Saveti za blogere

WordPress ili Blogger?

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Najčešća dilema mnogih koji odluče da pokrenu blog je za koju platformu da se opredele: WordPress ili Blogger?

Početnici su, nemaju prijatelje iz sveta web dizajna koje bi konsultovali, pa tako veruju da je izbor sličan kao kada, recimo, kupuju patike i dvoume se isključivo između dva brenda, dok je sam model patika potpuno isti.

Svi koji prate moj blog znaju da sam zagovornik WordPress platforme na zakupljenom hostingu zato što, kao što sam u prilogu Besplatni ili plaćeni domen i hosting rekla, besplatan nema prednosti, a plaćeni nema nedostatke.

Najveća zamka u koju mnogi upadaju prilikom pokretanja bloga je mogućnost “besplatnog blogovanja”, koje nam nude Blogger i WordPress.com.

Istina je da besplatno možete da otvorite nalog na jednoj od ove dve platforme, ali ste u tom slučaju mogli da nastavite da objavljujete svoje tekstove na društvenim mrežama, razlike su estetske – suština je ista.

Pre ili kasnije, svako ko svom blogu pristupa iole ozbiljno i namerava da ga unapredi u bilo kom smislu, prešao je na WordPress na zakupljenom hostingu. Što pre ovo prihvatite, jeftinije ćete proći.

Na osnovu svega što sam do sada rekla lako možete da zaključite kako ni ovo nije jedan od onih priloga koji navodi sve prednosti i nedostatke dve platforme i na kraju vas ostavlja da sami procenite šta vam više odgovara.

Ipak, svima koji se dvoume i onima čije sam ponude za saradnju odbila želim da obrazložim zbog čega nikada neću biti pristalica Blogger-a.

Vlasništvo sadržaja

Vlasništvo sadržaja je očigledan i najjači razlog zbog kog treba da se opredelite za WordPress. Ukoliko do sada niste znali, Blogger pripada Google-u, ali ne samo to – i prilozi njegovih korisnika pripadaju Google-u.

Ovo znači da Google u bilo kom trenutku i po sopstvenom nahođenju može da obriše neke od vaših priloga, pa i ceo blog.

Svako ko se bavi pisanjem zna koliko truda, vremena, energije, čak i ljubavi, ulaže u svoje tekstove i sigurna sam da ni pod kojim uslovima ne može da mu odgovara ovako nešto, čak ni kao mogućnost.

Takođe, u poslednje vreme Google i samu migraciju sadržaja na druge platforme otežava na sve moguće načine, pa vam je moj najtopliji savet da se odmah opredelite za WordPress ili, ukoliko već imate blog na Blogger-u, migraciju obavite što pre.

Lično smatram da nijedna prednost Blogger-a ne može da kompenzuje ovaj nedostatak.

Funkcionalnosti i dizajn

Funkcionalnosti jednog bloga omogućavaju mu da se razvija i raste.

Možete da imate sjajne ideje, ali na besplatnoj platformi za blogovanje je nemoguće da ih realizujete jer su vam ruke vezane za 90% svega što biste da promenite, uvedete i unapredite.

Na ovim platformama ćete biti maksimalno ograničeni i u pogledu samog dizajna, o kom takođe treba da vodite računa.

Ovo su razlozi zbog kojih nikada ne prihvatam angažmane koji se odnose na Blogger i WordPress.com.

Filozofija kojom se vodim u web dizajnu je da se sve može i da uvek dostavljam najbolji kvalitet, barem u domenu svojih sposobnosti i znanja, pa tako ne želim sebi da priređujem frustracije dostavljajući klijentima dizajn i funcionalnosti u granicama koje besplatni nalozi na ovim platformama podrazumevaju.

Jednostavno korišćenje

Mnogo je onih koji još uvek oklevaju sa prelaskom na WordPress jer se plaše platforme sa kojom nisu radili i sa kojom nemaju iskustva.

U ljudskoj je prirodi da se plaši nepoznatog, te se često drži sigurnosti čak i kada taj izbor ne donosi nikakvu korist.

Istina je da je objavljivanje novih priloga u WordPress-u podjednako lako kao i na Blogger-u, a osim toga je i interfejs lepši i moderniji, pa ne samo da je pisanje novih sadržaja lako, već je i prijatnije.

Isto je kao kada sa jednog, prelazite na drugi i bolji mobilni telefon. Vrlo brzo uđete u štos, a zbog prednosti koje pruža, na stari telefon više ni ne pomišljate.

Kreiranje zajednice

Cilj svakog blogera je okupljanje što većeg broja ljudi oko svog bloga. Publika je ta koja, zajedno sa autorom, vodi jedan blog ka uspehu.

Retko će se desiti da novi posetilac poželi da bude deo zajednice bloga koji nije jedinstven po svom sadržaju, dizajnu, funcionalnostima i opštem utisku koji ostavlja.

