NEWSLETTER

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Besplatni ili plaćeni domen i hosting za blog?

domen i hosting

Besplatni ili plaćeni domen i hosting za blog?

Prilikom pokretanja bloga, najčešće se dešava sledeći scenario:

Novi bloger odluči da otvori besplatan nalog na WordPress.com, Blogger.com ili možda nekom drugom servisu koji pruža ovakve usluge i naprosto krene da piše i objavljuje svoje priloge. Nakon nekog vremena, kada primeti da blogovanje ne donosi rezultate, zaboravlja svoju želju da piše i vraća se starim ili počinje sa nekim novim aktivnostima.

Ima i onih koji uspeju da se istaknu i zadobiju pažnju čitalaca. Međutim, što je više publike, veći su i zahtevi u pogledu funkcionalnosti i dizajna tog bloga. Autor tada uviđa da ga taj besplatan nalog na sve moguće načine ograničava, čak i sabotira, u nameri da unapredi kvalitet svog bloga.

Šta se tada dešava?

Angažuju dizajnere za izradu vizuelnog identiteta i sajta i traže hosting provajdera kod kog će zakupiti domen i hosting. Problemi sa kojima se tada suočavaju je hoće li izgubiti dotadašnju publiku, šta je sa stranama koje ponovo moraju biti indeksirane na pretraživačima, ponovna izrada i štampa vizit karti i ostalog promo materijala, itd.

Ovo nije jedan od onih priloga koji navodi sve prednosti i mane besplatnog i plaćenog domena i hostinga, jer ne smatram da besplatan domen i hosting nudi bilo kakve prednosti, a plaćeni ima mane. I nije toliko važno šta ja smatram ispravnim ili ne, koliko iskustvo svih blogera sa kojima sam bila u prilici da kontaktiram i sarađujem.

1. Privatni domeni, za razliku od besplatnih, odišu profesionalnošću

Šta deluje ozbiljnije: savetizablogere.com ili savetizablogere.wordpress.com?

Prvi domen govori da je u pitanju plaćena web adresa, drugi da je besplatna.

Ukoliko mislite da je potpuno svejedno, varate se. Potencijalnim oglašivačima, kupcima, klijentima ili saradnicima ovo može biti jedan od glavnih pokazatelja da niste previše ozbiljni po pitanju svog bloga / biznisa i da očigledno nemate dugoročne ciljeve, čim niste napravili osnovno ulaganje.

Osim toga, besplatni domeni se teže pamte i izgledaju veoma nezgrapno i ružno gde god da ih napišete.

2. Privatni domen vam omogućava da imate privatnu email adresu

Osim što i sa privatnim mejlom delujete profesionalnije, imate i mogućnost kreiranja mailing liste.

Nijedan email servis koji nudi kreiranje mailing liste neće vam da dozvoliti da se registrujete ukoliko nemate lični domen.

3. Besplatan hosting vas ograničava u pogledu dizajna bloga

Nalozi na servisima za besplatno blogovanje su nešto poput poslovnih naloga na društvenim mrežama. Svi izgledaju slično.

Ako nameravate da se istaknete u blogovanju, kvalitetni i autentični tekstovi nisu jedina obaveza koju morate ispuniti prema svojoj publici. Unikatan dizajn takođe šalje poruku da ste ozbiljni i posvećeni svakom segmentu svog prisustva na internetu.

4. Besplatan hosting vas ograničava u pogledu funkcionalnosti bloga

Ovo je verovano jedan od najvećih problema koje besplatan hosting pravi.

Ukoliko nekom od servisa na kom imate besplatan nalog niste spremni da platite za uvođenje novih funkcionalnosti, šanse da svojim posetiocima obezbedite prijatnije korisničko iskustvo ili unapredite rad svog bloga ne postoje.

Dakle, ipak nešto morate platiti, samo što će vas na besplatnom servisu, kada se podvuče crta, sve to koštati više. Zanimljiv paradoks, zar ne? 🙂

5. Besplatan domen i hosting vam ne nudi garanciju i kontrolu nad blogom

Kao i nad poslovnim nalozima na društvenim mrežama, tako i nad besplatnim nalozima putem kojih blogujemo nemamo nikakvu kontrolu.

Nedavni „eksperiment“ Facebook-a sa Explore Feed-om o tome najbolje govori. Niko od nas ne može da zna šta će sutra biti sa našim nalozima i kakvu odluku će njihovi vlasnici doneti. Jer, ne zaboravite, niste vi vlasnik svog besplatnog domena i hostinga, već servis koji vam ih je dao.

Zaključak

Besplatni nalozi dobri su samo za one koji nemaju ambiciju da se istaknu u blogovanju, pa je poenta ovog priloga to da ćete u svakom smislu proći skuplje ako odaberete besplatan domen i hosting.

Ukoliko želite da saznate više o odabiru domena i hostinga, pročitajte: Naučite kako da odaberete web hosting i domen za svoj sajt

4 1 vote
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x