Saveti za blogere

SEO za blogere

Naučite kako da povećate posećenost svog bloga putem organske pretrage.

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Jednostavno rečeno, optimizacija sajta – SEO, je prilagođavanje sajta i njegovog sadržaja za internet pretraživače, kako bismo dostigli što bolju poziciju na rezultatima pretrage i ostvarili veću posećenost našeg bloga.

5o% saobraćaja dolazi nam sa pretraživača, pa je optimizacija našeg bloga i njegovog sadržaja neophodna, ukoliko ne želimo duplo više vremena da provodimo promovišući naše priloge na društvenim mrežama.

Jednom kada optimizujete svoj blog za pretraživače, posećenost će za samo nekoliko nedelja početi da raste – “sama od sebe”! Potrebno je samo da se držite nekoliko utvrđenih pravila za optimizaciju, a kroz deset lekcija u ovom prilogu saznaćete i kojih.

Zar je SEO baš toliko važan?

Digitalni marketing je prošao kroz dramatične promene proteklih godina i postao vodeći medijum pomoću kog brendovi dolaze do svoje ciljne grupe i generišu vođstvo. Svako ko teži da razvije svoje poslovanje, to čini kroz različite kanale digitalnog marketinga.

Jedna od najvažnijih formi digitalnog marketinga upravo je SEO – optimizacija sadržaja sajta za Google i ostale pretraživače.

Sledi jednostavno objašnjenje zašto:

 • Svako od nas koristi internet pretraživač ne bi li pronašao proizvod, uslugu, savet ili bilo koju drugu informaciju koja mu je potrebna;
 • Na kojim sajtovima ćemo da završimo zavisi od rezultata pretrage;
 • Ko će se naći na samom vrhu rezultata pretrage, odnosno prvoj strani Google-a, zavisi od SEO-a.

Oni koji su prisutni na webu, ali svoj sadržaj nisu optimizovali za pretraživače, mogu da budu sigurni da publiku, kupce i klijente prepuštaju konkurenciji.

Stoga, ukoliko primenite SEO, a potencijalni kupac ili klijent traži proizvod, uslugu ili informacije o određenoj temi, vaš blog će biti prikazan na vrhu rezultata pretrage. Što dalje podrazumeva veći broj klikova i veći saobraćaj ka vašem sajtu.

Zato je SEO forma digitalnog marketinga koja pomaže vašem blogu da ostane na vrhu rezultata pretrage.

Hajde da kroz sledećih deset lekcija naučite kako. 🙂

Lakcija 01: Konfigurisanje WordPress-a za pretraživače

Da biste imali dobro opzimizovan blog, koji će Google i ostali pretraživači da vole, morate da postavite dobre temelje za njegovu optimizaciju, a to je konfigurisanje WordPress-a za pretraživače.

Ukoliko iz bilo kog razloga preskočite ovaj korak, šanse da se vaš blog u budućnosti dobro rangira na Google-u su veoma male.

1.1. Unesite naslov i podnaslov bloga

Ukoliko prilikom instalacije WordPress-a niste uneli dobar naziv vašeg bloga (ili iz bilo kog drugog razloga želite da ga promenite), to možete uraditi tako što ćete izabrati opciju: Settings > General.

Unesite naslov i podnaslov bloga

Naziv bloga (Site Title) treba da bude kratak i efektan; da u najviše dve, tri reči vašim posetiocima stavi do znanja o čemu se tu, zapravo, radi.

Što se podnaslova bloga (Tagline) tiče, “Još jedan WordPressov blog” ne opisuje dovoljno dobro ono o čemu blog govori, a takav blog će Google automatski rangirati kao loš i nepouzdan.

Takođe, podnaslov bloga je vrlo važan sastavni deo metapodataka lokacije – to su informacije koje pretraživači koriste da bi vaš blog stavili u kontekst s milionima drugih lokacija na internetu.

1.2. Konfigurišite stalne veze

Stalna veza (permalink ili permanent link) jeste adresa stranice (URL) koja je stalna i koja se može zabeležiti.

Da biste konfigurisali stalne veze posetite Settings > Permalinks, izaberite opciju Post name i pritisnete dugme Save Changes.

1.3. Izmenite naziv podrazumevane kategorije “Uncategorized” u naziv koji bolje opisuje vaš blog

Kada prvi put instalirate WordPress, pravi se i kategorija “Uncategorized”; pa ako prilogu ne dodelite kategoriju, dodeliće mu se kategorija Uncategorized.

Najpre je potrebno da napravite novu kategoriju tako što ćete posetiti Posts > Categories. Unesite naziv nove kategorije i sačuvajte promene pritiskom na plavo dugme Add New Category.

