registrovan u registru domena NameCheap.com

Kako izabrati odgovarajuće ime za domen?

Nažalost, za to ne postoje čarobne alatke ni formule, ali se može reći da dobra imena domena imaju sledeće osobine:

 • Lako se pamte.
 • Lako se pišu.
 • Lako se dovode u vezu sa sajtom koji predstavljaju.

Ime domena igra veliku ulogu u uspešnosti jednog sajta. Ukoliko se desi da izaberete neodgovarajuće ime, u budućnosti možete biti izloženi velikom stresu i frustracijama zbog migracije sajta na drugi domen, jer se strane sajta gube iz dotadašnjeg ranga u rezultatima pretrage.

Zbog toga je važno da na samom startu odaberete adekvatno ime domena.

Ceo proces oko izbora imena domena neki put ume da bude iscrpljujući, pa i stresan, upravo zato što niko ne želi da napravi grešku.

Ali, da vas ne bih mnogo plašila, daću vam nekoliko saveta koji će vam pomoći pri odluci o imenu domena:

1. Držite se standardnih i utvrđenih ekstenzija domena

Danas postoji mnogo ekstenzija domena koje su nam dostupne, od standardnih kao što su: .com, .net i .org, do onih novih koje se odnose na određenu nišu: .club, .biz, .pizza, .photography, .blog, itd.

Najbolje je da se držite odavno uspostavljene i kredibilne ekstenzije .com. Ili eventualno nacionalne ekstenzije svoje zemlje – .rs, .ba, .hr, itd.

Nove ekstenzije domena još uvek izazivaju veliko nepoverenje kod posetilaca i deluju neprofesionalno.

Osim toga, ukoliko za ime svog domena izaberete, na primer, marko.photography, mnogi korisnici će pretpostaviti da u nastavku treba dodati .com i tako završiti na nepostojećoj strani sajta photography.com.

2. Koristite ključne reči

Ključne reči takođe igraju važnu ulogu. Na osnovu njih pretraživači dolaze do zaključka o čemu je na vašem sajtu reč.

Ako na svom sajtu imate kvalitetan i dobro organizovan sadržaj, ključne reči u nazivu domena dodatno će doprineti boljoj poziciji na Google-u.

3. Neka naziv domena bude kratak

Iako su ključne reči važne, pazite da ne preterate u njihovom broju. Na primer, savetizablogereisamostalnepreduzetnike.com bi u mom slučaju zaista bio besmislen.

4. Izbegavajte crtice u nazivu domena

Nikada ne kreirajte domen sa crticom, takvi domeni uglavnom ukazuju na web lokacije sa neželjenim sadržajem. Ovako ćete izbeći mogućnost da na svoje posetioce ostavite pogrešan utisak.

Takođe se često dešava da korisnici zaborave da upišu crticu, pa vrlo lako mogu završiti na tuđem sajtu ili nepostojećoj adresi.

Kada planirate pokretanje sajta, najpre sastavite listu potencijalnih imena domena i dok razmišljate o njima, zavirite u registar domena.

Kada nađete savršeno ime, vreme je da registrujete domen!

Zaključak

Ukoliko su vam potrebna dodatna objašnjenja ili pomoć prilikom odabira hosting provajdera i hosting paketa za vaš sajt, ne ustručavajte se da me kontaktirate.

Nakon što odaberete hosting provajdera i domen, naučite kako da odaberete pravu WordPress temu za vaš sajt.

Hvala vam na pažnji! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Autor: Maja Vučković

Maja je od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomagala malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

2017. fokus usmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
oldest
newest
Inline Feedbacks
View all comments
Bogdan Dragojevic
Bogdan Dragojevic
2 years ago

Dobar dan Majo, Pre svega da vam se predstavim,Bogdan Dragojevic,Beorad,penzioner 84 godine. Procitao sam dobar dev vaseg uputstva ” saveti za bloggere ” mogu vam reci da sam odusevljen nacinom kako ste izlozili celu stvar. Citajuci vase savete,pored strucnog pristupa materiji,pokazali ste pre svega,dobru nameru i iskrenost da stivo priblizite pocetniku, da nas ohrabrite, nikad ne zanemarujuci realnu istinu, da je uspeh ipak na nama pocetnicima, na nasoj vilji i radu,hvala vam. Mene interesuje: koliko bi mene kao penzionera kostalo da mi pomognete da otvorim jedan sajt,naravno kao blogger, uz sve vase trenutne preporuke na WordPressu.,kako bih se ozbiljnije bavio… Nastavi sa čitanjem »

Dragana
Dragana
1 month ago

Majo hvala do neba.
Posle pročitanih beskrajno dugih sadrzaja na ovu temu, konacno su uvezani svi “krajevi”
Želim da pocnem sa pisanjem ali se stalno vrtim u krug. Posle ovog detaljnog objasnjenja o svim pojedinostima mislim da cu izaci iz “zacaranog kruga”
Hvalaaaa

Prijavite se za besplatan email program

24 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da svakog ponedeljka u 10h, tokom naredne 24 nedelje, dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Možete da se odjavite u svakom trenutku.

Pročitajte i sledeće

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.

Prijavite se za besplatan email program

24 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da svakog ponedeljka u 10h, tokom naredne 24 nedelje, dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Možete da se odjavite u svakom trenutku.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

E-knjiga

Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje

Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.