NEWSLETTER

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Šta je potrebno da znate pre izrade web sajta?

pre izrade web sajta

Šta je potrebno da znate pre izrade web sajta?

Jedan od prvih zadataka svakoga ko pokreće samostalan biznis je izrada web sajta. Međutim, ovo nije jedna od onih usluga koju je dovoljno samo da poručite i platite. Izrada web sajta je proces u kom je potrebno da učestvujete i sami. To je kreativni proces koji započinjete upravo vi, kao naručilac. Zato postoji puno stvari o kojima je potrebno da donesete odluku pre izrade web sajta.

pre izrade web sajta

Izaberite domen i web hosting

Domen je adresa vaše početne strane i treba verno da predstavlja vašu poslovnu aktivnost; naziv firme, organizacije, bloga, itd. Domen ovog bloga je savetizablogere.com.

Da bi vaš sajt bio dostupan korisnicima interneta, potrebno je da iznajmite prostor na serveru od hosting provajdera – firme koja se takvom vrstom usluga profesionalno bavi. Upravo je hosting provajder zadužen za to da vaš sajt uvek bude na internetu, 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji.

Danas je postala praksa da hosting kompanije registruju imena domena u sklopu procesa otvaranja naloga. Ta usluga se nudi da biste vi, kao korisnik, mogli sve da obavite na jednom mestu.

Detaljan vodič o izboru domena i web hostinga pročitajte na sledećem linku: Naučite kako da odaberete web hosting i domen za svoj sajt.

Sigurno je da ćete upoznati dizajnere koji, uz usluge izrade, nude i usluge hostovanja sajtova. Osim ako nemate sigurnu i dobru preporuku, nemojte pristajati na tako nešto. Lično sam bila u prilici da vidim razne vrste zloupotreba. Na primer, dizajneri zakupe domen i hosting na svoje ime, pa ako u nekom momentu klijent odluči da prekine saradnju, ucenjuju ga tako što mu ne daju pristupne podatke naloga, često naplaćuju drastično veću cenu od realne, itd.

Zbog toga je najbolje da zakup domena i hostinga obavite lično, na taj način ćete imati potpunu kontrolu nad svojim nalogom.

Kako bih vas detaljno sprovela kroz postupak zakupa domena i hostinga napisala sam detaljan vodič koji možete besplatno preuzeti prijavom na sledeću formu.

Pripremite materijal za izradu web sajta

Neophodan materijal za izradu sajta podrazumeva tekst, fotografije, video i audio sadržaj. Ovo je zadatak koji mnogi iz nekog razloga preskaču.

Web sajt se gradi na osnovu vaših zahteva i informacija koje na njemu treba da stoje. Naravno da možete dobiti gotov sajt na koji ćete naknadno postaviti svoj sadržaj, ali zar tako nešto nije nelogično? Glavnu ulogu na svakom sajtu igra upravo sadržaj, pa je besmisleno prilagođavati ga šablonskim stranama.

Zapamtite: Web dizajner nije odgovoran za ono što piše na vašem sajtu. Njegov posao nije da napiše sadržaj, već da ga na najbolji način organizuje i predstavi.

Razmislite i zapišite odgovore na sledeća pitanja:

  • Koji cilj želite da postignete pokretanjem web sajta?
  • Ko je vaša ciljna grupa ili idealni posetilac sajta?
  • Šta vaša ciljna grupa treba da sazna o vama prilikom posete sajta?
  • Koje akcije želite da poduzme vaša ciljna grupa prilikom posete sajtu? Treba li da se prijave na email listu, obave kupovinu nekog od vaših proizvoda ili se informišu o vašim uslugama?

U fazi planiranja sadržaja važno je da zapišete što više detalja, na taj način ćete omogućiti dizajneru da izgradi sajt koji će odgovoriti na sve vaše potrebe.

Nakon što prekontrolišete tekstualni sadržaj i utvrdite da ne postoje slovne i gramatičke greške, materijal za izradu sajta dizajneru dostavljate u elektronskoj formi.

Donesite odluku o željenim funkcijama pre izrade web sajta

Pre nego što poručite izradu sajta, treba da utvrdite njegove glavne karakteristike i osnovne funkcije. Ovo nisu stvari koje treba da shvatite „u hodu“, već pre izrade web sajta.