Dodavanje nove kategorije na blogu

Sada posetite Settings > Writing i u sekciji Default Post Category izaberite kategoriju koju ste malopre napravili.

Dodavanje podrazumevane kategorije na blogu

Ne zaboravite da sačuvate promene pritiskom na plavo dugme Save Changes.

Ukoliko zanemarite ovaj jednostavni korak, nećete ostaviti dobar utisak na Google.

1.4. Obrišite prvi podrazumevani prilog, komentar i stranu na blogu

Pri svakoj instalaciji WordPress-a, na vašem blogu prave se podrazumevani prilog, komentar i strana. Potrebno je da ih obrišete zato što pretraživačima ukazuju na sajt sa nekvalitetnim sadržajem.

Iz vertikalnog menija izaberite Posts > All Posts. Postavite kursor iznad podrazumevanog priloga “Hello world!” i pritisnite crveni link Trash.

Obrišite prvi podrazumevani prilog, komentar i stranu na blogu

Ponovite postupak za Pages > All Pages > About.

1.5. Instalirajte i aktivirajte Yoast SEO plugin

Yoast SEO plugin pravi poseban indeks ili mapu vašeg sajta za pretraživače kao što je Google.

Na taj način u jednoj datoteci pretraživačima dajete sve što treba da znaju o vašem blogu. Kad god objavite ili promenite nešto na svom blogu, ne samo da se ažurira datoteka (kao što i treba da bude), nego se i svim najvažnijim pretraživačima šalje informacija o novim sadržajima.

Iz levog vertikalnog menija izaberite Plugins > Add New. U polje za pretragu plugin-ova upišite Yoast SEO i pritisnite dugme Install Now za prikazani plugin.

Instalirajte i aktivirajte Yoast SEO plugin

Nakon što se plugin uspešno instalira, na dugmetu Install Now pisaće Activate. Pritisnite ga kako biste aktivirali svoj novi plugin za SEO.

Lekcija 02: Konfigurisanje Google-ovih Webmaster alatki

Ukoliko ste obavili sve zadatke iz prethodne lekcije, spremni ste da obavestite Google o svom blogu.

Najpre je potrebno da, ukoliko nije, omogućite Yoast SEO plugin-u da napravi mapu vašeg sajta. To ćete uraditi tako što ćete iz levog vertikalnog menija izabrati Yoast SEO > General, a zatim karticu Features.

Sekcija XML sitemaps treba da je uključena. Ukoliko nije, uključite je – On.

Yoast SEO XML sitemaps

Google-ove Webmaster alatke

Korišćenje Google-ovih Webmaster alatki jedan je od najlakših načina da naučite više o svom blogu. Da biste saznali kako je Google indeksirao vaš blog i pomoću kojih ključnih reči, ili da biste rešili probleme kao što su oni s lošim vezama, posetite sledeću adresu: https://www.google.com/webmasters/tools/home.

U prvom koraku potrebno je da dokažete da ste vlasnik svog domena. Google ovo olakšava tako što vam daje opciju za dodavanje programskog koda u zaglavlje vaše lokacije ili za učitavanje HTML datoteke.

Pomoću sledećih koraka podesite Googleove Webmaster alatke za svoj sajt:

1. Posetite Googleove Webmaster alatke i prijavite se pomoću svog Google naloga (Google ID).

2. Pritisnite dugme Start now i prijavite se sa svojim Gmail nalogom.

Google-ove Webmaster alatke

3. Na narednoj strani, u kolonu URL prefix upišite punu adresu svog sajta. (Adresa mog sajta je https://savetizablogere.com/)

4. U sledećem koraku pritisnite dugme pored teksta 1. Download the file. Fajl google#####.html će se preuzeti na vaš računar. Na ovoj strani ne radite više ništa, neka ostane kao na sledećoj slici.

5. Sada otvorite novi tab pretraživača i ulogujte se na svoj cPanel (pristupne podatke dobili ste od svog hosting provajdera prilikom zakupa hostinga).

6. Idite na File Manager > public_html.

7. Kada otvorite omotnicu public_html, na vrhu ćete videti link Upload. Kliknite na njega kako bi se otvorio novi tab za učitavanje dokumenata.

8. U tom novom tabu sada učitajte fajl (google#####.html) od malopre, koji ste preuzeli na svoj računar.

9. Vratite se na prvi tab, kao na slici iznad, i pritisni dugme VERIFY.

10. U narednom prozoru pritisnite link GO TO PROPERTY.

Ownership verified

(ne zatvarajte tab svog pretraživača, još uvek nismo završili)

Prijavljivanje mape sajta Google-u

Preostaje nam samo još da se, kao što smo na početku ove lekcije rekli, javimo Google-u.

