NEWSLETTER O BLOGOVANJU

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da pokrenete i unapredite svoj blog!

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Naučite kako da pišete kvalitetan sadržaj za blog

kvalitetan sadržaj

Naučite kako da pišete kvalitetan sadržaj za blog

Ključ za izradu profitabilnog bloga, koji donosi lojalne čitaoce i kupce upravo je kvalitetan sadržaj. Takav blog, pre svega, svojim čitaocima nudi informacije, savete i tutorijale pomoću kojih će odmah moći da postignu svoje ciljeve ili reše neki od problema u svom poslu.

U nastavku teksta naučićete šta podrazumeva zanimljiv i kvalitetan sadržaj koji će vašim čitaocima biti od koristi i zbog kog će uvek želeti ponovo da se vrate na vaš blog.

kvalitetan sadržaj

Najpre je potrebno da znate da postoje dve vrste priloga za blog:

 • prosečni prilozi;
 • kvalitetni i sadržajni prilozi.

Prosečan prilog

Jedna od najvećih zabluda je da treba objavljivati što više priloga na nedeljnom nivou. Međutim, prilog koji sadrži 250 – 500 reči samo ukazuje na površno obrađenu temu.

Prosečan prilog karakterišu neke ili sve od navedenih stavki:

 • Manje od 500 – 600 reči (ukoliko u pitanju nije video sadržaj);
 • Navođenje samo opštih koncepata (bez detalja i ulaženja u samu srž teme, primera, saveta i instrukcija);
 • Prilozi koji sadrže potpuno iste informacije i savete kao i ostali iz iste niše, predstavljeni na potpuno isti način;
 • Prilozi koji imaju značajne greške (sadržajne ili tehničke);
 • Prilozi koji su dosadni, zbunjujući ili teški za čitanje;
 • Prilozi koji odaju jasan utisak da su napisani zarad affiliate provizije, a ne da bi pomogli čitaocu.

Kvalitetan i sadržajan prilog

Prilozi od 1,500+ reči bi trebalo da postanu praksa. Oni se ujedno mogu smatrati i detaljnim vodičima. Svaki čitalac će radije pročitati sjajan prilog dva puta mesečno, nego tri prosečna priloga nedeljno.

Sa druge strane, kvalitetan sadržaj:

 • ima dug životni vek;
 • uvek se iznova pojavljuje na samom vrhu pretrage pretraživača zbog verodostojnosti i relevantnosti informacija, nekoliko meseci, a čak i godina nakon što je objavljen.

Upravo ovakav sadržaj pravi saobraćaj ka vašem sajtu. Takođe ne zaboravite da će oduševljeni čitaoci želeti da taj sjajan sadržaj podele sa što više svojih prijatelja i pratilaca na društvenim mrežama.

Ono što uvek treba da držite na umu je sledeće: Ja blogujem da bih podučavao, a ne objavljivao novosti iz svog ličnog života.

Ima blogova koji su kao dnevnici. Međutim, svi profitabilni blogovi to nisu.

Kvalitetnim prilozima o kojima ovde govorimo će se čitaoci iznova vraćati. To su prilozi po kojima ćete na kraju biti prepoznatljivi.

Kvalitetan prilog karakterišu sledeće stavke:

 • Edukuju čitaoce;
 • Daju čitaocima konkretne korake za rešenje određenog problema;
 • Predstavljaju sveobuhvatne vodiče;
 • Pružaju realne brojeve i detalje;
 • Potkrepljeni su primerima, grafikonima, fotografijama, itd;
 • Daju odgovore na česta i važna pitanja;
 • Ukazuju na eventualne izazove sa kojima se čitaoci mogu suočiti i kako da ih izbegnu.

Svrha vašeg sadržaja jeste da zadivi publiku i čitaoce. Zadatak vam je da čitaocima obezbedite toliko fantastičan i koristan sadržaj da će morati ponovo da ga pročitaju!

Ovakvi prilozi će vam konačno pomoći da dobijete više pretplatnika na svojoj mejling listi i prodate više svojih proizvoda i usluga.

U nekim slučajevima prilozi će predstavljati neke od vaših proizvoda ili usluga, pa će na taj način direktno ukazati čitaocima na sve detalje i prednosti, omogućavajući im da saznaju sve pojedinosti, čime povećavate šanse da čitaoce pretvorite u kupce.

Ovakvi prilozi takođe stavljaju ljudima do znanja da ste ekspert u niši o kojoj pišete, pa samim tim gradite i autoritet u toj oblasti. Izgradnja profitabilnog bloga zapravo je bazirana na izgradnji poverenja.