Za početak posetite konkurentske ili strane sajtove iz iste niše. Utvrdite koji elementi su zajednički svim tim sajtovima, na koji način su predstavili i organizovali svoj sadržaj. One sajtove koji vam se najviše dopadaju zapamtite, jer ćete i njih proslediti svom dizajneru.

Razmislite i o sledećem:

  • Na kom jeziku i pismu sajt treba da bude? Da li vam je potreban višejezični sajt?
  • Osim kontakt forme koja se podrazumeva, jesu li potrebni dodatni online formulari? Na primer, online rezervacije, zakazivanja, itd.
  • Hoće li sajt imati registraciju korisnika ili forum?
  • Jesu li potrebna predviđena mesta za banere?

Ovakve odluke nije dovoljno doneti pre izrade web sajta, već i pre procene troškova izrade.

Cena izrade sajta zavisi od vaših zahteva, funkcionalnosti koje taj sajt treba da poseduje, vremenskog roka za izradu, dostave materijala koji se postavlja na sajt (tekstovi i slike) i još mnogo toga.

Šta je posao web dizajnera?

Posao web dizajnera je da realizuje vaše ideje, ali i mnogo više od toga. Zato ga morate pažljivo odabrati.

Dok donosite odluke o kojima sam prethodno govorila, web dizajner treba da vam odgovori na sva pitanja i nedoumice; da vam ukaže na eventualne propuste i predloži najbolje rešenje za realizaciju vaših planova.

Web dizajner treba da bude dovoljno iskusan da predvidi kako će sajt funkcionisati pre same izrade, da poznaje najnovije web tehnologije i u kom pravcu se razvijaju. Sve su to faktori koji će kasnije uticati na rad vašeg sajta.

Kako odabrati pouzdanog web dizajnera?

S obzirom na to da danas najveći broj saradnji započinje na internetu (web sajtovima), web dizajner je osoba koja ima značajnu ulogu u pokretanju svakog biznisa.

Postoji nekoliko dobrih načina pomoću kojih sebe možete zaštititi od prevaranata:

1. Izbegavajte sve koji vam obećavaju brzu, kvalitetnu i jeftinu izradu web sajta. Tako nešto niti postoji, niti je moguće. Verujem da je ovo najbrži način da pre početka saradnje saznate sa kim imate posla.

2. Budite oprezni sa onima koji izbegavaju da vam daju konkretne odgovore na pitanja. Vi kao klijent niste dužni da znate bilo šta u vezi sa odabirom hosting kompanije, načinom na koji se izrada sajta planira i sprovodi, ali baš zato dizajner ima obavezu da vas edukuje.

3. Lični sajt svakog dizajnera je njegova lična karta. Način na koji vodi računa o svakom detalju, način na koji je organizovao i predstavio svoj sadržaj. Da li vam takav sajt uliva poverenje da će i vaš biti dobar?

4. Tražite dizajneru da vam pokaže neke od svojih najboljih radova. Ukoliko na tim sajtovima ne postoji njegov potpis, kontaktirajte vlasnika sajta kako biste se lično uverili kakvo iskustvo su imali sa dizajnerom kog planirate da angažujete.

Zaključak

Izrada web sajta je proces koji zahteva vreme, planiranje i ozbiljnost. Ne samo od dizajnera, već i od onih kojima je izrada sajta potrebna. Ukoliko krenete na vreme sa planiranjem svog budućeg sajta i odaberete dobrog web dizajnera, računajte da ćete u budućnosti ostvariti brojne poslovne uspehe.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili želite sa čitaocima da podelite svoje iskustvo, iskoristite sekciju za komentare ispod.

Hvala vam na pažnji! 🙂

3.4 5 votes
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

4 Comments
oldest
newest
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav
Miroslav
2 years ago

Bravo

Dejanov web
1 year ago

Hvala Majo za ovaj interesantan clanak, Ja sam web developer i pokusavam da dodjem do klijenata prirodnijim putem kroz redovno azuriranje mog web sajta, kao i kroz citanje sta drugi misle o web dizajnu kao i svemu ostalom u vezi sa ovim poslom. Razvio sam svoj CMS sistem i prodao sam ga 4 puta. Vecina klijenara, koje sam dobio preko google placene reklame (koja mi je uzela sve pare sto sam zaradio inace) je nezainteresovana za sadrzaj svog sajta. Znaci ovo prvo sto ste rekli: Izrada web sajta je proces u kom je potrebno da učestvujete i sami., je u… Nastavi sa čitanjem »

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x