U levom horizontalnom meniju pritisnite vezu Sitemaps.

Add a new sitemap

U polje za unos Add a new sitemap upišite tekst iz narednog reda:

sitemap_index.xml

Pritisnite Submit.

Ukoliko ste sve navedene korake obavili kako treba, dobićete poruku o uspešnoj prijavi mape sajta.

Sitemap submitted succesfully

Čestitam, obavili ste jedan od najznačajnijih koraka u optimizaciji svog bloga za pretraživače.

U nastavku ćemo da govorimo o ključnim rečima – kako i gde je potrebno da ih koristite.

Lekcija 03: Ključne reči

Pre nego počnemo da govorimo o ključnim rečima i njihovoj upotrebi, želim da razjasnimo jednu od najčešćih zabluda.

Naime, mnogo puta do sada sam se uverila kako ljudi misle da SEO i ključne reči podrazumevaju potpuno istu stvar i da su one jedino što utiče na poziciju njihovog sajta na pretraživačima.

Međutim, istina je da su ključne reči samo jedan deo mnogo veće slike koju SEO podrazumeva, a kako vreme prolazi i stvari se menjaju, taj deo čak prestaje da bude jedan od najvažnijih.

To svakako ne znači da treba da ignorišemo njihovu upotrebu, već da na svim “delovima” koje SEO podrazumeva radimo podjednako.

Šta su ključne reči?

Posetioci do priloga na jednom blogu, između ostalog, dolaze zahvaljujući ključnim rečima za koje su ti prilozi optimizovani. Zato, kada donosite odluku o ključnoj reči za svoj prilog, nije neophodno striktno da se držite jedne reči. U većini slučajeva je najbolje da koristite kratke izraze.

O ključnim rečima je najbolje da razmišljate kao o terminima za pretragu, koje posetioci upisuju u pretraživač ne bi li došli do informacija koje žele.

Na primer, ako pišete o modi, ne bi bilo zgodno da u polje predviđeno za ključne reči upišete samo reč “moda“, već, recimo, “modni trendovi za leto 2023“, pa uvek, pre nego odaberete klučnu reč, razmislite koji izraz bi većina posetilaca upotrebila za pretragu.

Namera pretrage

Ultimativni cilj Google-a je da korisnicima dostavi relevantan, koristan i aktuelan sadržaj. Drugim rečima, da uvek zadovolji njihove potrebe.

Ovo znači da rezultati pretrage uvek moraju da odgovore na nameru pretrage.

Odabir ključnih reči

Kada počnu da uče SEO i primenjuju ga, mnogi se suočavaju sa dilemom koje ključne reči da odaberu. Najbolji savet, koji ste već dobili, jeste da razmislite koje kriterijume za pretragu bi posetioci upotrebili kako bi došli upravo do informacija koje se nalaze u prilogu koji optimizujete za Google.

Šta je to što će vaš potencijalni čitalac upisati u Google pretragu u nameri da dođe do informacija koje ste vi prethodno objavili?

Jedan od alata koji može da vam pomogne da dođete do ideja za ključne reči upravo je Google Planer ključnih reči.

Google Keyword Planner

Da biste koristili Google Keyword Planner, prethodno je potrebno da otvorite nalog na Google Ads-u.

Google Keyword Planner

Još jedna dobra metoda za definisanje ključnih reči je Google Suggest.

U pretraživač počnite da upisujete reči za koje želite da optimizujete svoj prilog i pogledajte šta vam Google predlaže kao najčešće korišćene termine za pretragu.

Google Suggest

Ključne reči treba da upišete na nekoliko mesta:

1. Naslov priloga: Jako je važno da naslov vašeg priloga ili strane sadrži ključnu reč;

2. URL:  web adresa priloga;

3. Prvi pasus u prilogu.

Ključne reči treba da upišete na nekoliko mesta

Napomena: naša ključna reč u ovom primeru je ‘ključne reči’.

4. Takođe bi bilo zgodno da ključne reči čine 1 – 2 % celokupnog sadržaja. Ako, na primer, vaš prilog ima 500 reči, ključne reči upotrebite 5 do 7 puta. Svakako pazite da ne preterate sa unošenjem ključnih reči zato što pretraživači takav sadržaj nazivaju Keyword Stuffing i smatraju ga neželjenim. Takođe, ne smete zaboraviti da sadržaj pišete prvenstveno za čitaoce, ne za pretraživače, pa mora da bude smislen i koristan svima koji ga čitaju.

5. Podnaslovi u prilogu: Google voli kada pišete kratke i čitljive paragrafe. Da biste sadržaj organizovali po celinama, koristite naslove (Heading 1, Heading 2…) i obavezno upotrebite neku od ključnih reči u najmanje jednom naslovu.

