NEWSLETTER O BLOGOVANJU

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Optimizacija za pretraživače ne podrazumeva samo ključne reči

Optimizacija za pretraživače ne podrazumeva samo ključne reči

Optimizacija za pretraživače ne podrazumeva samo ključne reči

Optimizacija za pretraživače (SEO) je prilagođavanje sajta i njegovog sadržaja za internet pretraživače.

Iako i sama definicija ukazuje na to da optimizacija za pretraživače podrazumeva mnogo više od definisanja ključnih reči za koje želimo da optimizujemo svoje priloge, mnogi i dalje veruju da je za dobru poziciju na Google-u jedino važno odabrati prave ključne reči.

Da, važno je. Ali, nije jedino važno.

Osnovni zadatak Google-a i ostalih pretraživača jeste da korisnicima pruže najbolje iskustvo. To iskustvo, pored relevantnog i kvalitetnog sadržaja, podrazumeva i funkcionalan sajt.

Zato ću vam u ovom prilogu ukazati na neke od glavnih kriterijuma koje vaš blog mora ispuniti u očima Google-a, kako bi dobio prednost na rezultatima pretrage.

Optimizacija za pretraživače ne podrazumeva samo ključne reči

01. Brzina učitavanja strana na blogu

Ne možete smatrati da imate blog optimizovan za pretraživače ukoliko je brzina učitavanja njegovih strana loša.

Jedna od najvećih grešaka WordPress početnika je ta što misle da se svaki segment ili nedostatak teme rešava plugin-om. Tako instaliraju more plugin-ova, od kojih mnogi često nisu kompatibilni. Takav scenario napravi haos na blogu i dovede do loše brzine učitavanja.

Formula za dobar Wordpres sajt je: odlična tema + neophodni plugin-ovi + HTML/CSS.

Osim pretraživača, ni posetioci sajtova ne vole sporo učitavanje, pa tražiti ključne reči pre nego rešite ovaj zadatak nema puno smisla.

Najpre na sajtu Pingdom Website Speed Tester proverite kakva je brzina učitavanja vaših strana. Ukoliko nije zadovoljavajuća, pročitajteKako da povećate brzinu učitavanja svog bloga.

02. Struktura sajta

Svaki sajt ima dva „lica“:

  • Lice koje vide njegovi posetioci i
  • ono koje vidi Google.

Oba su važna jer je cilj svideti se i publici i pretraživačima.

WordPress je takav da nam dozvoljava kreiranje sajtova „lepe spoljašnjosti“, ali katastrofalne strukture, pa otuda mnogi problemi.

Upravo zbog ovoga mislim da je pogrešno voditi se idejom da je WordPress lak jer mnoge navodi na mišljenje da znaju sve o izradi web sajtova. Istina je da nam WordPress umnogome olakšava život, ali da bi jedan sajt bio dobar i funkcionalan, morate ispoštovati mnoge standarde koji nemaju veze sa tehnologijama koje koristite za njegovu izradu.

Strane i prilozi vašeg bloga moraju biti dobro organizovani, kako za posetioce, tako i za Google.

Nije mi se jednom desilo da ostanem zapanjena načinom na koji je izrađen sajt za čiji sam redizajn angažovana. Pretpostavljam da se nekim web dizajnerima naprosto ne dâ da se bakću „pozadinom“ sajta. Vode se filozofijom da to ionako niko (klijent) ne vidi. Dok drugi verovatno i sami još puno toga treba da nauče.

Najpre treba da vam bude jasna razlika između statičkih strana (Pages) i priloga (Posts) na blogu.

Statičke strane koriste se za sadržaj koji se retko ažurira, kao što su početna, kontakt, o meni, usluge, blog, itd.

Statičkim stranama ne možete dodeliti kategoriju, pa je besmisleno u njima objavljivati priloge pisane za blog. I ne samo da je besmisleno, već je i štetno jer će vas i vaš blog Google smatrati nedostojnim dobre pozicije na pretrazi.

Takođe, ako imate puno statičkih strana, sigurno je da su neke od njih srodne, tj. da se mogu grupisati u nekakve celine. Zbog toga ne bi trebalo sve da ih postavljate na isti nivo.

