NEWSLETTER O BLOGOVANJU

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Zbog čega blogeri doživljavaju neuspeh?

blogeri doživljavaju neuspeh

Zbog čega blogeri doživljavaju neuspeh?

Blogovanje polako postaje jedno od najprivlačnijih zanimanja, a s obzirom na to da vodim blog o blogovanju, imam utisak da svi žele da pokrenu jedan za sebe. 🙂 Kroz kontakt sa ostalima uvek iznova stičem utisak i da je puno toga u vezi sa blogovanjem nejasno i da upravo zbog toga mnogi blogeri doživljavaju neuspeh.

Zato ću se u ovom prilogu potruditi da navedem glavne razloge zbog kojih blogeri doživljavaju neuspeh, kao i da razjasnim neke od najčešćih zabluda o blogovanju.

blogeri doživljavaju neuspeh

1. Nisu dovoljno edukovani

Mnogi nažalost i dalje misle da se u blogovanju sve svodi isključivo na pisanje i objavljivanje priloga, pa tako propuštaju da obave sve one zadatke koji jedan blog vode do uspeha.

Tako, recimo, ima onih koji pokrenu blog na nekoj od besplatnih platformi za blogovanje, objave nekoliko priloga i nađu se u ozbiljnom čudu kada vide da nema povratne reakcije publike. Stvar je u tome da nema ni publike, kamoli povratne reakcije.

Oni ne znaju da je njihov zadatak da naprave saobraćaj ka svom blogu i tako steknu publiku.

Mene možete čuti da kažem – Optimizujte svoj sadržaj za pretraživače i posete vaših strana počeće da rastu same od sebe! Međutim, to ne znači da se na jednom blogu bilo kakav uspeh zaista dešava sam od sebe. Za sve što želite da postignete prethodno morate preduzeti odgovarajuću akciju. I morate znati kako to da uradite.

Pokretanje bloga ni najmanje se ne razlikuje od pokretanja malog biznisa i zato vam je potrebno znanje. Govorimo o pokretanju profitabilnog bloga, naravno. Ili bloga koji će napraviti veliki uticaj na one kojima je namenjen, jer novac ne mora biti jedini motiv.

2. Pokreću blog u pogrešnoj niši

Često dobijam mejlove u kojima mi govorite – Draga Majo, želim da pokrenem blog i dvoumim se između tema o ličnom razvoju i recepata.

Hm… na osnovu ovakve dileme mogu da zaključim jedino da niste ozbiljno razmišljali o pokretanju bloga, jer je ne biste imali.

Mnogi ni ne promisle o niši pre nego pokrenu blog, već odaberu onu koja im se trenutno učini zanimljivijom ili, što je češće slučaj, profitabilnijom.

Isprva naravno ovoga nisu svesni. Entuzijastično obavljaju sve zadatke kako bi postavili svoj novi blog na noge; biraju boje, pokreću blog, otvaraju naloge na društvenim mrežama, javljaju prijateljima da ih zaprate, itd.

Međutim, kada adrenalin splasne i treba pošteno prionuti na posao pisanja priloga, shvataju sledeće:

  • Da nisu jasno definisali nišu u okviru koje će pisati, pa se sada osećaju potpuno dezorjentisano i ne znaju čemu pre da se posvete;
  • Da su se upustili u nišu o kojoj, zapravo, ništa ne znaju;
  • Da su odabrali nišu po pitanju koje nisu strastveni.

Treći uvid verovatno je najvažniji prilikom pokretanja jednog bloga.

Ushićenje zbog tema kojima se bavite mora da postoji, jer vas samo ono može održati u periodu dok vaš blog ne počne da beleži ozbiljnije rezultate.

Poenta je da vam sam rad na blogu predstavlja veliko zadovoljstvo, ne bilo šta od onoga do čega bi taj rad trebalo da dovede.

3. Nisu spremni da ulože

Ovo je takođe čest razlog zbog kog blogeri doživljavaju neuspeh. Nisu spremni ni jedan evro da ulože u vizuelni identitet, domen i hosting, dobru WordPress temu, konsultacije, dizajnera… a svaka od navedenih stavki važna je za isticanje u blogovanju.

