Saveti za blogere

Instaliranje WordPress sajta

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Instaliranje WordPress sajta niti je složeno, niti oduzima puno vremena. Ovde ćemo, korak po korak, da instaliramo WordPress na vašem veb serveru i vašem domenu.

Ovde ćete naučiti kako da preuzmete WordPress sa mreže, konfigurišete bazu podataka i instalirate program.

Preuzimanje WordPress-a sa mreže

Preuzmite WordPress sa sajta www.wordpress.org kako biste bili sigurni u to da je vaša kopija programa valjana i da je hakeri nisu menjali i zloupotrebljavali.

Instaliranje WordPress sajta

Pritisnite drugo plavo Download WordPress dugme i arhivska datoteka WordPress-a počeće da se učitava na vaš računar. Stranica za preuzimanje prikazana je na prethodnoj slici i na njoj se nalaze linkovi ka brojnim izvorima koji mogu da vam pomognu prilikom instaliranja.

Kada preuzmete arhivsku datoteku, raspakujte je da bi vam postala dostupna omotnica wordpress sa svojim datotekama.

Samostalno instaliranje WordPress-a na veb serveru

Preostala su tri koraka:

  1. Učitajte WordPress-ove datoteke na svoj server;
  2. Napravite MySQL bazu podataka koju će koristiti WordPress;
  3. Pokrenite program za instaliranje WordPress-a zasnovan na vebu.

I ne brinite, ništa od onoga što radite neće biti komplikovano niti će zahtevati beskrajne nizove komandi. WordPress se zasniva na filozofiji da sve treba da bude jednostavno svima. Nema nikakvog smisla omogućavati korisnicima da sami instaliraju softver ako na to treba da utroše mnogo truda i vremena.

Učitavanje WordPress-a na server

Započnimo sada prebacivanje WordPress-a na veb server. Znači, WordPress ste već preuzeli sa mreže i raspakovali ste njegovu arhivsku datoteku. Pronađite folder wordpress i otvorite je; njen sadržaj bi trebalo da izgleda kao na sledećoj slici.

WordPress folder

Ali, pre nego što počnemo sa postavljanjem WordPress-ovih datoteka na server, uradićemo jedan mali trik koji će nam smanjiti vreme učitavanja za najmanje 10 minuta.

  • WordPress-ovu datoteku koju smo malopre otvorili prevucite na Desktop svog računara;
  • Ponovo je otvorite;
  • Selektujte sve fajlove koji se nalaze na prethodnoj slici i napravite novu arhivsku datoteku;
  • Možete je ponovo nazvati WordPress.

Sada se prijavite na kontrolni panel (cPanel) pomoću pristupnih podataka koje ste dobili od provajdera kod kog ste zakupili hosting. Vaš cPanel izgledaće isto ili slično kao na narednoj slici.

cPanel

Otvorite File Manager, a zatim omotnicu public_html.

File Manager

Nakon što otvorite omotnicu public_html, pritisnite opciju Upload iz horizontalne trake sa opcijama. Otvoriće vam se novi prozor kao na sledećoj slici.

File Upload

Pritisnite dugme Select File, a zatim idite do WordPress-ove datoteke na vašem Desktopu i izaberite arhivsku datoteku koju smo malopre sami kreirali. Učitavanje će početi.

Konfigurisanje MySQL baze podataka

Dok se WordPress-ove datoteke učitavaju, možete napraviti MySQL bazu podataka za WordPress. Prijavite se na cPanel. Pronađite MySQL Database Wizard i pritisnite njegovu ikonicu.

Sledi postupak koji se sastoji od nekoliko ekrana s jednostavnim aktivnostima, o čemu ćemo govoriti u nastavku.

Korišćenje čarobnjaka MySQL Database Wizard

1. Dodelite ime svojoj bazi podataka. Pritisnite Next Step.

Kreiranje baze podataka

2. Napravite korisnika koji će raditi s bazom podataka i lozinku za nalog. Ključ predstavlja lozinka (za mene je server generisao jednu slučajnu) i zato ne zaboravite da je kopirate. Kada završite, pritisnite Create User.

Kreiranje korisnika

3. Sada potvrdite opciju ALL PRIVILEGES. Proverite da li ste zabeležili korisničko ime, ime baze podataka i lozinku. Pritisnite Next Step.

