NEWSLETTER

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

WordPress ili Blogger?

wordpress ili blogger

WordPress ili Blogger?

Najčešća dilema mnogih koji odluče da pokrenu blog je za koju platformu da se opredele: WordPress ili Blogger?

Početnici su, nemaju prijatelje iz sveta web dizajna koje bi konsultovali, pa tako veruju da je izbor sličan kao kada, recimo, kupuju patike i dvoume se isključivo između dva brenda, dok je sam model patika potpuno isti.

Svi koji prate moj blog znaju da sam zagovornik WordPress platforme na zakupljenom hostingu zato što, kao što sam u prilogu Besplatni ili plaćeni domen i hosting rekla, besplatan nema prednosti, a plaćeni nema nedostatke.

Najveća zamka u koju mnogi upadaju prilikom pokretanja bloga je mogućnost „besplatnog blogovanja“, koje nam nude Blogger i WordPress(.)com.

Istina je da besplatno možete otvoriti nalog na jednoj od ove dve platforme, ali u tom slučaju mogli ste nastaviti i da objavljujete svoje tekstove na društvenim mrežama, razlike su estetske – suština je ista.

Pre ili kasnije, svako ko svom blogu pristupa iole ozbiljno i namerava da ga unapredi u bilo kom smislu, prešao je na WordPress na zakupljenom hostingu. Što pre ovo prihvatite, jeftinije ćete proći.

Na osnovu svega što sam do sada rekla lako možete da zaključite kako ni ovo nije jedan od onih priloga koji navodi sve prednosti i sve nedostatke dve platforme i na kraju vas ostavlja da sami procenite šta vam više odgovara.

Ipak, svima koji se dvoume i onima čije sam ponude za saradnju odbila želim da obrazložim zbog čega nikada neću biti pristalica Bloggera.

wordpress ili blogger

Vlasništvo sadržaja

Vlasništvo sadržaja je očigledan i najjači razlog zbog kog se treba opredeliti za WordPress. Ukoliko do sada niste znali, Blogger pripada Google-u, ali ne samo to – i prilozi njegovih korisnika pripadaju Google-u.

Ovo znači da Google u bilo kom trenutku i po sopstvenom nahođenju može obrisati neke od vaših priloga, pa i ceo vaš blog.

Svako ko se bavi pisanjem zna koliko truda, vremena, energije, pa čak i ljubavi, ulaže u svoje tekstove i sigurna sam da mu ni pod kojim uslovima ne može odgovarati ovako nešto, čak ni kao mogućnost.

Takođe, u poslednje vreme Google i samu migraciju sadržaja na druge platforme otežava na sve moguće načine, pa vam je moj najtopliji savet da se odmah opredelite za WordPress ili, ukoliko već imate blog na Blogger-u, migraciju obavite što pre.

Lično smatram da nijedna prednost Blogger-a ne može kompenzovati ovaj nedostatak.

Funkcionalnosti i dizajn

Funkcionalnosti jednog bloga omogućavaju mu da se razvija i raste.

Možete imati sjajne ideje, ali na besplatnoj platformi za blogovanje je nemoguće da ih realizujete jer su vam ruke vezane za 90% svega što biste promenili, uveli i unapredili.

Na ovim platformama ćete biti maksimalno ograničeni i u pogledu samog dizajna, o kom takođe treba voditi računa.

Ovo su razlozi zbog kojih nikada ne prihvatam angažmane koji se odnose na Blogger i WordPress(.)com.

Filozofija kojom se vodim u web dizajnu je da se sve može i da uvek dostavljam najbolji kvalitet, barem u domenu svojih sposobnosti i znanja, pa tako ne želim sebi da priređujem frustracije dostavljajući klijentima dizajn i funcionalnosti u granicama koje besplatni nalozi na ovim platformama podrazumevaju.

Jednostavno korišćenje

Puno je onih koji još uvek oklevaju sa prelaskom na WordPress jer se plaše platforme sa kojom nisu radili i sa kojom nemaju iskustva.

U ljudskoj je prirodi da se plaši nepoznatog, te se često drži sigurnosti čak i kada taj izbor ne donosi nikakvu korist.

Istina je da je objavljivanje novih priloga u WordPress-u podjednako lako kao i na Blogger-u, a osim toga je i interfejs lepši i moderniji, pa ne samo da je pisanje novih sadržaja lako, već je i prijatnije.

Isto je kao kada sa jednog, prelazite na drugi i bolji mobilni telefon. Vrlo brzo uđete u štos, a zbog prednosti koje pruža, na stari telefon više ni ne pomišljate.

Kreiranje zajednice

Cilj svakog blogera je okupljanje što većeg broja ljudi oko svog bloga. Publika je ta koja, zajedno sa autorom, nosi jedan blog ka uspehu.

