Saveti za blogere

10 načina da posetioce sajta konvertujete u email pretplatnike

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Sećate li se kada ste poslednji put otišli na neki sajt isključivo zato da biste se prijavili na njegovu mejling listu?
Ne sećam se ni ja! 🙂

Sajtovi prijatelja se ne računaju, da se razumemo. Oni su nam dali striktne instrukcije gde i kako to da učinimo. 🙂

Dakle, činjenica je da ljudi ne pretražuju internet da bi se prijavljivali na raznorazne mejling liste i da je na nama da osmislimo strategije kako bismo ih naveli da se prijave na našu.

U Sveobuhvatnom vodiču kroz blogovanje (i na mnogim drugim mestima) jesam rekla da je kvalitetan sadržaj najbolja strategija, ali to ne znači da treba da bude jedina. Zapravo, ne bi ni smela jer nam statistike pokazuju da se čak 70% posetilaca nikada ne vrati na sajt koji su posetili.

Ako ste vlasnik bloga i biznisa koji se bazira na online prisustvu, vreme i novac koje ulažete u vođenje i održavanje tog sajta ne bi smeli da se traće. Zato ćemo u ovom prilogu govoriti o načinima koji će vam pomoći da izvučete najviše od svojih posetilaca.

A zbog čega je važno to da uradimo?

Zbog toga što su, za razliku od pratilaca na društvenim mrežama, svi email pretplatnici naši potencijalni kupci i klijenti.

Napomena: Ukoliko propisno primenite sledeće savete garantujem da ćete osetiti drastičnu razliku u broju pretplatnika u veoma kratkom roku. Ipak, ovo podrazumeva da imate razvijen saobraćaj ka svom blogu. Ukoliko nemate posetioce ne možete imati ni email pretplatnike.

1. Bočna traka

Lično nisam fan bočnih traka jer daju najslabije rezultate u dostizanju bilo kog cilja. Ali, sa druge strane, oni koji požele da se prijave na mejling listu, najpre će na njoj potražiti formu za pretplatu.

Takođe je važno da svoju formu postavite na vrh, ne na dno bočne trake.

I imajte u vidu da “forma za pretplatu” ne podrazumeva isključivo formu sa natpisom: Prijavite se na moju mejling listu. To je svima dosadilo. Umesto toga možete postaviti lead magnet – ekskluzivni sadržaj koji nudite posetiocima sajta u zamenu za email adresu.

2. Zaglavlje strane

Zaglavlje strane je sjajno mesto za ovakvu formu jer ga je teško prevideti. Svaki posetilac po dolasku na neki sajt refleksno baca pogled na zaglavlje strane ne bi li se odmah informisao na kakvom je mestu.

zaglavlje strane - forma za pretplatu

3. U okviru samih priloga

Ovo je još jedno dobro mesto za konvertovanje posetilaca u email pretplatnike, s tim što je relevantan lead magnet bolji izbor od standardne forme za prijavu.

Saznajte, recimo, koji prilozi imaju najveću posećenost, pa u okviru njih kreirajte dodatni sadržaj koji ćete ponuditi u zamenu za email adresu. To može biti kontrolna lista, dodatni saveti ili sam prilog u PDF formatu.

forma u okviru priloga

U proseku, ove forme daju mnogo veći stepen konverzije od onih na bočnoj traci jer nema takozvanog sidebar blindness faktora.

4. Na kraju svakog priloga ili strane

Ako je posetilac sajta pročitao ceo vaš prilog i pritom je zadovoljan, sasvim je prirodno da će tako pod utiskom poželeti još sličnog sadržaja u budućnosti.

kraj priloga

Kraj svakog priloga je sjajna prilika za mnoge konverzije jer je to momenat kada imate punu pažnu i interesovanje čitalaca.

5. Slide-in forma

Klizeće forme možete postaviti u bilo koji ugao ekrana, mada je najpopularniji donji desni.

Ove forme odavno su postale pravilo i njihovi korisnici javljaju se veoma zadovoljni rezultatima.

Kliknite ovde da vidite kako radi i pridružite se zajednici ukoliko još niste! 😉

6. Plutajuća traka

Plutajuća traka fiksirana je za sam vrh ili dno ekrana sve vreme dok posetilac skroluje. Uvek je tu, lako privlači pažnju, pa je zbog toga vrlo efikasna.

7. Pop-up u pravo vreme

Pop-up (iskačući) prozori su jedan od najboljih alata putem kojih možemo da povećamo našu mejling listu, ispromovišemo nove ponude i lakše ostvarimo svaki od ciljeva koje nameravamo da postignemo.

Ipak, mnogo je onih koji pop-up prozore koriste nepromišljeno i sve što postižu jeste da posetioci napuštaju njihove sajtove pre vremena.

