PRIDRUŽI SE ZAJEDNICI

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

SEO: Saveti za optimizaciju sajta

SEO saveti

SEO: Saveti za optimizaciju sajta

Jednostavno rečeno, optimizacija sajta – SEO je prilagodjavanje sajta i njegovog sadržaja za internet pretraživače, kako bismo postigli što bolje rezultate na listi pogodaka i ostvarili veću posećenost.

Najmanje 50% saobraćaja dolazi nam sa pretraživača, pa je optimizacija našeg bloga i njegovog sadržaja neophodna, ukoliko ne želimo duplo više vremena da provodimo promovišući naše priloge na društvenim mrežama. Jednom kada optimizujete svoj blog za pretraživače, posećenost će za samo nekoliko nedelja početi da raste – „sama od sebe!“

Ono što treba da znate jeste da ne morate da budete SEO ekspert da biste napravili korake o kojima u nastavku teksta govorim. Mnogi prilozi sa ovog bloga se zahvaljujući njima nalaze se na prvoj strani Google-a.

Ipak, želim da naglasim da će vam pomoć stručnjaka za SEO biti neophodna ukoliko svoju poslovnu prezentaciju želite da pozicionirate na prvoj strani Google-a za specifičnu ključnu reč koja je veoma konkurentna.

SEO saveti

1. Upotreba ključnih reči

Posetioci strane vašeg bloga pronalaze na osnovu ključnih reči za koje ste ih optimizovali, zbog toga je njihova upotreba od suštinskog značaja. Nije neophodno striktno se držati jedne reči, u većini slučajeva je najbolje koristiti kratke izraze.

Ukoliko, na primer, pišete o modi, ne bi bilo zgodno da u polje za ključne reči upišete samo reč „moda„, već, npr. „modni trendovi za jesen 2019„, pa uvek razmislite koji izraz bi većina posetilaca upotrebila za pretragu. Google AdWords Planer ključnih reči i Keyword Tool mogu da vam pomognu pri odabiru ključnih reči i izraza za vaš sadržaj.

Ključne reči treba da upišete na nekoliko mesta:

 • Meta description: Ovo je kratak opis priloga koji se na listi pogodaka pojavljuje ispod naslova.
 • URL – adresa priloga
 • Naslov priloga: Izuzetno je važno da naslov vašeg priloga ili strane sadrži ključne reči.
 • Naslovi u prilogu: Google voli kada pišete kratke i čitljive paragrafe. Da biste sadržaj organizovali po celinama, koristite naslove (Heading 1, Heading 2…) i obavezno upotrebite neku od ključnih reči u najmanje jednom naslovu.
 • Ključne reči upotrebite u prvih nekoliko rečenica vašeg priloga.
 • Takođe bi bilo zgodno da ključne reči čine 1 – 2 % celokupnog sadržaja. Ako, na primer, vaš prilog ima 500 reči, ključne reči upotrebite 5 do 7 puta. Svakako pazite da ne preterate sa unošenjem ključnih reči zato što pretraživači takav sadržaj nazivaju Keyword Stuffing i smatraju ga neželjenim. Takođe, ne smete zaboraviti da sadržaj pišete prvenstveno za čitaoce, ne za pretraživače, pa mora biti smislen i koristan svima koji ga čitaju.

2. Povratni linkovi

Povratni linkovi usmeravaju posetioce drugih sajtova na vaš blog. Ovo je jako bitna stavka za SEO zato što pretraživači na osnovu povratnih linkova „zaključuju“ da je sadržaj vašeg bloga kvalitetan za posetioce. Što više povratnih linkova ka vašem blogu postoji, bolje ćete se rangirati na listi pretraživača. Međutim, kvalitet sajtova koji linkovima ukazuju na vaš sadržaj se takođe uzima u obzir prilikom rangiranja vašeg bloga.

Kako da povećate broj povratnih linkova?

 • Pišite kvalitetan sadržaj! Ako se ljudima svidi sadržaj koji objavljujete i ako im koristi, veće su šanse da ga podele na svojim društvenim mrežama ili objave u nekom od svojih priloga. Pročitajte i sledeće: Naučite kako da pišete kvalitetan sadržaj za svoj blogPISANJE ZA BLOG: Kako pisati dobre priloge?;
 • Učestvujte na drugim blogovima kao gostujući autor. Ukoliko ste u prilici da na nekim blogovima učestvujete kao gostujući autor, imaćete mogućnost da u sekciji o autoru upišete i link svog bloga;
 • Pišite komentare na drugim blogovima. Vodite računa da to budu komentari koji će na neki način da doprinesu temi priloga. Na taj način više ćete da pomognete i autoru i čitaocima tog bloga.