Daću vam primer sa prethodne verzije ovog bloga.

Imam statičku stranu Kursevi i u okviru nje dva kursa:

  • SEO za blogere i
  • Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

Ove tri strane se u „pozadini mog sajta“ ne nalaze na istom nivou, već je svaka strana sa pojedinačnim kursom, zapravo, podstrana strane Kursevi.

Evo i URL adresa da vidite o čemu konkretno govorim:

  • https://savetizablogere.com/kursevi/
  • https://savetizablogere.com/kursevi/seo-za-blogere/
  • https://savetizablogere.com/kursevi/blogovanje/

Takva organizacija sadržaja čini dobru strukturu sajta i Google to uvek nagradi.

seo za blogere

03. Optimizacija za mobilne uređaje

Danas je sreća to što su gotovo sve WordPress teme optimizovane za mobilne uređaje. Moraju da budu jer Google od 21. aprila 2015. godine kažnjava sajtove koji nisu tako što ih uklanja iz svog indeksa.

Međutim, to što imaju osnovnu optimizaciju ne znači da su magične i da će sve elemente vašeg sajta besprekorno prikazati na svakoj veličini ekrana.

Morate testirati prikaz svog bloga na svim veličinama ekrana i ručno prilagoditi određene elemente za određenu veličinu.

04. Niša bloga

O, da! Jasno definisana niša nije važna samo zbog publike, već i zbog Google-a.

Google prednost na rezultatima pretrage daje onim blogovima koji dostavljaju puno sadržaja o istoj temi, a teško da vas bilo ko može smatrati stručnim ukoliko govorite i o dve, a kamoli 16 različitih oblasti.

Kasnije pročitajte prilog Naučite kako da odaberete nišu za svoj blog, sigurna sam da će vam razjasniti puno toga u vezi sa definisanjem niše bloga koji vodite.

05. Kvalitetan sadržaj

Ovde se nadovezujemo na prethodnu tačku.

Pošto definišete nišu, informacije koje dostavljate svojoj publici moraju biti relevantne, aktuelne i potpune. Što više uložite u pisanje ovakvih priloga, više ćete biti nagrađeni.

Sledeći prilozi će vam pomoći u pisanju kvalitetnog sadržaja:

06. Zabluda da WordPress-u optimizacija za pretraživače ne treba

Kada je optimizacija za pretraživače u pitanju, od WordPress-a nemamo boljeg prijatelja.

Sam po sebi je kreiran tako da odgovara mnogim standardima Google friendly sajtova, pa neki govore kako mu dodatna optimizacija nije potrebna i tako čine ogroman propust.

Postoje obavezni koraci koje svako mora napraviti odmah po instaliranju WordPress-a na server. U prilogu Najčešće greške WordPress početnika pročitajte sve o konfigurisanju WordPress-a za pretraživače.

Zaključak

Kao što vidite, optimizacija za pretraživače bila je tema ovog priloga, a ključne reči nisam ni pomenula. Pre nego se bacite na posao definisanja ključnih reči, morate biti uvereni da ste sve o čemu smo ovde govorili obavili kako treba.

Kroz kontakt sa ljudima svih ovih godina videla sam da mnogi žele spektakularne rezultate, a odbijaju da se edukuju i obave sve zadatke koje izrada dobrog sajta pred njih postavlja. Međutim, ovo je oblast u kojoj se ne može ništa „na foru“, bar ne zadugo.

Cilj ovog priloga zato je osvešćavanje važnosti svakog aspekta vašeg bloga. Ne možete reći – Ok, bacam se na ključne reči, ali me baš briga za strukturu i organizaciju, ko to vidi?!

Vidi Google. I ne prestaje da motri na sve što radimo u svakom trenutku.

Za dobar blog sve je važno. 😉

4 2 votes
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

2 Comments
oldest
newest
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra
1 year ago

Odličan tekst! Mislim da je najveća zabluda koju sam do sada čula od blogera to da za WordPress ne treba optimizacija! Treba, i te kako, a pogotovo optimizacija sadržaja i strukture sajta. Ja bih na ovu listu obavezno dodala i linkove, jer ih Google, pored PageRank-a i sadržaja, svrstava u 3 glavna faktora za rangiranje sajtova.

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x