Zamislite da ste odlučili da kupite novi laptop i odmah po ulasku u radnju do vas dotrče dva prodavca. Jedan vam govori da kupite televizor na akciji, drugi vam pokazuje novi model iPhone-a i baš kada ste uspeli da ih se otarasite i uputili se ka odeljenju sa računarima, ispred vas se pojavljuje treći prodavac i insistira da pogledate nove električne četke za kosu. Pritom, niko vas nije ni pitao zbog čega ste tu. Većina će u takvoj situaciji pomisliti: Ovi nisu čisti, odoh ja na drugo mesto!

Isti efekat postižu svi koji na svoj sajt neumereno postavljaju pop-up prozore.

Zapamtite da niko ne dolazi prvi put na vaš sajt da bi posle dve sekunde zapratio vaš poslovni nalog na društvenim mrežama ili vam ostavio svoju email adresu.

Srećom, imamo mogućnost da sami odlučimo u kom trenutku će se naš pop-up pojaviti i savetujem vam da je uvek koristite.

Ono što treba da izbegavate po svaku cenu je da ometate svoje posetioce u čitanju priloga, kao i da im servirate jedan pop-up odmah po učitavanju strane.

8. onExit pop-up

Moj omiljeni!
Zašto?

Zato što se pojavljuje u trenutku kada posetilac svakako namerava da napusti sajt, a to je jedina aktivnost u kojoj treba da ga ometemo. 🙂

Šalu na stranu, ovaj pop-up beleži ogromnu stopu konverzije na svim sajtovima i svako ko ga ne koristi ni ne sluti na kolikom je gubitku.

9. onInactivity pop-up

Ovaj pop-up pojavljuje se ukoliko je posetilac iz bilo kog razloga neaktivan vremenski period koji sami određujemo.

Svakako bih vam savetovala da taj period ne bude kraći od 30 sekundi.

10. Prijava u dva koraka

Ovde formu podešavate da se pojavi nakon što posetilac sajta klikne na određeni tekst, sliku, stavku u meniju, itd. To je zapravo princip po kome radi Slide-in forma koju ste malopre bili u prilici da vidite.

Prema psihološkom principu poznatom pod nazivom Zeigarnik efekat, oni koji su započeli su više skloni da završe proces.

S obzirom na to da je posetilac sajta već kliknuo na određenu reč ili sliku (kao vi malopre), sve su šanse i da će dovršiti proces tako što će se prijaviti na mejling listu.

Reč, dve pre kraja

Iako sada znate najbolje cake za konvertovanje posetilaca sajta u email pretplatnike, ne znači da strane vašeg bloga treba da vrište: PRIJAVITE SE NA MOJU MEJLING LISTU, KO BOGA VAS MOLIM!! 🙂

Veoma je važno da budete odmereni i dobro razmislite kako da vaše forme budu strateški raspoređene. Tako nećete na sve strane svog bloga staviti sve forme o kojima je bilo reči.

Kako postaviti forme za prijavu o kojima smo u ovom prilogu govorili?

Pomoću plugin-a Layered Popups. U pitanju je premium plugin koji vredi svakog centa! Ranije sam ga već hvalila u prilogu WordPress plugin-ovi.

Ipak, s obzirom na to da neke od ovih formi zahtevaju napredno poznavanje rada u WordPress-u (kao i HTML i CSS), putem ovog linka me možete angažovati da ih postavim na vaš blog, u kom slučaju ćete imati mogućnost da plugin dobijete besplatno – zauvek! 🙂

Napišite koje od navedenih formi biste želeli na svom blogu. Ukoliko niste sigurni šta bi bilo najbolje rešenje opet mi pišite, pa ćemo do njega zajedno doći. 😉

[caldera_form id=”CF5c850cd57f18d”]

Važna napomena: Ovaj plugin mogu koristiti samo oni čiji se WordPress blog nalazi na zakupljenom hostingu, ne nekoj od besplatnih platformi za blogovanje kao što su Blogger ili WordPress(.)com.

Zaključak

Sada imate sve potrebne informacije da izvučete najviše od saobraćaja ka svom blogu koji se toliko trudite da napravite, pa predlažem da se bacite na posao što pre! 🙂

Koje strategije za povećanje mejling liste vi koristite i koja od navedenih u ovom prilogu vam se najviše svidela? Odgovor napišite ispod, u sekciji za komentare.  😉

P.S. Ukoliko želite više da se edukujete o blogovanju i saznate sve što je potrebno za pokretanje profitabilnog bloga, pročitajte Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Autor: Maja Vučković

Maja je od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomagala malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

2017. fokus usmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pročitajte i sledeće

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.