Znajte da uvek i svuda najskuplje prođu oni koji po svaku cenu gledaju da prođu jeftinije.

Znam nekoliko blogova koje bih redovno pratila samo da lepše izgledaju i bolje su organizovani. Ovako me na neki način deprimiraju, pa zaključujem da je i autor depresivan. Ili monoton, ili neprofesionalan, ili kakav već vizuelni utisak steknem. I ma koliko sada mislite da je u pitanju moja profesionalna deformacija, verujte mi da je istina. Svako ko je malo bolji psiholog ovo može da uvidi.

Naravno da nije sva publika zahtevna poput mene, ali to ne znači da i oni ne bi više vremena provodili na blogovima kojima su jedno pošteno ažuriranje i redizajn preko potrebni.

4. Prerano imaju prevelika očekivanja

Niko nikada neće aplaudirati jednom blogeru samo zato što je pokrenuo blog. Aplauz dobijaju oni blogovi koji imaju pregršt korisnog sadržaja, a za tako nešto je potrebno vreme.

Prevelika očekivanja prerano nisu dobra iz dva razloga.

Prvi je taj da su blogeri toliko opterećeni rezultatima (reakcijom publike, brojem pratilaca, šerovima, lajkovima, email pretplatnicima, Google analitikom, itd.) da u takvom stanju ne mogu kreirati ništa što valja i stalno prave pogrešne poteze.

Blogovanje zahteva inspiraciju i kreativnost. Zahteva da budete opušteni kako biste dali najbolje od sebe. U stanju grča tako nešto nije moguće.

Drugi razlog je da prerano odustaju.

Nemojte nikada porediti rezultate svog bloga koji je star par meseci sa blogovima koji su tu godinama.

5. Nemaju plan i postavljene ciljeve

U ovu zamku se veoma lako upada. Početnički entuzijazam gotovo sve blogere navodi na bezbroj fantastičnih ideja, od kojih im se svaka čini podjednako važnom.

Tako istovremeno kreću sa realizacijom svake od njih, ali kada se ispostavi da su se upustili u nemoguću misiju odustaju.

Najpre je važno da postavite ciljeve. Odgovorite sebi na pitanja – Zbog čega sam pokrenuo blog? Zašto radim sve ovo? Gde želim da stignem i šta da postignem sa ovim blogom?

Ciljevi su važni jer motivišu, a samo motivisan čovek stiže do cilja. 🙂

Ukoliko imate cilj i motiv u vremenima kreativnih blokada, koja su neizbežna, nećete dići ruke od svega.

Nakon što se definišu ciljevi, pravi se i plan za njihovo dostizanje.

6. Neće da prionu na posao i odlažu obavljanje zadataka

To što nema nikoga da nam sedi nad glavom i zvoca jer ne radimo istovremeno je i najveća prednost i najveća mana blogovanja.

Na početku je naročito lako zabušavati jer nema publike, nema zarade, pa tako i očiglednog razloga da ispoštujete rok koji ste sami sebi dodelili.

Ipak, važno je znati da se i samodisciplina vežba.

Tokom svoje prve godine blogovanje umela sam da nestanem i po par meseci. Tada sam to odsustvo pravdala velikim obimom posla. Sada posla imam čak i više , ali se budim ranije i ne probijam planirane rokove više od par dana. Imam dobar motiv. 😉

Zaključak

Ukoliko imate blog čiji rezultati vas demorališu i navode na odustajanje, a prepoznali ste se u jednom ili više razloga za neuspeh o kojima smo ovde govorili, želim da vas podstaknem da dodatno razmislite.

Potrudite se da promenite pristup i navike koje vam ne služe i promeniće vam se sreća u blogovanju. Sigurno! 🙂

Ukoliko želite više da se edukujete o blogovanju i saznate sve što je potrebno za pokretanje profitabilnog bloga, pročitajte Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

4.8 5 votes
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Tags:
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x