Podnaslovi u prilogu

6. Focus keyphrase: Ovo je, zapravo, mesto gde objavljujete za koju ključnu reč optimizujete prilog na blogu.

7. Meta description: Kratak opis priloga koji se na listi pogodaka pojavljuje ispod naslova.

Meta description

8. Image alt tag: Obavezno upotrebite ključne reči kada svojim slikama dodeljujete naziv, opis i alt atribut. Nazivi slika treba da budu relevantni za sadržaj vašeg priloga. Na primer, kljucne-reci.jpg umesto IMG_28945.jpg.

Kada učitate sliku, prikazuje se polje za alternativni tekst. Nije uvek lako napisati alternativni tekst za sliku, međutim on pomaže Google-u da razume šta slika predstavlja i koji kontekst ima unutar priloga ili stranice na blogu. I ne samo to: ako posetilac vašeg bloga ima oštećen vid i koristi čitač veba koji prevodi tekst u govor, imaće predstavu o tome šta se na toj stranici još nalazi.

Image alt tag

9. Internal links: Ukoliko redovno pišete o određenoj temi, veoma je važno da najnoviji prilog povežete sa nekim od prethodnih. Na ovaj način pretraživačima stavljate do znanja da ste stručni u oblasti o kojoj pišete, tako što obezbeđujete mnogo sadržaja o određenoj temi.

10. Outbound links: Ukoliko vam sadržaj priloga dozvoljava, koristite svaku priliku da linkovima ukazujete na sadržaje na drugim sajtovima.

Međutim, da posetilac ne bi napustio vaš blog, obavezno podesite link tako da se otvori u novom tabu pretraživača. Ja ovu opciju koristim čak i za interne linkove.

Linkovi

SEO analysis

Ukoliko vam se proces optimizacije priloga na blogu čini previše komplikovanim, nema potrebe da brinete. Yoast SEO ima fantastičan alat SEO analysis, koji u svakom trenutku možete konsultujete i saznate jeste li napravili bilo kakav propust.

SEO analysis

Rad sa ključnim rečima, kao što ste videli, nije težak, ali zahteva vreme i dodatne revizije, kako bismo zadovoljili i čitaoce i pretraživače.

Nakon što odlučim o čemu ću da pišem u svom novom prilogu, odmah počnem da razmišljam i o ključnim rečima za koje treba da ga optimizujem, te i vama predlažem da činite isto.

Lekcija 04: Povratni linkovi

Povratni linkovi su jedan od najznačajnijih faktora za SEO i dobru poziciju na rezultatima pretrage, ali ih sigurno nećete voleti ukoliko niste strpljiva osoba. Ipak, znajte da je mnogo onih čije sajtove je Google obrisao iz svog indexa upravo zbog nestrpljenja.

Šta su povratni linkovi?

Ukoliko, recimo, odlučite da na svom blogu pišete o tome kako vam je ovaj prilog pomogao da razumete SEO, verovatno ćete svojoj publici poželeti da date link putem kog i sami mogu da ga pročitaju.

Upravo taj link će biti moj povratni link (a vaš outbound link, sećate se prošle lekcije?).

Zaključujemo, dakle, da se povratni linkovi nalaze na drugim/tuđim web adresama i ukazuju na sadržaje vašeg bloga. Ovo je veoma bitna stavka za SEO zato što pretraživači na osnovu povratnih linkova “zaključuju” da je sadržaj vašeg bloga kvalitetan za posetioce.

Što više povratnih linkova ka vašem blogu postoji, bolje ćete se rangirati na rezultatima pretrage. Međutim, kvalitet sajtova koji linkovima ukazuju na vaš sadržaj se takođe uzima u obzir prilikom rangiranja vašeg bloga.

Kako možete da povećate broj povratnih linkova?

Pišite kvalitetan sadržaj.

Ako se ljudima svidi sadržaj koji ste objavili i ako im koristi, veće su šanse da ga podele na svojim društvenim mrežama ili objave u nekom od svojih priloga.
Ovom temom se detaljno bavimo u Lekciji 10.

Učestvujte na drugim blogovima kao gostujući autor.

Ukoliko ste u prilici da na nekim blogovima učestvujete kao gostujući autor, imaćete mogućnost da u sekciju o autoru upišete i link svog bloga.

Ostavljajte komentare na drugim blogovima.

Pohvalite prilog koji ste upravo pročitali na nekom drugom blogu, postavite autoru dodatno pitanje ili i sami doprinesite tako što ćete da podelite sopstveno iskustvo. Ovom prilikom, uz svoje ime, ne zaboravite da napišete i adresu svog bloga.

