Razlika između priloga i strana na blogu

Sadržaj se u WordPress-u deli na dve velike klase, a to su: prilozi (Posts) i stranice (Pages).

Prilozi obuhvataju sve ono što se piše na blogu; njima se mogu dodeljivati kategorije i tagovi, i oni predstavljaju sadržaj koji čitate na blogu.

Prilozi su jedini tip sadržaja koji se šalje u RSS dokument sajta, dok se to sa stranicama ne radi.

Stranice su delovi sadržaja sajta koji su statični i informativni, na primer – “O nama” ili “Kontaktirajte nas”. To su delovi sadržaja koje retko menjate.

Evo ključne razlike između stranica i priloga: prilozi se povezuju s drugim prilozima pomoću kategorija i tagova, dok su strane celine koje ne zavise od drugih delova sadržaja.

Kategorije ne služe samo čitaocima, već i pretraživačima weba, jer pomažu da pretraživači postave vaše priloge i ceo blog u kontekst svih drugih sadržaja na vašem blogu i blogova širom interneta. Blogeri koji spretno koriste kategorije i tagove bolje se rangiraju na pretraživačima od onih koji to ne znaju da rade.

Prilozi (kao tip sadržaja) predstavljaju osnovni materijal od kojeg su sačinjeni svi blogovi i koji zauzimaju najveći deo prostora na blogu. Na primer, postoje blogovi koji imaju više od 2000 priloga, a samo 5 stranica.

Prilog ili strana: šta odabrati?

Imajte na umu sledeće grubo pravilo: ako je sadržaj takav da “nikada ne zastareva”, verovatno je prikladan za stranicu. Ukoliko je on deo drugih sadržaja koje čitaoci obično žele da pregledaju zajedno, govorimo o prilogu.

Pogledajte na primeru mog bloga:

Sadržaji PISANJE ZA BLOG: Kako pisati dobre priloge?, Na šta treba da se fokusirate ako imate novi blog i Sedam dobrih načina da završite prilog na blogu se svi odnose na blogovanje, pa sam ih kreirala kao priloge (Posts) kojima sam dodelila kategoriju Blogovanje.

Sadržaji O blogu, Kontakt i Usluge -> Izrada web sajtova su samostalne celine koje retko ažuriram, pa sam ih kreirala kao strane (Pages).

Na kraju, čak i ako ste pogrešno procenili tip sadržaja, uvek se možete predomisliti i promeniti mu namenu.