4. Pregledajte informacije na ekranu za potvrdu.

Instaliranje za 5 minuta

Bliži se kraj. Preostalo nam je samo da zaista “instaliramo” WordPress, to jest, da WordPress izmeni bazu podataka kako bi napravio sve što mu je potrebno za pokretanje i rad. U stvarnom životu “srce” WordPress-a je već instalirano (učitali ste ga), ali još ne radi pa mu treba veza sa bazom podataka.

Ponovo otvorite cPanel i omotnicu public_html. Videćete arhivsku datoteku koju smo prethodno učitali. Sada iz horizontalne trake da opcijama izaberite Extract opciju. Potvrdite lokaciju na kojoj vam server nudi da otpakuje datoteku.

Ručno instaliranje WordPress-a

1. Otvorite omotnicu wordpress na svom lokalnom računaru. Potražite datoteku wp-config-sample.php. Pritisnite je desnim tasterom miša (odnosno kombinacijom miša i tastera Control na Mac računaru) i izaberite Open With. Ako vam na računaru nije aktivan Notepad ili neki drugi program za obradu teksta, pritisnite dugme Browse i pronađite datoteku Notepad.exe. Na Mac računaru izaberite TextEdit ukoliko vam nije aktivan neki drugi program za obradu teksta.

Otvaranje datoteke wp-config-sample.php u programu Notepad

2. Upišite ime baze podataka, korisničko ime i lozinku u polja pored kojih piše database_name_here, username_here i password_here. ‘localhost‘ zamenite adresom vašeg hosting provajdera. Neka oko teksta koji upisujete ostanu jednostruki navodnici.

3. Kopirajte adresu https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/ na Clipboard i prenesite je u adresno polje svog čitača veba. Dobićete rezultate kao na sledećoj slici.

Instaliranje WordPress sajta: Generisanje slučajnih ključeva radi prijavljivanja i bezbednog rada u WordPressu

4. Izaberite sve redove na veb stranici i kopirajte ih na Clipboard.

5. Vratite se u datoteku wp-config-sample.php, izaberite ceo tekst u bloku koji izgleda slično i na njegovo mesto prenesite nove ključeve i “začine”. “Začini” (engl. salts) omogućavaju da WordPress generiše slučajne lozinke i kolačiće kako bi vam pomogao da vaša lokacija bude što bezbednija.

6. Iz menija File izaberite Save As i dajte ime datoteci wp-config.php. Pritisnite Save.

7. Učitajte ovu datoteku wp-config.php na najviši nivo WordPress-ovih datoteka vašeg servera.

8. U čitač veba upišite WordPress-ov instalacioni skript. Upotrebite ime svog domena umesto ovog koji ja navodim ovde: http://domen.com/wp-admin/install.php.

9. Dodelite svom sajtu/blogu naslov (koji kasnije možete promeniti) i stavite svoju adresu elektronske pošte (upotrebite stvarnu adresu jer će ona kasnije biti važna za administratorske funkcije); pritisnite Install WordPress. Što se lozinke tiče, treba da bude bezbedna i slučajna, pa upotrebite onu koju WordPress generiše. Kopirajte je obavezno, ovo je jedino mesto na kome ćete je u čitljivom obliku videti na ekranu.

10. Sada se možete prijaviti za rad u WordPress-u: pritisnite dugme Log In. Na sledećem ekranu upišite svoje korisničko ime (admin) i lozinku, a zatim ponovo pritisnite Log In. Ako je sve prošlo kako treba, videćete WordPress Dashboard.

Ako ste stigli na Dashboard, ispravno ste instalirali WordPress i prijavili se za rad!

Zaključak

Priznaćete da proces instaliranja WordPress sajta nije nimalo težak, važno je samo da napravite svaki od navedenih koraka u ovom vodiču. Nakon instaliranja vašeg WordPress sajta, predlažem vam da odmah uradite i njegovu optimizaciju za pretraživače. Sve o tome možete naučiti u postu: Najčešće greške WordPress početnika.

Za dodatna pitanja stojim vam na raspolaganju. Hvala na pažnji! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Autor: Maja Vučković

Maja je od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomagala malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

2017. fokus usmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pročitajte i sledeće

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.