NEWSLETTER O BLOGOVANJU

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Da li je uvek mudro slušati uspešne blogere?

slušati uspešne blogere

Da li je uvek mudro slušati uspešne blogere?

Ok, polako prepoznajem da je došlo vreme kada blogovanje gotovo svi počinju da razumeju na pravi način, uzimaju za ozbiljno i prave detaljne planove pre pokretanja sopstvenog bloga.

Sve je više priloga na internetu u kojima mnogi nesebično dele svoja iskustva i savete kako bi početnicima pomogli da i sami što bolje startuju u ovom poslu.

slušati uspešne blogere

Nekoliko meseci uoči pokretanja ovog bloga i sama sam puno istraživala i planirala. Odabrala sam par ljudi koji su od svojih blogova napravili milionski biznis i čiji su mi se saveti, stil pisanja i plasiranja informacija najviše svideli.

Dakle, sigurno je da svako na početku blogovanja treba da ima svog virtuelnog mentora kom veruje i čijim će se savetima voditi. Međutim, od kada je ovo mesto zaživelo i mnogi od vas na njemu nalaze odgovore na svoja pitanja, više puta sam primetila da se moji saveti usvajaju bez prethodnog promišljanja.

Istina je da zaista dajem sve od sebe kako bi ovi prilozi pružili što veću vrednost onima koji ih čitaju i da vam ne govoritm da uradite bilo šta što prethodno i sama nisam testirala i potvrdila kao najbolje rešenje, ali ono što mi se, hajde da kažemo ne dopada, u tom nepromišljanju je sam pristup. I upravo je to ono što odvaja uspešnog od manje uspešnog blogera.

Ako pogledate sve ljude ikada koji su postigli veliki poslovni uspeh, videćete da je svako od njih u nekom segmentu odstupio od pravila. Ostali, koji su išli utabanom stazom, došli su samo do granice koju je neko davno pre njih tu postavio. Ovo takođe važi i u blogovanju.

Autentičnost i kvalitet je jedino što će blogovanje nagraditi.

Informišite se, edukujte se, naučite pravila, pa onda svemu tome dodajte i deo sebe. Apsolutno je važno da ne brinete o tome hoćete li privući publiku na svoj blog, jer je to jedini način da privučete pravu publiku, onu koja će razumeti i voleti sve što im govorite.

Ipak, upoznala sam neke koji su svesni šta autentičnost znači za uspeh, pa su od silne želje da se istaknu napravili kardinalne greške, jer naprosto nisu bili prirodni ili su eksperimentisali sa samim dizajnom i strukturom bloga, kako ne bi bio „poput ostalih“.

Sa druge strane, bilo je i slučajeva kada sam u potpunosti prepoznala tuđ stil pisanja, vizuelni identitet, pa čak i u potpunosti prekopiran tekst u kom su napravljene samo neophodne i beznačajne izmene. Ovo ukazuje na to da nisu uložili ni najmanje truda u kreiranje autentičnog sadržaja, pa dolazim do zaključka da nisu shvatili kako cela ova priča funkcioniše. Na kraju je svako od njih, pre ili kasnije, odustao od blogovanja jer mu nije donelo nikakve nagrade.

Zato se potrudite da napravite balans između svog mentora i vas samih. To ćete najlakše postići slušanjem sebe.

Mnogi početnici se takođe veoma boje da ne naprave grešku. Ali u blogovanju je, kao i u mnogim drugim poslovima, put do uspeha popločan upravo „greškama“. Ukoliko par meseci po pokretanju bloga uvidite da u vezi sa nekom odlukom niste zadovoljni ili bili u pravu, ne gledajte na to kao na grešku, već lekciju. Znajte da ne možete sve predvideti, pogotovo ponašanje svoje publike, na osnovu kog ćete kasnije donositi većinu odluka.

Zaključak: Da li slušati uspešne blogere?

Blogovanje je posao koji zahteva posve novi pristup od poslova koje su generacije pre nas radile. Sve je dosta fleksibilnije, ne postoje striktno utvrđeni šabloni po kojima se radi, pa su i mogućnosti veće.

Ne zaboravite da je najvažnije da blog koji vodite treba da bude vaš kutak u koji ćete se uvek rado vraćati, pa savete drugih blogera koristite isključivo kao smernice, ne sveta pravila kojih se bezuslovno treba držati. 😉

P.S. Ukoliko želite više da se edukujete o blogovanju i saznate sve što je potrebno za pokretanje profitabilnog bloga, pročitajte Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

5 1 vote
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x