NEWSLETTER

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pravila blogovanja

pravila blogovanja

Pravila blogovanja

Ovo je prilog koji vam može biti od pomoći bilo da imate sopstveni blog ili razmišljate o pokretanju jednog. One iz prve grupe će, verujem, dodatno motivisati, dok će drugima približiti sliku o blogovanju.

Tačno je da u blogovanju ne postoje utvrđena pravila kojih po svaku cenu treba da se držimo kako bi nam uspeh bio zagarantovan. Ono zbog toga i jeste specifično, jer svakome daje prostora da kreira i istakne se na način koji je za njega najprirodniji. Čest je slučaj da se ono što „upali“ kod jednih, ispostavi kao potpuni promašaj za druge, ali o tome ćemo nešto kasnije.

Sa druge strane, postoje činjenice o blogovanju koje nam se nipošto ne bi isplatilo da ignorišemo. Upravo o njima ćemo u ovom prilogu govoriti kao o pet zlatnih pravila blogovanja.

pravila blogovanja

PRAVILO BR. 1: Dobija se ono što je uloženo

Ovo je najvažnije od svih pravila blogovanja. Sarađujem sa blogerima, te sam uvek iznova u prilici da se uverim kako se ovo pravilo odnosi na sve, ne samo na pojedine.

Bilo da u blogovanje ulažete vreme, novac i posvećenost ili se služite jeftinim trikovima za pridobijanje pažnje, rezultati će se lako predvideti.

Poznajem ljude koji su se u blogovanje upustili sa jasnom svešću o tome koliki posao je pred njima. Ti ljudi su ozbiljni poznavaoci tema kojima se na svojim blogovima bave, a opet shvataju da je odgovornost za svaku napisanu reč ogromna i uvek iznova preispituju kvalitet sadržaja koji plasiraju. Oni ne prestaju da se edukuju, kako o blogovanju, tako ni o oblastima o kojima govore. Ne znam ima li potrebe da navodim koliko su im čitaoci naklonjeni?

Oni drugi, koji su svoje znanje i talente precenili, a blogovanje i publiku potcenili, nisu se mnogo makli sa mesta na kom su bili na početku.

Blogovanje i publika mogu se potceniti na puno načina, ali zajedničko svima iz druge grupe je nespremnost na mnogo posvećenog rada. Pomislili su da je blogovanje trik za lako dolaženje do novca i ostali nezapaženi.

PRAVILO BR. 2: Nagrada za strpljenje je zagarantovana

Često svojim klijentima, po lansiranju bloga na kome smo tako brižno i posvećeno radili, znam da kažem da ne očekuju spektakl. Ne zato jer njihov blog smatram lošim, već zato što stvari funkcionišu drugačije.

U 95% slučajeva, nakon što bloger pusti blog u etar i o tome obavesti javnost na društvenim mrežama, prijatelji i pratioci mu čestitaju, požele sreću i nastave sa svojim životima. To je uglavnom to… 🙂

Tek po objavljivanju jednog bloga počinje pravi posao. Posao koji podrazumeva na desetine i stotine sati utrošenih na planiranje, postavljanje ciljeva i njihovu realizaciju, kao i kreiranje sadržaja koji će publika voleti.

U blogovanju najbolje prolaze strpljivi i istrajni, pa vas zbog toga molim da prognoze o svom uspehu ne donosite tokom prve godine blogovanja. Dobro ste pročitali i nisam pogrešila, tokom prve godine blogovanja. 🙂

PRAVILO BR. 3: Redovno objavljivanje novih sadržaja i kontakt sa publikom

Čest je slučaj da se novajlija u blogovanje upusti neprirodnim tempom i ubrzo zatim sagori u početničkom entuzijazmu. Nakon toga nema ni snage ni motivacije da nastavi, a kako nema ni publike koja bilo šta od njega očekuje, zapostavi svoj blog na duže vreme.

Blogovanje nije trka na 100 metara, već maraton.

To nije posao koji donosi instant rezultate, zato ne morate da iscrpite sve svoje resurse u rekordnom roku.

Umesto da se trudite da odmah objavite što više sadržaja, pametnije će biti da te sadržaje objavljujete u kontinuiranim vremenskim razmacima.

Tri su razloga za ovako nešto:

  1. Ostaćete u formi;
  2. Publika voli redovitost;
  3. Google voli redovitost.

PRAVILO BR. 4: Publika je na prvom mestu

Više puta sam isticala sledeće – na vašem blogu se ne radi o vama. Mnogima je veoma teško ovo da shvate i prihvate.

Sada slede izgovori: Znaš, moje čitaoce zanima kako sam JA to doživeo, šta JA o tome mislim…

Nije tačno. Čitaoce zanima kako će ONI to doživeti i šta će ONI o tome misliti.

Onima koji ovo ne prihvataju treba da bude jasno da blogeri nisu muzičke ili filmske zvezde, da čitaoci gutaju svaku njihovu reč.

Dobar bloger je edukator i sebe uvek drži u drugom planu.

PRAVILO BR. 5: Drugi nisu uvek pametniji

Blogovanje podrazumeva veliku odgovornost. Od strategije i poteza koje ćete napraviti do svake napisane reči.

U prilogu Da li slušati uspešne blogere? govorila sam da je sasvim u redu voditi se savetima onih čije mišljenje uvažavate, ali i da je veoma važno da promislite o svakom savetu pre nego ga primenite.

Zaključak

Nadam se da su vam ova pravila blogovanja pomogla i razjasnila mnogo toga u vezi sa vođenjem jednog bloga. Ukoliko želite više da se edukujete o blogovanju i saznate sve što je potrebno za pokretanje profitabilnog bloga, pročitajte moju e-knjigu Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

5 1 vote
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Tags:
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x