NEWSLETTER

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pet načina da steknete rutinu u pisanju za blog

rutina u pisanju

Pet načina da steknete rutinu u pisanju za blog

Klijenti mi često govore kako im je teško da ostanu dosledni odluci da svakog dana pišu za blog. Svako od njih svoj blog smatra jednim od najvažnijih poslovnih alata i jasno im je da redovno treba da mu posvećuju vreme.

Ipak, odluke da im pisanje za blog bude jedan od glavnih prioriteta drže se do… pa, prve prilike.

Ukoliko se i sami bavite blogovanjem, sigurna sam da ih razumete. Razumem ih i ja, ali znate šta? Ovo nije čest izazov u blogovanju, već njegov neizostavni deo. Ko nema ovakav „problem“, nema ni blog! 🙂

Ipak, ono čemu treba da težimo jeste da imamo što duže periode u kojima kontinuirano pišemo za blog, a taj kontinuitet ćemo da postignemo samo ako pronađemo odgovarajuću rutinu u pisanju.

Zato ćemo u ovom prilogu da govorimo o pet načina na koje možete da je steknete.

rutina u pisanju

01. Pravilo 30 minuta

Pravilo 30 minuta podrazumeva da svakog dana, bez obzira na druge obaveze, 30 minuta radite na svom blogu.

Možda ne izgleda kao big deal, ali garantujem da jeste. Osim što ćete nakon nekog vremena razviti sposobnost da za manje vremena uradite više, omiljeno kod ovog pravila lično mi je to da ne trpi izgovore.

Svako u jednom danu na raspolaganju ima 30 minuta vremena sa kojima može da uradi šta mu je volja. Pitanje je prioriteta hoće li da ih posveti rastu svog bloga.

02. Napravite urednički kalendar

U redu je ako sedite ispred praznog ekrana i čekate da inspiracija uradi svoje. Mnogi prilozi nastali su upravo na ovaj način.

Međutim, ovako nešto dugoročno ne može da se isplati jer vreme za pisanje upravo to i treba da bude. Ne vreme za čekanje da inspiracija uradi posao.

Takođe, nekada, kao meni jutros, dogodiće se da vam se naprosto ne piše. Da nisam imala unapred pripremljen naslov i nacrt priloga, ne bih uradila ništa.

Kao što inspiracija može da uradi svoje, isto tako, čak mnogo više, može i rutina u pisanju.

03. Pišite u doba dana kada ste najproduktivniji

Obratite pažnju na doba dana kada vam pisanje za blog ide najbolje i potrudite se da svoj raspored organizujete u skladu sa tim.

Možda vam, kao meni, najviše odgovara da pišete ujutru, odmah nakon buđenja, uz prvu kafu. Ili ste više popodnevni tip. Bilo kako bilo, ovo je odličan način da budete maksimalno produktivni i unapredite svoju rutinu u pisanju.

04. Fokusirajte se na samo jedan zadatak – pisanje!

Ukoliko se svaki put kada sednete da pišete osećate preopterećeno, fokus vam je neodređen. Zato je važno da sve velike zadatke delite na manje segmente, a zatim se sa punom pažnjom posvetite svakom od njih.

Ovo, takođe, znači da je neophodno da zatvorite dvadeset drugih tabova u svom pretraživaču, isključite telefon, TV i sve ostalo što bi moglo da vam oteža pisanje.

05. Nađite sebi pouzdanog partnera

Mnogim ljudima lakše je da zadatke privedu kraju ukoliko postoji neko ko nadgleda njihov napredak.

Možete sebi da pronađete mentora, koji će da prati vaš rad i usmerava vas kada je to potrebno, ili nekoga kome su, kao i vama, potrebni dodatni motivacija i podstrek do cilja.

Zaključak

Da biste počeli sa sticanjem rutine u pisanju, nije neophodno da usvojite sve predloge iz ovog teksta. Jedna metoda koja vam odgovara može da vas učini produktivnijim nego pet koje vam ne odgovaraju.

Ono čemu treba da težite jeste da pisanje postane deo vaše svakodnevnice, jer je to siguran način da prevaziđete probleme sa pisanjem koje imaju oni koji mu se posvećuju povremeno.

5 8 votes
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x