Dok sam i sama učila SEO, saznala sam za mnogo trikova i prečica kojima možemo da povećamo broj povratnih linkova. Nikada ih nisam primenjivala, jer u životu ne volim ništa da postižem “na foru”. Osim toga, sajtovi svih ljudi koji su pokušali da izigraju Google, pre ili kasnije su završili na crnoj listi.

Na ovom zadatku se nikada ne prestaje sa radom. Korektne poslovne saradnje i kvalitetan sadržaj glavni su uslov za povećanje broja povratnih linkova ka vašem blogu.

Više o građenju linkova možete da pročitate u tekstu: Građenje linkova – Šta je link building?

Lekcija 05: Optimizacija slika i grafike

Način na koji pripremate grafiku i fotografije za svoj blog takođe igra važnu ulogu za SEO.

Pre nego učitate fotografiju na blog, potrebno je da je:

 • optimizujete za web;
 • adekvatno naslovite;

A nakon učitavanja:

 • upišete odgovarajuće informacije u Attachment Details.

Optimizaciju za web radimo da bismo smanjili veličinu grafičke datoteke, kako ne bi usporila brzinu učitavanja sajta. Optimizaciju je najbolje da radite u Photoshop-u, a u sledećem videu možete da vidite kako:

Alternativa za sve koji nisu korisnici Photoshop-a su alati:

Postoje i razni WordPress plugin-ovi koji kompresuju veličinu grafičkih datoteka. Jedan od najboljih svakako je Smush i ovom prilikom vas ohrabrujem da ga instalirate.

Međutim, morate da imate na umu da nijedan plugin ne može da napravi čudo, tako da je ručna optimizacija neophodna.

Kao što smo u trećoj lekciji rekli, obavezno upotrebite ključne reči kada svojim slikama dodeljujete naziv, opis i alt atribut. Nazivi slika treba da budu relevantni za sadržaj vašeg priloga. Na primer, seo-saveti.jpg umesto IMG_28945.jpg.

Na sledećem primeru možete da vidite kako sam, nakon učitavanja na sajt, optimizovala jednu od svojih naslovih slika za pretraživače:

 • Title: Naslov slike WordPress je sam definisao na osnovu naziva pod kojim sam sačuvala sliku: “SEO saveti”.
 • Caption: Ovo polje popunite ako želite da sliku koju ste umetnuli na svoju stranu prati određeni tekst.
 • Alt Text: U polje za alternativni tekst upisala sam svoju ključnu reč.
 • Description: Ovde sam kopirala opis svog priloga (meta description).

Optimizacija slike za pretraživače

Lekcija 06: Interni linkovi

Interni linkovi su veze unutar vašeg bloga i imaju sledeću svrhu:

 • Pomažu korisnicima da se brže i lakše kreću u okviru sajta;
 • Pomažu pretraživačima da vaše sadržaje stave u odgovarajući kontekst i premoste jaz između strana.

Interni linkovi se nalaze na sledećim područjima sajta:

Navigacija sajta: To su linkovi koji se nalaze na svakoj strani u glavnom meniju, meniju na bočnoj traci ili u futeru. Ovde je reč o samoj strukturi sajta, o kojoj ćemo više da govorimo u osmoj lekciji.

Sekcija sa srodnim prilozima: Ova sekcija sadrži veze ka srodnim prilozima na blogu i uglavnom je postavljamo na kraju svakog priloga ili bočnu traku.

Interni linkovi

Najveća prednost ove sekcije upravo je ta što pomaže čitaocima da lakše dođu do još relevantnih sadržaja. Takođe, na ovaj način se duže zadržavaju na blogu, što je još jedan faktor koji pozitivno utiče na SEO.

Mapa sajta za korisnike: U pitanju je jedna strana koja sadrži linkove ka svim stranama vašeg sajta.

Na osnovu studija upotrebljivosti, postoji tri tipa ljudi koji pretražuju sajtove:

 1. prvi koriste navigaciju;
 2. drugi Search box;
 3. treći mapu sajta.

Međutim, mapu sajta, kao i sve ostalo, treba da postavite ukoliko tako nešto ima smisla za vaš blog i korisnike.

Sajtovi sa malim brojem strana i kategorija, gde samo pomoću navigacije možete da dospete na svako odredište, nemaju potrebe za mapom sajta.

Takođe, kompleksne web lokacije za mnogo strana, kategorija i potkategorija, u okviru svoje mape sajta treba da postave samo ključne odrednice.

Linkovi u okviru priloga na blogu: Ove linkove smo pominjali u lekciji o ključnim rečima, ali ćemo ovde još bolje da ih objasnimo.

Kao što smo u trećoj lekciji rekli, ako redovno pišete o određenoj temi i srodne priloge povezujete linkovima, pretraživači će zaključiti da ste u svojoj oblasti veoma stručni.