Retko će se desiti da novi posetilac poželi da bude deo zajednice bloga koji nije jedinstven po svom sadržaju, dizajnu, funcionalnostima i opštem utisku koji ostavlja.

Već postoji more blogova, a biće ih neuporedivo više. Da biste se istakli, neophodno je da se sa pažnjom posvetite svakom segmentu.

Zaista se mnogo puta desilo da i sama odustanem od nekog priloga pre nego stignem do njegovog kraja i informišem se o blogu zato jer mi nije prijatno da boravim na tom mestu. Zato jer znam da mogu veoma brzo doći do informacija koje su mi potrebne na blogu koji mi uliva veće poverenje.

Prvi utisak govori o nečijoj profesionalnosti i posvećenosti, pa ako autoru bloga nije stalo do korisničkog iskustva svojih posetilaca, lako možemo zaključiti da mu nije stalo ni do koristi koju možemo imati od njegovih priloga. Neozbiljan izgled bloga ukazuje na neozbiljan sadržaj.

Šta ako nemate budžet za pokretanje bloga?

Ovo je nažalost čest razlog zbog kog mnogi ne razmatraju zakup domena i hostinga.

Međutim, zakup iznosi oko 50 eur godišnje, a ukoliko u ovom momentu sebi ne možete da priuštite i profesionalca za izradu svog bloga, ovde možete naučiti kako sami da:

Istina je da vam je za ovu soluciju potrebno više vremena, ali jednog dana kada budete mogli da angažujete dizajnera, platićete manju cenu.

I ne ustručavajte se da mi pišete ukoliko osećate da ste se negde zaglavili. Pomogla sam mnogima, rado ću i vama.

Ukoliko trenutno baš – baš niste u prilici da izdvojite i tih 50 eur za zakup domena i hostinga, idite na WordPress(.)com sa ciljem da prvom prilikom uradite migraciju.

Zaključak

Verujem da sam ovim prilogom mnogima pomogla najpre da uvide koje su najveće razlike između WordPress-a i Blogger-a, a zatim i donesu odluku koja je u njihovom najvećem interesu.

Ukoliko želite više da se edukujete o blogovanju i saznate sve što je potrebno za pokretanje profitabilnog bloga, pročitajte Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

5 2 votes
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

9 Comments
oldest
newest
Inline Feedbacks
View all comments
Novak
Novak
1 year ago

Prvo da pohvalim Vas rad i trud i da se zahvalim na jako korisnim savetima koje dajete! Vodim jedan blog na Bloggeru i već neko vreme razmišljam o tome da pređem na zakupljen domen.Međutim, Vi i svi dugi koji pišu na tu temu (vaš sajt je najbolji što se toga tiče), predlažete da se pređe na zakupljen domen i host. Pošto mi je mnogo lakše da na Bloggeru ili WordPressu samo zakupim domenu, šta u tom slučaju gubim u odnosu na to da zakupim i host i domenu, a šta dobijam da pređem samo na zakupljen domen? Ukratko ako može… Nastavi sa čitanjem »

R.R
R.R
10 months ago

Da li na google-ovom blogger-u mogu da postavim paypal-ovo dugme za primanje uplata

R.R
R.R
Reply to  Maja Vučković
10 months ago

zahvaljujem se na dgovoru

R.R
R.R
9 months ago

Imam profil na google-ovom „blogeru“napravio sam prvi blog nisam ga još objavio.“Bloger“podržava adsens ja imam paypal .Interesujeme kako da neki oglašivač postavi svoj oglas,affiliate marketing…i kako da povlačim eventualne uplate na paypal s obzirom da „bloger“podržava adsens dali je dovoljan samo paypal.

Danijela Pupovac
Danijela Pupovac
7 months ago

Postovana, zelim da Vam se zahvalim na jasnom i veoma korisnom sadrzaju vaseg sajta. Koristim priliku, ukoliko imate vremena i zelje da mi odgovoritte na sledece: Zakupila sam domen na tri godine kod GoDaddy, naziv domena mi se sada ne dopada (ali ajde to cu vec sama resiti), ukoliko se nista ne moze uraditi… Zanima me da li kupovina hostinga od druge firme ima neki uticaj kasnije na kompletnu pricu bloga. Obzirom da mi je za hosting GoDaddy sada skup i nije pristupacan za kupovinu hostinga. Takodje me zanima, koliko bi kostala vasa usluga, konsultacija oko tema za blog i… Nastavi sa čitanjem »

Danijela Pupovac
Danijela Pupovac
Reply to  Maja Vučković
7 months ago

Poštovana Majo, pogledacu. Hvala vam puno na brzom i kristalno jasnom odgovoru.
Veliki pozdrav.

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x