Saveti za blogere

WordPress teme: kako da odaberete najbolju

Prijavite se za besplatan email program

24 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da svakog ponedeljka u 10h, tokom naredne 24 nedelje, dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Možete da se odjavite u svakom trenutku.

Mnogima koje poznajem, kao i meni samoj, rad sa temama je jedna od najzabavnijih oblasti u WordPress-u. Do sada sam isprobala i radila sa velikim brojem WordPress tema. Teme omogućavaju da izgled svog sajta potpuno izmenite samo jednim pritiskom miša, pa jednu temu možete zameniti drugom veoma lako.

Međutim, postoji više stvari koje treba da znate o temama, a o kojima ću u nastavku govoriti, kako biste bili sigurni da ste doneli pravi izbor.

Verujem da na Internetu postoji blizu bezbroj mesta na kojima možete nabaviti temu za svoj sajt. Ima dobrih, ima loših, ima besplatnih, a ima i onih za čije preuzimanje treba da platite određeni iznos novca.

Definitivno najbolje mesto za odabir teme za vaš sajt je ThemeForest.net. ThemeForest omogućava programerima iz celog sveta da prodaju svoje teme, pod uslovom da ispune sve kriterijume i zahteve koje ThemeForest postavlja. Znam koliko su njihovi zahtevi u pogledu kvaliteta ozbiljni, jer sam i sama prodavala svoje radove preko ThemeForest-a.

Krenimo sada sa najvažnijim karakteristikama kvalitetnih tema. Na kraju teksta o temama čeka vas i besplatna kontrolna lista, koja će vam pomoći kada budete odlučivali o izboru teme za vaš sajt.

 

1. Izaberite temu koja ima korisničku potvrdu kvaliteta

Prvo na šta treba da obratite pažnju prilikom izbora teme je prosečna ocena korisnika i broj prodaja. Na sledećoj slici videćete primer jedne od najkvalitetnijih i najboljih tema na ThemeForest-u.

Izaberite temu koja ima korisničku potvrdu kvaliteta

Na ovaj način eliminišete mogućnost da kupite temu koja ima nedostatke i bagove u svom kodu.

2. Izaberite temu koja je izrađena u responsive (prilagodljivom) dizajnu

Responsive (prilagodljiv) dizajn je pre nekoliko godina potisnuo izradu mobilnih verzija sajtova i postao standard. On obezbeđuje dizajn koji izgleda odlično na pametnom telefonu, desktopu i svim drugim veličinama ekrana. Bez napora odgovara veličini korisničkog ekrana, obezbeđujući najbolje moguće iskustvo i na današnjim i na budućim uređajima.

Izaberite temu koja je izrađena u responsive (prilagodljivom) dizajnu

Treba da znate i da je Google od 21. aprila 2015. godine počeo da kažnjava sajtove koji nisu dostupni za mobilne uređaje tako što ih uklanja iz svog indeksa. To znači da posetioci organskom pretragom ne mogu doći do sajtova koje je Google kaznio, a to niko ne želi!

3. Izaberite temu koja ima integrisanu podršku za SEO

SEO predstavlja optimizaciju sadržaja našeg sajta za pretraživače, koja nam pomaže da se što bolje rangiramo na pretrazi i tako ostvarimo veći broj poseta naših strana.

Izaberite temu koja ima integrisanu podršku za SEO

Sve što treba da znate o optimizaciji vašeg sadržaja za pretraživače možete da naučite u email kursu: SEO za blogere.

4. Izaberite temu koja estetski odgovara vašoj ciljnoj grupi

Razmislite da li će struktura i dizajn teme koja vam se dopada na pravi način komunicirati sa vašim idealnim čitaocima, vašom ciljnom grupom.

Izaberite temu koja estetski odgovara vašoj ciljnoj grupi

Ne izgledaju svi sajtovi isto, pa tako ni sve WordPress teme. Treba da znate da možete potražiti temu kreiranu isključivo za vašu nišu, bilo da je reč o putovanjima, kulinarstvu, baštovanstvu, modi, itd. Takve teme namenski su kreirane da privuku određenu ciljnu grupu i sadrže sve potrebne elemente za vrstu sajta o kom je reč.

Postoje i takozvane višenamenske (multi-purpose) teme, koje omogućavaju kreiranje sajtova koji, kao što sama reč kaže, imaju više namena. Ovakvu temu je dobro izabrati ukoliko uz svoj blog želite da postavite i poslovnu prezentaciju. Ili, ako u nekom momentu planirate da počnete sa prodajom vaših proizvoda ili usluga putem sajta, potražite temu koja ima podršku za online prodaju.

5. Izaberite temu koja odgovara elementima vašeg vizuelnog identiteta

Prilikom odabira teme treba da imate u vidu i elemente svog vizuelnog identiteta (logo, kolor šemu, ilustracije, fontove…) i može li im se tema lako prilagoditi.

Izaberite temu koja odgovara elementima vašeg vizuelnog identiteta

Verovatno će vam na početku, kada pronađete odgovarajuću temu, izgledati da nema potrebe za dodatnim opcijama i naprednim podešavanjima, ali imajte u vidu da će se vaš posao razvijati, što će dovesti do novih ideja i potreba za izgledom i funkcijama sajta.

