NEWSLETTER

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Kako napisati mejl dobrodošlice

Kako napisati mejl dobrodošlice

Kako napisati mejl dobrodošlice

Mejl dobrodošlice je najvažniji mejl koji ćete poslati svojim email pretplatnicima, a u ovom prilogu ćete saznati zbog čega i kako da ga napišete.

Kako napisati mejl dobrodošlice

Šta je mejl dobrodošlice?

Mejl dobrodošlice odnosi se na prvi email koji vaši pretplatnici automatski dobijaju po prijavi na mailing listu.

Ima onih koji putem svog sajta nude besplatan ekskluzivni materijal u zamenu za email adresu pretplatnika, pa u mejl koji im šalju smeste samo link za preuzimanje besplatnog sadržaja i to je sve. Vode se mišljenjem da je njihov posao obavljen, čim je pretplatnik na mejling listi.

Ipak, ovakvim pristupom ne čine ni najmanju uslugu sebi, svom blogu i poslu kojim se bave.

Zbog čega je ovaj mejl toliko važan?

Važno je da sa svojom publikom od prvog momenta počnete da gradite korektne odnose, a statistike pokazuju da mejl dobrodošlice očekuje više od 75% ljudi.

Dakle, 3/4 vaše publike odmah nakon što ostavi svoju email adresu sedi i očekuje jedan ovakav mejl. Stoga ih nemojte izneveriti, već ostavite dobar prvi utisak.

Statistike takođe pokazuju da ovakav mejl ima daleko veći open rate od standardnih newsletter-a koje šaljemo. Naime, dok standardni newsletter otvori između 45-50% pretplatnika, mejl dobrodošlice otvori čak do 86%, a to je procenat koji se ne isplati ignorisati.

Da naučite kako da pokrenete mejling listu i automatizujete svoje mejlove, pročitajte: Vodič za pokretanje mailing liste.

Kako napisati mejl dobrodošlice?

S obzirom na to da će ovo biti najčitaniji mejl koji ste ikada poslali, važno je da ga pripremite tako da služi i vama i vašoj publici.

1. Uvod

U uvodu mejla se zahvalite novim pretplatnicima na prijavljivanju i poželite im dobrodošlicu.

2. Gde se nalaze?

Zatim im objasnite gde se nalaze, kakvo je mesto vaš blog i koji cilj njime nameravate da postignete.

3. Predstavite se

U narednoj sekciji recite nešto više o sebi; čime se bavite i šta vas je motivisalo da pokrenete jedno takvo mesto kao što je vaš blog.

4. Iznesite plan

Ukratko recite vašim pretplatnicima kada i šta mogu da očekuju u vašim budućim mejlovima.

5. Poklon

Svi na ovom svetu vole poklone, pa tako i vaši pretplatnici. Ukoliko imate, a trebalo bi, ekskluzivni sadržaj (PDF vodič ili E-knjigu, recimo) u svoj mejl dobrodošlice umetnite i link za njegovo preuzimanje.

6. Najčitaniji prilozi

Veoma je važno da postavite i sekciju sa najčitanijim prilozima na vašem blogu. Tako ćete pretplatnike odmah usmeriti na vaš najkvalitetniji sadržaj.

7. Kontakt

Stavite svojim pretplatnicima do znanja da u svakom mometu mogu da vas kontaktiraju pritiskom na Reply dugme. Takođe ih možete pozvati i da vam se jednostavno jave i predstave, puno mojih pretplatnika ovo radi.

8. Društvene mreže

Pozovite ih da vam se pridruže na društvenim mrežama ili jednostavno postavite linkove ka vašim nalozima.

Kako mejl dobrodošlice treba da izgleda?

Iako se možda čini da ovakav mejl ima puno sekcija, njegova dužina ne bi trebalo da prelazi 300 reči. Mejl nije isto što i prilog na blogu, bar vaša publika ne misli tako, pa će ih kilometarski mejl u većini slučajeva obeshrabriti da ga pročitaju do kraja.

Takođe je potrebno da vodite računa o vizuelnoj hijerarhiji i da sve sekcije o kojima smo malopre govorili smisleno istaknete. Na taj način ćete novim pretplatnicima omogućiti da odmah uoče sve segmente vašeg mejla.

Zaključak

Kreiranje mejla dobrodošlice nije nimalo težak zadatak, a jedan je od najvažnijih koje ćete obaviti.

Još jednom, svi koji ne znaju kako da pokrenu svoju mejling listu i kreiraju mejl dobrodošlice, mogu to naučiti u sledećem prilogu: Vodič za pokretanje mailing liste.

5 1 vote
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Tags:
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x