Već postoji more blogova, a biće ih neuporedivo više. Da biste se istakli, neophodno je da se sa pažnjom posvetite svakom segmentu.

Zaista se mnogo puta desilo da i sama odustanem od nekog priloga pre nego stignem do njegovog kraja i informišem se o blogu zato jer mi nije prijatno da boravim na tom mestu. Zato jer znam da mogu veoma brzo da dođem do informacija koje su mi potrebne na blogu koji mi uliva veće poverenje.

Prvi utisak govori o nečijoj profesionalnosti i posvećenosti, pa ako autoru bloga nije stalo do korisničkog iskustva svojih posetilaca, lako možemo da pretpostavimo kako mu nije stalo ni do koristi koju možemo imati od njegovih priloga. Neozbiljan izgled bloga ukazuje na neozbiljan sadržaj.

Šta ako nemate budžet za pokretanje bloga?

Ovo je nažalost čest razlog zbog kog mnogi ne razmatraju zakup domena i hostinga.

Međutim, zakup iznosi oko 70 eur godišnje, a ukoliko u ovom momentu sebi ne možete da priuštite i profesionalca za izradu svog bloga, na raspolaganju vam je moj besplatan kurs na YouTube-u: Kako pokrenuti blog.

Istina je da vam je za ovu soluciju potrebno više vremena, ali jednog dana kada budete mogli da angažujete dizajnera, platićete manju cenu.

I ne ustručavajte se da mi pišete ukoliko osećate da ste se negde zaglavili. Pomogla sam mnogima, rado ću i vama.

Ukoliko trenutno baš – baš niste u prilici da izdvojite i tih 70 eur za zakup domena i hostinga, idite na WordPress.com sa ciljem da prvom prilikom uradite migraciju.

Zaključak

Verujem da sam ovim prilogom mnogima pomogla najpre da uvide koje su najveće razlike između WordPress-a i Blogger-a, a zatim i donesu odluku koja je u njihovom najvećem interesu.

Hvala na pažnji 😉

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Autor: Maja Vučković

Ćao, ja sam Maja.

Izradom sajtova se bavim od 2010, a pisanjem tekstova za blog od 2016. godine.

Volim da kreiram sajtove, pišem i delim znanje i iskustvo koje sam tokom prethodnih godina stekla.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u izradi sajta, podrška u pokretanju bloga ili i sami želite da naučite da pravite sajtove, pišite mi na email hello@majavuckovic.com.

Maja je od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomagala malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

2017. fokus usmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 Comments
oldest
newest
Inline Feedbacks
View all comments
Novak
Novak
4 years ago

Prvo da pohvalim Vas rad i trud i da se zahvalim na jako korisnim savetima koje dajete! Vodim jedan blog na Bloggeru i već neko vreme razmišljam o tome da pređem na zakupljen domen.Međutim, Vi i svi dugi koji pišu na tu temu (vaš sajt je najbolji što se toga tiče), predlažete da se pređe na zakupljen domen i host. Pošto mi je mnogo lakše da na Bloggeru ili WordPressu samo zakupim domenu, šta u tom slučaju gubim u odnosu na to da zakupim i host i domenu, a šta dobijam da pređem samo na zakupljen domen? Ukratko ako može… Nastavi sa čitanjem »

R.R
R.R
3 years ago

Da li na google-ovom blogger-u mogu da postavim paypal-ovo dugme za primanje uplata

R.R
R.R
Reply to  Maja Vučković
3 years ago

zahvaljujem se na dgovoru

R.R
R.R
3 years ago

Imam profil na google-ovom “blogeru”napravio sam prvi blog nisam ga još objavio.”Bloger”podržava adsens ja imam paypal .Interesujeme kako da neki oglašivač postavi svoj oglas,affiliate marketing…i kako da povlačim eventualne uplate na paypal s obzirom da “bloger”podržava adsens dali je dovoljan samo paypal.

Danijela Pupovac
Danijela Pupovac
3 years ago

Postovana, zelim da Vam se zahvalim na jasnom i veoma korisnom sadrzaju vaseg sajta. Koristim priliku, ukoliko imate vremena i zelje da mi odgovoritte na sledece: Zakupila sam domen na tri godine kod GoDaddy, naziv domena mi se sada ne dopada (ali ajde to cu vec sama resiti), ukoliko se nista ne moze uraditi… Zanima me da li kupovina hostinga od druge firme ima neki uticaj kasnije na kompletnu pricu bloga. Obzirom da mi je za hosting GoDaddy sada skup i nije pristupacan za kupovinu hostinga. Takodje me zanima, koliko bi kostala vasa usluga, konsultacija oko tema za blog i… Nastavi sa čitanjem »

Danijela Pupovac
Danijela Pupovac
Reply to  Maja Vučković
3 years ago

Poštovana Majo, pogledacu. Hvala vam puno na brzom i kristalno jasnom odgovoru.
Veliki pozdrav.

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pročitajte i sledeće

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.
Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.