3. Postavite svoju poslovnu prezentaciju i blog na isti domen

Vaša internet prezentacija (prezentacija posla kojim se bavite ili vaše firme) i blog treba da se nalaze na istom domenu. Poddomen (npr. blog.savetizablogere.com) pretraživači tretiraju kao samostalnu veb lokaciju, pa se u tom slučaju snaga SEO optimizacije deli i umanjuje.

Većina poslovnih sajtova sadrži statične stranice koje se retko ažuriraju, ali zato redovno objavljuju nove priloge, pa tako povećavaju PageRank svog sajta.

* PageRank označava kvalitet stranice u oku pretraživača.

4. Suzite fokus

Ukoliko Google ne može da prepozna oblast vaše delatnosti, neće vas dobro rangirati. Zato nemojte pisati o svemu pod nebeskom kapom što vam se učini zanimljivim. Google-ovi upiti za pretragu uzimaju u obzir samo vaš najbolji sadržaj koji se temelji na konkretnim i verodostojnim informacijama.

Ukoliko nemate jasno utvrđenu nišu, pored pretraživača, oteraćete i posetioce.

5. Konfigurišite stalne veze

Stalne veze ili linkovi vaših priloga mogu da igraju veliku ulogu u rangiranju na pretraživačima. Uvek se opredelite, na primer, za sledeću strukturu: „blog.com/seo-saveti“, umesto za: „blog.com/2018/09/seo-saveti“.

Više o stalnim vezama naučite u prilogu: Najčešće greške WordPress početnika.

6. Povećajte brzinu učitavanja vaših strana

Brzina učitavanja je neizmerno važna. Ukoliko je vaš blog „spor“, Google će bolje mesto na listi pogodaka da ustupi sajtu sa većom brzinom učitavanja. Google zna da posetioci ne žele da čekaju 10 sekundi da se određena stranica učita, pa takve strane imaju daleko manje šanse da se nađu na dobroj poziciji u pretrazi.

Stoga, optimizujte grafiku, uklonite sav nepotreban sadržaj sa svojih strana, dodatne module i reklame od kojih nemate koristi.

Pročitajte kako da povećate brzinu učitavanja svog bloga.

7. Ne zaboravite na slike!

Obavezno upotrebite ključne reči kada svojim slikama dodeljujete naziv, opis i alt atribut. Nazivi slika treba da budu relevantni za sadržaj vašeg priloga. Na primer, seo-saveti.jpg umesto IMG_28945.jpg.

Kada učitate sliku, prikazuje se polje za alternativni tekst. Nije uvek lako napisati alternativni tekst za sliku, međutim on pomaže Google-u da razume šta slika predstavlja i koji kontekst ima unutar priloga ili stranice na blogu. I ne samo to: ako posetilac vašeg bloga ima oštećen vid i koristi čitač veba koji prevodi tekst u govor, imaće predstavu o tome šta se na toj stranici još nalazi.

Na sledećem primeru videćete kako sam optimizovala svoju naslovnu sliku za pretraživače:

 • Title: Naslov slike WordPress je sam definisao na osnovu naziva pod kojim sam sačuvala sliku:
  12-seo-saveta.jpg.
 • Caption: Ovo polje popunite ako želite da sliku koju ste umetnuli na svoju stranu prati određeni natpis.
 • Alt Text: U polje za alternativni tekst unela sam naslov svog priloga. Ukoliko slika ima drugačiju namenu, nemojte upisivati naslov priloga.
 • Description: Ovde sam kopirala opis svog priloga (meta description).

Kako optimizovati slike za web

8. Ne koristite slike kao tekstualni sadržaj

Mnogi prave ovu grešku u nastojanju da unaprede dizajn svog bloga. Međutim, koliko god da je pametan, Google ne može da pročita šta na vašoj grafici piše, pa je nemojte koristiti za izradu navigacije, menija sa kategorijama, itd.

Ukoliko određene grupe linkova na svom blogu želite da stilizujete, CSS će biti pravi izbor.

9. Instalirajte plugin za SEO

Sam po sebi, WordPress je kreiran tako da odgovara mnogim zahtevima pretraživača. Međutim, to ne znači da mu nije potrebna optimizacija.

Bez obzira na to da li tema koju koristite na svom blogu ima integrisanu podršku za SEO, Yoast SEO plugin će napraviti bolji posao.

On znatno olakšava optimizaciju time što na radnu površinu dodaje sva polja u koja treba da upišete ključne reči, naslov i opis vašeg priloga. Ujedno prati vaš sadržaj i sugeriše vam na koji način još treba da ga unapredite kako bi optimizacija bila što bolja.

10. Pišite sadržajne i duge priloge

Vaši prilozi treba da imaju najmanje 1000 reči, ali je svakako poželjno da imaju i više. Ako objavljujete samo kratke priloge, Google će smatrati da posetiocima ne obezbeđujete potpun i kvalitetan sadržaj, pa će vas slabije rangirati.

