Saveti za blogere

Kako da održite motivaciju kao bloger?

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Svi mi koji se bavimo blogovanjem znamo koliko s vremena na vreme zna da bude teško. Koliko klonemo duhom. U takvom stanju malodušja sve nam deluje crno – nije to dovoljno poseta, nije to dovoljno email pretplatnika, dovoljno pratilaca, dovoljno klikova, dovoljno lajkova, novca, itd.

Ništa nam nije dovoljno i obavezno počnemo da se upoređujemo sa nekim ko je bar pet godina duže u blogovanju i ko se deset puta više suočavao sa obeshrabrujućim mislima. Ako ste poput mene, naći ćete million dollar business sa kojim ćete da se uporedite, čisto da drama bude zagarantovana! 🙂

A onda opet, danima kada smo puni entuzijazma, zastanemo i kažemo sebi: Vau, koji si ti car! Pogledaj šta si napravio od nule! Ljudi pišu, zahvaljuju se na korisnim informacijama, obaveštavaju o napretku i pozitivnim rezultatima koje su ostvarili upravo zato što vi tokom “crnih” dana niste odustali.

Pa dobro, ljudski je s vremena na vreme biti demoralisan, sa ili bez razloga. Ipak, da se taj nedostatak volje ne bi pretvorio u odustajanje, želim da navedem nekoliko načina koji će da vam pomognu da održite motivaciju i nastavite sa pisanjem za svoj fantastični blog! 😉

1. Setite se da je za pokretanje bloga potrebna hrabrost

Znate li kolika je razlika u broju između onih koje sam čula da žele da pokrenu blog i onih koje sam videla da su to uradili? Ogromna!

Manimo se one priče da danas svi pokreću blogove, to nije tačno. Blogovanje podrazumeva upuštanje u nepoznato, veliku odgovornost za svaku napisanu reč i izlaganje kritici. Nije ni čudo što se mnogi ne usuđuju na ovako nešto.

Ipak, vi jeste, a to govori da je želja da se bavite onim što vas ispunjava i u šta verujete bila veća od straha. Bravo! 🙂

Pročitajte i sledeće:
Kako prevazići strah od pokretanja bloga?

2. Setite se zbog čega ste pokrenuli blog

Svako od nas imao je motiv za pokretanje bloga, a taj motiv nije imao veze sa statistikama o konverziji koje su najčešći okidač za nezadovoljstvo.

Možda je to ljubav prema pisanju, ljubav prema poslu ili hobiju koji imate, želja da pomognete drugima ili podignete svest o određenoj temi. Nekome je motiv bio finansijska sloboda koju blogovanje može da donese… U svakom slučaju, važno je da nikada ne zaboravite na svoj motiv. Upravo će motiv da vas podigne iz stanja malodušja i podstakne da nastavite.

3. Ne uzimajte zdravo za gotovo povratne informacije čitalaca i često ih iznova čitajte

Ako vam je stigao samo jedan mejl u kome vam zahvaljuju na svemu što radite, znajte da ste na sjajnom putu da dobijete još takvih poruka.

Da bi neko ko vas ne poznaje poželeo da vam se zahvali i uputi reči podrške, potrebno je ozbiljno da ga oduševite. Nemojte ovo nikada da uzmete zdravo za gotovo.

O čemu god da vodite blog, imajte sves o tome da direktno utičete na tuđe živote. Svojim tekstovima vi drugima pomažete nešto da nauče, reše određeni problem ili žive bolji život. Vi im dajete ideje, a ideje su moćne.

4. Zastanite i pogledajte koliko ste postigli

Gde god da se trenutno nalazite sa svojim blogom, napravili ste veliki napredak. Jer, šta je postojalo pre nego ste ga pokrenuli? Ništa.

Niste preuzeli tuđ posao, već stvorili nešto svoje od same nule. To je vredno svake pohvale jer je početak uvek najteži.

5. Nastavite sa radom i kada nemate volje

Ranije sam smatrala basmislenim priloge tipa Šta raditi kada imate kreativne blokade ili Šta kad vam se ne radi i sl. Uvek sam u sebi odgovarala – Ništa. Kada imate kreativnu blokadu ili vam se ne radi naprosto pustite, neće svet da se sruši.

Zatim je oko mog bloga počela da se okuplja publika čija sam očekivanja želela da ispunim. Znala sam da se jedno takvo “puštanje” može pretvoriti u dva, pet, sedam dana… dva meseca.

Moja najozbiljnija kreativna blokada dogodila se kada sam posle 19 godina naglo prestala da pušim. Osim krize identiteta kroz koju sam prolazila, moj mozak nije bio naučen da radi pre nego zapalim cigaretu.

Svoju blokadu sam prevazišla odlukom da se neću pomeriti od računara pre nego napravim bilo kakav napredak. Prvog dana ispred računara sam provela deset sati i napisala 500 reči, koliko sam pre pisala za manje od sata. Ipak, mic po mic, korak po korak, kreativna blokada je prevaziđena, a ja sam sada zadovoljna svojom odlukom da nastavim, iako sam najviše želela da se zavučem ispod ćebeta i čekam da prođe. 🙂

6. Uverite se da ste odmorni pre nego zaključite da vam ne ide

Vođenje bloga je posao koji se ne završava. Svaki postignuti cilj rađa tri nova, pa lako može da se desi da završite iscrpljeni ukoliko ne naučite da se organizujete i odmorite.

Sledi odlomak iz knjige Budni u 5, Robina Šarme:

Baš kao što se mišić pokida kada ga naprežete preko ivice njegovih kapaciteta i zatim zapravo naraste tokom pauze u kojoj se oporavlja, vaš rast odvija se kada odmarate. Nema logičnog smisla, zar ne? Zapravo, ovo pravilo produktivnosti jedna je od centralnih, a ipak i najparadoksalnijih istina. Konvencionalno mišljenje govori nam da moramo uložiti više radnih sati kako bismo više uradili. Da bismo više postigli, moramo više da radimo. Ali istraživanja sada potvrđuju da ta vrsta pravolinijskog pristupa – ‘radi napornije da proizvodiš bolje’ – ima ozbiljne nedostatke. Ona nije održiva. Jednostavno vodi do sagorevanja. Iscrpljenosti. Gubitka inspiracije i smanjivanja vašeg privatnog žara i želje da predvodite u svojoj oblasti – i poboljšate naš svet. Taj stari način delovanja takođe uzrokuje unutrašnje iscrpljivanje samih onih ljudskih resursa koji će vas, ako se pametno koriste, učiniti gospodarem svog tržišta.

Uvek imajte plan rada za naredni period i držite ga se, tako ćete da izbegnete situacije u kojima ste premoreni. Ako u jednom danu pre vremena obavite sve zadatke, ne prelazite na one za naredni dan, već se opustite i budite zadovoljni obavljenim.

Zaključak

Budite uvereni da su, s vremena na vreme, svi suočeni sa nedostatkom motivacije, kreativnim blokadama i željom da odustanu. To je nešto što, kao ljudska bića, ne možemo da izbegnemo. Ono što pravi razliku jeste način na koji prihvatamo i suočavamo se sa ovakvim izazovima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Autor: Maja Vučković

Maja je od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomagala malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

2017. fokus usmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pročitajte i sledeće

MailerLite: Otvaranje naloga

MailerLite: Otvaranje naloga

Posetite MailerLite putem sledećeg linka: https://www.mailerlite.com/ Na narednoj strani potrebno je da popunite kratak formular za otvaranje naloga. U Company or Organization upišite naziv vašeg bloga ili firme

Pročitajte tekst »

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.