NEWSLETTER

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Kako da održite motivaciju kao bloger?

održite motivaciju

Kako da održite motivaciju kao bloger?

Svi mi koji se bavimo blogovanjem znamo koliko s vremena na vreme zna da bude teško. Koliko klonemo duhom. U takvom stanju malodušja sve nam deluje crno – nije to dovoljno poseta, nije to dovoljno email pretplatnika, dovoljno pratilaca, dovoljno klikova, dovoljno lajkova, novca, itd.

Ništa nam nije dovoljno i obavezno počnemo da se upoređujemo sa nekim ko je bar pet godina duže u blogovanju i ko se deset puta više suočavao sa obeshrabrujućim mislima. Ako ste poput mene, naći ćete million dollar business sa kojim ćete uporediti svoj blog, čisto da drama bude zagarantovana! 🙂

A onda opet, danima kada smo puni entuzijazma, zastanemo i kažemo sebi: Vaaau, koji si ti car! Pogledaj šta si napravio od nule! Ljudi pišu, zahvaljuju se na korisnim informacijama, obaveštavaju o napretku i pozitivnim rezultatima koje su ostvarili upravo zato što vi tokom „crnih“ dana niste odustali.

Pa dobro, ljudski je s vremena na vreme biti demoralisan, sa ili bez razloga. Ipak, da se taj nedostatak volje ne bi pretvorio u odustajanje, želim da navedem nekoliko načina koji će vam pomoći da održite motivaciju i nastavite sa pisanjem za svoj fantastični blog! 😉

održite motivaciju

1. Setite se da je za pokretanje bloga potrebna hrabrost

Znate li kolika je razlika u broju između onih koje sam čula da žele da pokrenu blog i onih koje sam videla da su to uradili? Ogromna!

Manimo se one priče da danas svi pokreću blogove, to nije tačno. Blogovanje podrazumeva upuštanje u nepoznato, veliku odgovornost za svaku napisanu reč i izlaganje kritici. Nije ni čudo što se mnogi ne usuđuju na ovako nešto!

Ipak, vi jeste, a to govori da je želja da se bavite onim što vas ispunjava i u šta verujete bila veća od straha. Bravo! 🙂

Pročitajte i sledeće:
Kako prevazići strah od pokretanja bloga?

2. Setite se zbog čega ste pokrenuli blog

Svako od nas imao je motiv za pokretanje bloga, a taj motiv nije imao veze sa statistikama o konverziji koje su najčešći okidač za nezadovoljstvo.

Možda je to ljubav prema pisanju, ljubav prema poslu ili hobiju koji imate, želja da pomognete drugima ili podignete svest o određenoj temi? Nekome je motiv bio finansijska sloboda koju blogovanje može doneti… U svakom slučaju, važno je da nikada ne zaboravite na svoj motiv. Upravo će vas motiv podići iz stanja malodušja i podstaći da nastavite.

3. Ne uzimajte zdravo za gotovo povratne informacije čitalaca i često ih iznova čitajte

Ako vam je stigao samo jedan mejl u kome vam zahvaljuju na svemu što radite, znajte da ste na sjajnom putu da dobijete još takvih poruka.

Da bi neko ko vas ne poznaje poželeo da vam se zahvali i uputi reči podrške, potrebno je ozbiljno da ga oduševite. Nemojte ovo nikada uzeti zdravo za gotovo.

O čemu god da vodite blog, imajte sves o tome da direktno utičete na tuđe živote. Svojim tekstovima vi drugima pomažete nešto da nauče, reše određeni problem ili žive bolji život. Vi im dajete ideje, a ideje su moćne. Ako ste gledali film Inception, znate o čemu pričam. 😉

4. Zastanite i pogledajte koliko ste postigli

Gde god da se trenutno nalazite sa svojim blogom, napravili ste veliki napredak. Jer, šta je postojalo pre nego ste ga pokrenuli? Ništa.

Niste preuzeli tuđ posao, već stvorili nešto svoje od same nule. To je vredno svake pohvale jer je početak uvek najteži.

5. Nastavite sa radom i kada nemate volje

Ranije sam smatrala basmislenim priloge tipa Šta raditi kada imate kreativne blokade ili Šta kad vam se ne radi i sl. Uvek sam u sebi odgovarala – Ništa. Kada imate kreativnu blokadu ili vam se ne radi naprosto pustite, neće se svet srušiti.

A onda je oko mog bloga počela da se okuplja publika čija sam očekivanja želela da ispunim. Znala sam da se jedno takvo „puštanje“ može pretvoriti u dva, pet, sedam dana… dva meseca.

Moja najozbiljnija kreativna blokada desila se kada sam posle 19 godina naglo prestala da pušim. Osim krize identiteta kroz koju sam prolazila, moj mozak nije bio naučen da radi pre nego zapalim cigaretu.

Svoju blokadu sam prevazišla odlukom da se neću pomeriti od računara pre nego napravim bilo kakav napredak. Prvog dana ispred računara sam provela deset sati i napisala 500 reči, koliko sam pre pisala za manje od sata. Ipak, mic po mic, korak po korak, kreativna blokada je prevaziđena, a ja sam sada zadovoljna svojom odlukom da nastavim, iako sam najviše želela da se zavučem ispod ćebeta i čekam da prođe. 🙂

6. Uverite se da ste odmorni pre nego zaključite da vam ne ide

Vođenje bloga je posao koji se ne završava. Svaki postignuti cilj rađa tri nova, pa se lako može desiti da završite iscrpljeni ukoliko ne naučite da se organizujete i odmorite.

Sledi odlomak iz knjige Budni u 5, Robina Šarme:

Baš kao što se mišić pokida kada ga naprežete preko ivice njegovih kapaciteta i zatim zapravo naraste tokom pauze u kojoj se oporavlja, vaš rast odvija se kada odmarate. Nema logičnog smisla, zar ne? Zapravo, ovo pravilo produktivnosti jedna je od centralnih, a ipak i najparadoksalnijih istina. Konvencionalno mišljenje govori nam da moramo uložiti više radnih sati kako bismo više uradili. Da bismo više postigli, moramo više da radimo. Ali istraživanja sada potvrđuju da ta vrsta pravolinijskog pristupa – ‘radi napornije da proizvodiš bolje’ – ima ozbiljne nedostatke. Ona nije održiva. Jednostavno vodi do sagorevanja. Iscrpljenosti. Gubitka inspiracije i smanjivanja vašeg privatnog žara i želje da predvodite u svojoj oblasti – i poboljšate naš svet. Taj stari način delovanja takođe uzrokuje unutrašnje iscrpljivanje samih onih ljudskih resursa koji će vas, ako se pametno koriste, učiniti gospodarem svog tržišta.

Uvek imajte plan rada za naredni period i držite ga se, tako ćete izbeći situacije u kojima ste premoreni. Ako u jednom danu pre vremena obavite sve zadatke, ne prelazite na one za naredni dan, već se opustite i budite zadovoljni obavljenim.

Zaključak

Budite uvereni da su, s vremena na vreme, svi suočeni sa nedostatkom motivacije, kreativnim blokadama i željom da odustanu. To je nešto što, kao ljudska bića, ne možemo da izbegnemo. Ono što pravi razliku jeste način na koji prihvatamo i suočavamo se sa ovakvim izazovima.

Na koji način vama uspeva da održite motivaciju? Šta biste dodali na ovu listu? 🙂
Napišite ispod, u sekciji za komentare.

P.S. Ukoliko želite više da se edukujete o blogovanju i saznate sve što je potrebno za pokretanje profitabilnog bloga, pročitajte Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

5 2 votes
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Tags:
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x