Ukoliko ne poznajete pisanje CSS-a i ne planirate da angažujete veb dizajnera, preporučujem vam temu za čije prilagođavanje nije potrebno dodatno kodiranje.

6. Izaberite temu čiji izgled strana odgovara vašem sadržaju

Razmislite o izgledu i rasporedu elemenata na svim stranama vašeg budućeg sajta. Hoćete li imati bočnu traku (sidebar)? Sa koje strane želite da bude postavljena – leve, desne ili leve i desne? Hoćete li imati galeriju, kontakt stranu, o meni stranu, stranu sa proizvodima i uslugama, itd.

Izaberite temu čiji izgled strana odgovara vašem sadržaju

Ranije su teme bile prilično ograničene po pitanju layout-a koje nude. Na primer, imale su layout koji podrazumeva bočnu traku samo sa jedne strane, pa bi vlasnici sajtova, ukoliko shvate da im takav izgled ne odgovara u potpunosti, morali da angažuju veb dizajnere za redizajn svog sajta. Danas je to često slučaj i sa nekim besplatnim temama.

Međutim, danas takođe postoje teme koje nude više različitih izgleda strana, pa u samo par klikova, bez kodiranja, možete premestiti bočnu traku sa leve na desnu stranu, ukloniti bočnu traku i tako dobiti stranu pune širine, pa na kraju i vratiti prvobitni izgled vaših strana. Sve u par klikova, za manje od par minuta. Sjajno, zar ne?

7. Izaberite temu koja ima integrisan page builder

Page builder je takođe jedna od obaveznih stavki na listi kvalitetnih tema.  On olakšava izradu strana koje želite i znatno ubrzava vreme izrade.

Izaberite temu koja ima integrisan page builder

Osim što vam daje punu kontrolu nad izgledom strana, page builder ne zahteva kodiranje, pa ga svako sa lakoćom može koristiti. Najbolji page builder za WordPress je Visual Composer, pa bi bilo najbolje da izaberete temu koja ima integrisan upravo ovaj plugin.

8. Uzmite u obzir stil zaglavlja i navigacije

Vrlo je verovatno da ćete se za stil zaglavlja i navigacije odlučiti upravo zbog svog logoa. Neki logotipi su izrađeni u kružnim formama, pa im stil navigacije kao što je moja, na primer, neće odgovarati jer je najpogodnija za logotipe u obliku pravougaonika.

Uzmite u obzir stil zaglavlja i navigacije

Dok razmišljate o stilu navigacije, uzmite u obzir i broj stavki koje će vaš glavni meni imati i na koji način želite da komunicira sa ostatkom sajta.

9. Izaberite temu koja uključuje demo sadržaj

Kada konačno instalirate svoju temu, znajte da ona, tj. izgled vašeg sajta, neće biti isti kao na demo verzijama koje ste videli dok ste birali temu. Ovo je zbog toga što teme nemaju izrađene menije (navigaciju), strane, bočne trake, fotografije, niti bilo koji drugi sadržaj. Da bi vaš sajt izgledao kao demo teme koja vam se svidela, potrebno je da kreatori teme obezbede demo sadržaj, koji ćete vi jednim klikom miša uvesti.

Izaberite temu koja uključuje demo sadržaj

Vi svakako možete kreirati izgled svog sajta od nule, ali za to će vam trebati puno više vremena.

10. Izaberite temu koja ima kompletnu dokumentaciju

Svi ozbiljni autori tema kupcima će, uz temu, obezbediti i dokumentaciju koja podrazumeva tutorijale i detaljna uputstva, pomoću kojih ćete dobiti odgovore na sve nedoumice u vezi sa korišćenjem teme i izradom sajta.

Izaberite temu koja ima kompletnu dokumentaciju

11. Izaberite temu koja je kompatibilna sa najvažnijim pretraživačima

Posetioci vašeg sajta će naravno koristiti različite pretraživače, pa zato ne zaboravite da proverite da li je vaša tema kompatibilna sa glavnim pretraživačima, a to su Chrome, Firefox, Safari, Opera i Internet Explorer.

Izaberite temu koja je kompatibilna sa najvažnijim pretraživačima

Različiti pretraživači zahtevaju različita podešavanja svakog sajta i teme koja postoji. Sajt koji se dobro prikazuje u Firefox-u ne mora obavezno dobro da se prikazuje i u Internet Explorer-u, a posao svih veb dizajnera i autora tema je da prevaziđu takve probleme.

12. Uzmite u obzir i ekstra dodatke

Extra dodaci podrazumevaju plugin-ove koji sajtu obezbeđuju dodatne funkcije, fontove, brzo i lako podešavanje boja elemenata sajta, itd.

Uzmite u obzir i ekstra dodatke

Ekstra dodaci nisu jednako važni kao prethodne karakteristike koje sam navela, ali mogu biti presudan faktor u odabiru teme.