Međutim, imajte na umu sledeće:

Često se dešava da u prilozima naiđemo na “… ako želite više informacija, pritisnite ovde“. Reč “ovde” predstavlja link, ali šta on govori pretraživačima? “Više informacija” – o čemu?

Ako je tema vašeg bloga, na primer, pravljenje predmeta od drveta, zašto ne biste napisali “… preuzmite PDF datoteku s više informacija o kućicama za ptice“? Tako dobijate opisni tekst za link.

Jedan od čestih problema sa ovom vrstom linkova je to što korisnici zaboravljaju da ih koriste, što umanjuje moć SEO-a. Sa druge strane, ima onih koji sa upotrebom ovih linkova preteruju, što SEO-u takođe šteti. Dovoljno je da se ponašate prirodno i linkujete sadržaje koji su zaista relevantni.

Predlažem da se vratite svojim starim prilozima i razmislite na koji način je najbolje da ih povežete sa novim.

Lekcija 07: Brzina učitavanja

Ukoliko ste perfektno obavili sve korake za optimizaciju o kojima smo do ovog trenutka govorili, ali stranama vašeg bloga treba 10 sec za učitavanje, ne možete da smatrate da imate dobro optimizovan sajt i čudite se zbog lošeg saobraćaja.

U nastavku slede saveti koji mogu da vam pomognu da unapredite i održavate brzinu učitavanja svog sajta na zadovoljavajućem nivou, iako niste web programer.

1. Izaberite dobrog hosting provajdera

Od 2010. do 2015. godine moj sajt je hostovala firma iz Beograda, koja je u to vreme imala reputaciju jednog od najboljih hosting provajdera u Srbiji. Međutim, vreme koje sam utrošila na povećanje brzine učitavanja svog sajta teško može da se izmeri. Naučila sam o administraciji servera više nego što mi je u to vreme kao web dizajneru bilo potrebno, ali rezultati i dalje nisu bili dobri.

Onda sam, nakon što mi se sajt jednog dana potpuno srušio, bez meni poznatog razloga, odlučila da promenim hosting provajdera i pogodite šta – desilo se čudo! Strane su počele da se učitavaju kao od šale, a posao mi je pričinjavao još veće zadovoljstvo.

Dakle, ako imate problema sa brzinom učitavanja, prvo proverite da li ste odabrali dobrog hosting provajdera. Ako niste, promenite ga i poštedite sebe frustracija kroz koje smo neki moji saradnici i ja prošli.

Moja preporuka svakako je DreamWeb hosting provajder i SSD hosting paketi koje imaju u ponudi.

2. Optimizujte slike i grafiku

O optimizaciji slika i grafike detaljno smo govorili u petoj lekciji ovog kursa.

3. Rešite se nepotrebnih plugin-ova

Jedna od najvećih grešaka WordPress početnika je ta što misle da se svaki segment ili nedostatak teme rešava plugin-om. Tako instaliraju veliki broj plugin-ova, od kojih mnogi često nisu kompatibilni. To dalje napravi haos na blogu i dovede do loše brzine učitavanja.

Znam koliko je zabavno kada instalirate različite plugin-ove, ima ih sjajnih. Ali, odgovorite sebi koliko su vam zaista potrebni.

One koji vam služe samo da bi impresionirali ili, još gore, zabavili posetioce svojim funkcionalnostima, obrišite smesta. „Jao, što je ovo simpatično!“ vam neće doneti više poseta, a brzina učitavanja strana će se drastično pogoršati.

Takođe, treba da znate da nije dovoljno samo da deaktivirate plugin, već ga i permanentno obrišete. Bez obzira na to što nije aktivan, i dalje se učitava zajedno sa ostalim podacima.

4. Ograničite prikaz broja priloga po strani

Verujem da želite da publika pročita sve vaše priloge, ali to što će ih se na jednoj strani naći 20 ne znači ništa. Ljudi se uglavnom opredele da kliknu na neki od priloga na samom vrhu strane, dok ostalih 15 uopšte i ne primete.

Naravno da čitaocima treba da omogućite da pročitaju što više vašeg sadržaja, ali postoje mnogo bolji načini da to uradite. O njima smo govorili u lekciji o internim linkovima, koji, između ostalog, služe da posetiocima olakšaju kretanje po blogu.

Broj priloga na jednoj strani možete da podesite ako posetite Settings > Reading > Blog pages show at most.

Ograničite prikaz broja priloga po strani

5. Redovno brišite memorisane revizije priloga

S obzirom na prirodu ovog posla, revizije se rade i po 10, 20 puta, a WordPress skladišti sve vaše radne verzije i izmene – zauvek! Čemu će vam one služiti jednom kada pritisnete Publish i objavite prilog?