11. Redovno objavljujte nove priloge

Google posetiocima uvek želi da obezbedi sveže i korisne informacije, pa se sajtovi koji redovno objavljuju nove priloge bolje rangiraju.

Ukoliko niste u prilici da objavljujete nove priloge jednom nedeljno, što je idealan scenario, trudite se da ih objavljujete kontinuirano u vremenskom roku koji možete da ispoštujete.

12. Povezujte svoje priloge linkovima

Ako redovno pišete o određenoj temi, veoma je važno da najnoviji prilog povežete sa nekim od prethodnih. Na ovaj način pretraživačima stavljate do znanja da ste stručni u oblasti o kojoj pišete, tako što obezbeđujete puno sadržaja o određenoj temi.

Međutim, imajte na umu sledeće:

Često se dešava da u prilozima naiđemo na „… ako želite više informacija, pritisnite ovde„. Reč „ovde“ predstavlja vezu, ali šta ona govori pretraživačima? „Više informacija“ – o čemu?

Ako je tema vašeg bloga, na primer, pravljenje predmeta od drveta, zašto ne biste napisali „… preuzmite PDF datoteku s više informacija o kućicama za ptice„? Tako dobijate opisni tekst za vezu.

Dodatak: Mračne strane optimizovanja i nevolje sa Google-om

Mnoge ljude zaveli su „stručnjaci“ za SEO, koji su ih na kraju doveli do uklanjanja iz Google-ovog indeksa, što je vrlo ozbiljna stvar. Kao što sam na početku rekla, saobraćaj na pretraživaču često predstavlja i 50% ukupnog mrežnog saobraćaja veb lokacije, pa zamislite situaciju gde pola vašeg saobraćaja nestaje preko noći. A upravo se to dešava kada vas Google skine sa svoje liste.

Izbegavajte sledeće:

 • One koji tvrde da će vam napraviti preslikane veb lokacije ili koji imaju na hiljade veb lokacija koje će povezati s vašom. Google zna da li je veza važna za sadržaj, pa nije dobro imati veze koje odudaraju od ostatka grupe.
 • Stavljanje teksta na pozadinu iste boje kako ga posetioci ne bi videli, jer će ga pretraživači pročitati.
 • Pravljenje kopije sopstvene veb lokacije na drugoj URL adresi, a sa potpuno istim sadržajem. Ako to uradite, Google će kazniti obe URL adrese.
 • Popunjavanje polja za ključne reči i opis stalno istim rečima.
 • One koji vam obećavaju da ćete za mesec dana izbiti na vrh Googleove rang liste, bez dopisivanja sadržaja, korišćenja boljih oznaka ili sličnog dodatnog truda. Oprez! Tačno je da se možete popeti među prvih deset, ali samo uz naporan rad. O temi morate pisati, povezivati se sa sličnim izvorima informacija i koristiti dobre ključne reči u svojim naslovima u sadržaju.

Zapamtite da Google ne možete prevariti, iznenadili biste se kada bi znali koje sve informacije poseduje o vašem blogu.

Zaključak

Kao što su meni ovi koraci pomogli da postavim svoj sajt na početnu stranu pretraživača, tako će i vama, ali samo ukoliko ih sve pažljivo primenite. Dodatna pitanja u vezi sa optimizacijom i povećanjem posećenosti vašeg bloga možete mi postaviti putem kontakt strane.

Hvala vam na pažnji! 🙂

Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima, organizacijama i blogerima da izgrade snažno prisustvo na webu.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

avatar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  Subscribe  
Notify of

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

Besplatan
vodič za kupovinu domena i hostinga
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PRIDRUŽI SE ZAJEDNICI!
ŽELITE LI JOŠ KORISNIH SAVETA?
Saveti za blogere, samostalne preduzetnike i sve koji u svom vlasništvu imaju WordPress sajt koji žele da unaprede.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
POSETITE INBOX ILI SPAM / JUNK SANDUČE
Uspešno ste se prijavili, hvala!
VODIČ ZA POKRETANJE MAILING LISTE
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
PRIDRUŽI SE ZAJEDNICI
Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
VODIČ ZA
POKRETANJE BLOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Deset ključnih koraka koje je potrebno da napravite
VODIČ ZA
POKRETANJE BLOGA
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Deset ključnih koraka koje je potrebno da napravite
PISANJE ZA BLOG: Kako pisati dobre priloge?
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
LEKCIJA 01:
Uvod u blogovanje
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.
Besplatna serija od 6 mejlova koja će vas sprovesti kroz ključne segmente u planiranju pokretanja bloga
VAŽNE LEKCIJE UOČI POKRETANJA BLOGA
BESPLATAN EMAIL TRENING
Čeklista | 15 načina da čitaoce zadržite duže na svom blogu
Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.