13. Izaberite temu koja uključuje podršku autora

Ne obezbeđuju svi autori tema podršku korisnicima, pogotovo ne autori besplatnih tema. Osim što vam ovim bonusom daju do znanja da su profesionalni i odgovorni prema svojim kupcima, oni će vam uštedeti beskrajno mnogo vremena u rešavanju bilo kog problema koji usput može da iskrsne.

Izaberite temu koja uključuje podršku autora

14. Izbegavajte besplatne i jeftine teme

Cene tema na ThemeForest-u kreću se između 40 i 65 dolara, a s obzirom na kvalitet i funkcionalnosti koje obezbeđuju, više je nego isplativo uložiti taj novac.

Izbegavajte besplatne i jeftine teme

Besplatne i jeftine teme, osim što mogu imati nedostatke i bagove u svom kodu, prilično su ograničene u smislu prilagođavanja i podešavanja našim potrebama, pa zahtevaju instaliranje previše dodatnih plugin-ova, a to znatno otežava i usporava brzinu učitavanja svakog sajta i stvara dodatne probleme.

Jedna od tema koja ispunjava sve kriterijume koje sam ovde navela i čije sam slike koristila u primerima je Bridge – Creative Multi-Purpose WordPress Theme. To je tema koju koristim na svom sajtu, koju sam koristila za izradu nekoliko sajtova svojih klijenata i koju ću ubuduće nastaviti da koristim jer je definitivno najbolja tema sa kojom sam bila u prilici da radim.

[button size=’big_large’ style=” text=’Pronađite svoju WordPress temu’ icon=’fa-angle-right’ icon_color=’#ffffff’ link=’https://1.envato.market/6DoGb’ target=’_blank’ color=’#ffffff’ hover_color=’#ffffff’ border_color=” hover_border_color=’#b9acf0′ background_color=’#AAD0E5′ hover_background_color=’#B9ACF0′ font_style=” font_weight=” text_align=” margin=’0px 0px 30px 0px’]

Zaključak

Sada znate na šta je sve potrebno obratiti pažnju prilikom odabira WordPress teme za vaš sajt. Vodite se ovim koracima i budite sigurni da nećete napraviti grešku koja će vas kasnije koštati i vremena i novca.

Stojim vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i objašnjenja, a s obzirom na to da imam puno iskustva u radu sa temama, rado ću vam pomoći prilikom odabira prave za vaš budući sajt.

Ne zaboravite da preuzmete svoju kontrolnu listu i podelite ovaj post sa svojim prijateljima! Hvala vam na pažnji. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Autor: Maja Vučković

Maja je od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomagala malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

2017. fokus usmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 Comments
oldest
newest
Inline Feedbacks
View all comments
Dragana Delibašić
Dragana Delibašić
3 years ago

Bavim se grafičkim dizajnom i učim trenutno web dizajn. Htela bih da napravim sajt za sebe i mnogo bi mi značilo da mi pomognete u izboru teme. Imala sam velikih problema radeći na besplatnim temama, pa sam čitajući vaše tekstove odlučila da zatražim savet od vas. Hvala unapred.

Tanja Leković
3 years ago

Draga Majo,
Dobila sam preporuku za Vaš blog i prosto sam oduševljena: tek sam zagrebala, ali već vidim da ću mnoge korisne savete baš ovde pronaći i mnoge nedoumice i glavobolje otkloniti.
Da li možete da mi kažete na osnovu Vašeg iskustva da li Soledad tema sa Theme Forest-a može kompletno da se prevede, odnosno prilagodi na srpski jezik? Bez Loco plugina, kojim nisam zadovoljna? Unapred hvala i veliki pozdrav.

Snežana
Snežana
3 years ago

Srećom sam proguglala pre kupovine 🙂
Recite mi, da li tema koju preporučujete, Bridge, ima integrisan e-shop ili mora da se nadogradi, i da li nadogradnja utiče na brzinu učitavanja sajta?

Marija
Marija
2 years ago

Dobar dan Maja, sve pohvale za blog,mnogo mi je pomogao da se odlučim da i sama pokrenem blog. Interesuje me da li se može krenuti sa besplatnom temom i da li se može monetizovati blog koji ima besplatnu temu pa kasnije preći na plaćenu?

Pozdrav

Vukašin
Vukašin
1 year ago

Ćao Majo,

Ako sam dobro razumeo, za kreiranje ove web stranice za blogovanje koristila si Bridge – Creative Multipurpose WordPress temu?

Prijavite se za besplatan email program

24 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da svakog ponedeljka u 10h, tokom naredne 24 nedelje, dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Možete da se odjavite u svakom trenutku.

Pročitajte i sledeće

Šta je WordPress

Šta je WordPress?

Na pitanje šta je WordPress, slobodno možemo da kažemo da je u pitanju najmoćnija platforma za izradu sajtova i blogovanje. Mnogi relativno lako mogu da

Pročitajte tekst »

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.

Prijavite se za besplatan email program

24 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da svakog ponedeljka u 10h, tokom naredne 24 nedelje, dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Možete da se odjavite u svakom trenutku.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

E-knjiga

Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje

Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.