Postoji zaista fantastičan i besplatan plugin WP-Optimize, koji vam omogućava da samo jednim klikom obrišete memorisane revizije i još mnogo nepotrebnog sadržaja.

6. Ispraznite sekciju Trash

Tako je, obrisani prilozi koji se nalaze u vašoj Trash sekciji, bez obzira na to što se nigde ne mogu videti, takođe umanjuju brzinu učitavanja vašeg bloga.

7. Smanjite broj share dugmadi

Razmislite da li zaista imate koristi od 15 dugmadi za share? Najveći broj plugin-ova za deljenje sadržaja na društvenim mrežama koristi JavaScript, koji znatno otežava učitavanje web strana, a često pravi i dodatne probleme na sajtu.

Izaberite najviše pet društvenih mreža za koje ćete omogućiti deljenje postova direktno sa vašeg bloga.

8. Zaboravite na hotlinkove i zaštitite se od direktnog linkovanja vaših slika!

Za one koji ne znaju, hotlinking predstavlja korišćenje slika i drugog web sadržaja kopiranjem linka koji se nalazi na drugom web serveru, umesto da sadržaj učitate na svoj server.

Naizgled, ovaj scenario deluje dobro zato što su svi izgledi da ćete uštedeti dosta protoka, koji je uglavnom ograničen. Međutim, ako je sajt koji hostuje podatke koje koristite spor, to će se odraziti i na učitavanje vašeg bloga.

Drugi, još važniji podatak je da se hotlinking smatra krađom. Ukoliko vam vlasnik sajta, čije slike direktno linkujete, nije dao dozvolu za korišćenje sadržaja, vi ,u suštini, kradete protok koji je taj vlasnik platio za svoj sajt, tako da još može i da vas prijavi za kršenje autorskih prava i zloupotrebu.

Omogućavanjem Hotlink protection opcije u vašem cPanelu zaštitićete se od direktnog linkovanja vašeg sadržaja na drugim sajtovima.

9. Redovno ažurirajte WordPress

Najnovije verzije WordPress-a su uvek najbrže. Osim toga, treba da znate i da ih je najteže hakovati, pa nemojte biti lenji da odvojite najviše dva minuta čim vas WP obavesti da treba da ga ažurirate.

Neke od predloženih koraka završićete očas posla, dok će vam za druge biti potrebno i par dana. Međutim, neophodno je da ih sve primenite kako bi brzina učitavanja strana na vašem blogu bila dobra.

Lekcija 08: Struktura sajta

Svaki sajt ima dva „lica“:

 • jedno vide njegovi posetioci;
 • drugo vidi Google.

Oba su važna jer je cilj svideti se i publici i pretraživačima.

WordPress je takav da nam dozvoljava kreiranje sajtova „lepe spoljašnjosti“, ali katastrofalne strukture, te otuda mnogi problemi.

Upravo zbog ovoga mislim da je pogrešno voditi se idejom da je WordPress lak jer mnoge navodi da pomisle kako znaju sve o izradi web sajtova. Istina je da nam WordPress umnogome olakšava život, ali da bi jedan sajt bio dobar i funkcionalan, morate da ispoštujete mnoge standarde koji nemaju veze sa tehnologijama koje koristite za njegovu izradu.

Strane i prilozi vašeg bloga moraju da budu dobro organizovani, kako za posetioce, tako i za Google.

Nije mi se jednom desilo da ostanem zapanjena načinom na koji je izrađen sajt za čiji sam redizajn angažovana. Pretpostavljam da se nekim web dizajnerima naprosto ne dâ da se bakću „pozadinom“ sajta. Vode se filozofijom da to ionako niko (klijent) ne vidi. Dok drugi verovatno i sami još mnogo toga treba da nauče.

Najpre treba da vam bude jasna razlika između statičkih strana (Pages) i priloga (Posts) na blogu.

Statičke strane (Pages) koriste se za sadržaj koji se retko ažurira, kao što su početna, kontakt, o meni, usluge, blog, itd.

Statičkim stranama ne možete da dodelite kategoriju, pa je besmisleno u njima objavljivati priloge pisane za blog. I ne samo da je besmisleno, već je i štetno jer će vas i vaš blog Google smatrati nedostojnim dobre pozicije na rezultatima pretrage.

Takođe, ako imate mnogo statičkih strana, sigurno je da su neke od njih srodne, tj. da se mogu grupisati u nekakve celine. Zbog toga ne bi trebalo sve da ih postavljate na isti nivo.

Na primeru svog sajta ću da pokažem o čemu govorim.

Imam statičku stranu za svoju e-knjigu Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

Proces poručivanja knjige zahteva još dve statičke strane:

 • onu putem koje posetilac poručuje knjigu;
 • stranu sa zahvalnicom i daljim instrukcijama.

Kao što možete da vidite na sledećem primeru, ove tri strane ne nalaze se na istom nivou hijerarhije mog sajta.

Strane Narudžbenica i Hvala zapravo su podstrane strane Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

Struktura sajta

Slede i URL adrese strana o kojima je reč:

savetizablogere.com/vodic-kroz-blogovanje
savetizablogere.com/vodic-kroz-blogovanje/narudzbenica
savetizablogere.com/vodic-kroz-blogovanje/hvala

Takva organizacija sadržaja čini dobru strukturu sajta, što Google uvek nagradi.

Prilozi (Posts) obuhvataju sve ono što se piše na blogu; njima se mogu dodeljivati kategorije i tagovi, i oni predstavljaju sadržaj koji čitate na blogu.

Prilozi su jedini tip sadržaja koji se šalje u RSS dokument sajta, dok se to sa stranama ne radi.

Jedan od najvažnijih koraka prilikom planiranja izrade sajta upravo je njegova struktura. Dobro postavljena struktura podrazumeva dobro organizovan sadržaj, što predstavlja najbolju podršku za svaku vrstu nadgradnje u budućnosti.

Lekcija 09: Niša bloga

O, da! Jasno definisana niša nije važna samo zbog publike, već i zbog Google-a.

Google prednost na rezultatima pretrage daje onim blogovima koji dostavljaju mnogo sadržaja iz iste oblasti.

Treba da znate da će se ista ključna reč tretirati posve drugačije na blogu koji se nalazi u relevantnoj niši i tzv. svaštara blogu, na kom autor piše o svemu što mu se učini zanimljivim.

Zamislite, recimo, da vam je potreban fotograf za venčanje i imate sledeći izbor:

Osoba br. 1 – Bavi se fotografijom deset godina, a poslednjih pet fotografiše upravo i isključivo venčanja.

Osoba br. 2 – Bavi se fotografijom deset godina, ali fotografiše “sve”. U portfoliu te osobe možete da vidite fotografije dečijih rođendana, kućnih ljubimaca, prirode, venčanja, maturantkinja, automobila, itd.

Osoba br. 3 – Nudi usluge fotografisanja, daje časove holandskog, kundalini joge i šeta ljubimce.

Ukoliko vam je kvalitet jedini kriterijum, za koju od ove tri osobe biste se opredelili? 🙂

Potpuno istom filozofijom se Google vodi prilikom rangiranja sadržaja.

Sada vas pozivam da pročitate prilog Naučite kako da odaberete nišu za svoj blog, sigurna sam da će vam razjasniti mnogo toga u vezi sa definisanjem niše bloga koji vodite.

Lekcija 10: Kvalitetan sadržaj

Do sada ste nekoliko puta mogli da vidite kako navodim da je određeni postupak dobro napraviti ne samo zbog publike, već i pretraživača. Ili – ne samo zbog pretraživača, već i zbog publike.

Istina je, zapravo, da SEO i ono što je od značaja za našu publiku nikada neće biti u tolikom sukobu da ćemo jednog morati da se odreknemo zarad drugog.

Takođe, treba da znate da kvalitet sadržaja koji plasirate putem svog bloga polako postaje najvažniji kriterijum za Google.

Ako se neki sajt pozicionira dobro na rezultatima pretrage, znači da nudi ono što je najvećem broju korisnika potrebno, a to je sadržaj koji je:

 • relevantan;
 • aktuelan;
 • koristan.

Putem sledećeg linka možete da preuzmete moj ebook, za koji se nadam da će vam pomoći prilikom pisanja priloga za blog: Pisanje za blog, Kako da pišete dobre priloge.

Zaključak

Stigli smo do kraja ovog druženja, čestitam! 🙂

Dodatna pitanja u vezi sa temama koje smo ovde obradili možete da mi postavite ispod, u sekciji za komentare, ili putem mejla savetizablogere@gmail.com.

A ukoliko vam se ono što ste ovde naučili svidelo, bilo bi super da i drugima javite za ovaj prilog putem nekog od sledećih share dugmadi. 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Autor: Maja Vučković

Ćao, ja sam Maja.

Izradom sajtova se bavim od 2010, a pisanjem tekstova za blog od 2016. godine.

Volim da kreiram sajtove, pišem i delim znanje i iskustvo koje sam tokom prethodnih godina stekla.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u izradi sajta, podrška u pokretanju bloga ili i sami želite da naučite da pravite sajtove, pišite mi na email hello@majavuckovic.com.

Maja je od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomagala malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

2017. fokus usmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pročitajte i sledeće

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.