Kvalitet pre kvantiteta

Blogeri uglavnom, kada čuju da je potrebno pisati priloge od najmanje 1,500 – 2,000 reči, počnu da paniče – kako je moguće pisati ovakve priloge 3 – 5 puta nedeljno?!!

Odgovor je da ne treba to da radite.

Poenta uspešnog blogovanja je da pišete DOBAR sadržaj, REĐE. Mnogo uspešnih blogera objavljuje nove priloge jednom ili dva puta mesečno, ali zato svi znaju da će biti fantastični kada ih objave.

Kvalitet pre kvantiteta. U suprotnom ćete uvek biti kao na pokretnoj traci, pokušavajući da napravite sadržaj za koji su male verovatnoće da će služiti bilo kome.

Postoji još jedan dobar razlog zbog kog je bolje ređe objavljivati kvalitetne priloge – potrebno je da ostanete normalni i posvetite se dugoročnim ciljevima i projektima, umesto da ste konstantno opterećeni pisanjem novog priloga za sutra.

Koliko vremena je potrebno za pisanje kvalitetnog priloga?

Očekujte da ćete provesti nekoliko dana, ako ne i celu nedelju, za pisanje jednog ovakvog priloga – koji će oduševiti čitaoce, navesti ih da ga podele na društvenim mrežama i usmeriti nove oči ka vašem blogu.

Uzmite u obzir da će vam više vremena trebati ako ste početnik.

Pročitajte i sledeće:
PISANJE ZA BLOG: Kako pisati dobre priloge?

Kada se desi da niste sigurni o čemu bi trebalo da pišete, počnite od dve stvari: vaše kategorije + šta ljudi žele da nauče.

Neki put će vam izgledati kao da prilog nikada neće biti završen, a jedini savet u ovakvom slučaju je: ne napuštajte ga! S vremenom i praksom bićete efikasniji i brži u pisanju sadržaja, pa vam sve ovo i neće izgledati kao nemoguća misija. Vežba dovodi do savršenstva, zar ne? 🙂

Struktura kvalitetnog priloga

Svaki profitabilan blog sastavljen je od mnoštva delova, gde svaki deo ima svoju ulogu u stizanju do uspeha.

Sledi formula za pisanje kvalitetnog sadržaja:

1. Koncizan naslov

Ovde nipošto ne smete da budete nejasni, stavite čitaocima jasno do znanja šta će da nauče. Zahvaljujući naslovu oni odlučuju hoće li uopšte otvoriti vaš prilog.

Uvek imajte na umu i SEO. Kakav naslov je najbolji za pretragu? Šta će vaši potencijalni čitaoci ukucati u pretraživač kako bi se više informisali o temi vašeg priloga?

Više o optimizaciji sadržaja za pretraživače saznajte u sledećim prilozima:

Ili email kursu: SEO za blogere

Sledi nekoliko primera naslova koji privlače čitaoce:

 • Naučite kako da…
 • 7 načina da… Iako nije korektno prema pravopisu, pisanje brojeva brojem, a ne slovima daje mnogo veću konverziju.
 • Ultimativni vodič za…
 • 8 stvari koje treba da znate o…
 • Kako da napravite…

2. Konkretan uvod

U uvodu treba da u svega nekoliko rečenica objasnite čitaocu sledeće:

 • O čemu se radi u nastavku teksta;
 • Zbog čega bi trebalo da ga pročitaju do kraja;
 • Koje probleme rešava.

Imajte na umu da i ovde treba upotrebiti ključnu reč za koju želite da optimizujete svoj prilog.

3. Naslovna slika

Slika visokog kvaliteta koja je pogodna za objavljivanje priloga na društvenim mrežama.

Ja svoju grafiku kreiram u Photoshop-u, ali postoji puno besplatnih alata na Internetu za one koji ne poseduju znanje grafičkog dizajnera. Ovde bih izdvojila sajtove Canva i PicMonkey.

Svaka naslovna slika treba da uključuje sledeće:

4. Sadržaj priloga

O sadržaju govorimo sve vreme, zar ne? Obezbedite rešenje određenog problema i objasnite kako dostići konkretan cilj vaše ciljne grupe. Zapamtite, želite da pomognete svojim čitaocima.

Podelite sadržaj na sekcije – Podnaslovi su najbolji prijatelji vaših čitalaca. Oni im olakšavaju da pronađu ključne segmente u svakom prilogu i omogućavaju im da ga lakše prate. Osim toga, i Google ih voli, pa su veće šanse da se dobro rangirate na listi pogodaka.

Bullet points + grafika/fotografije koristite ukoliko ih vaš sadržaj zahteva. Upotreba slika ili grafike tamo gde im nije mesto samo će zbuniti čitaoce, bez obzira na to što je Internet vizuelni medij.

Interni linkovi – Kako vaš novi čitalac lako može da dođe do ostalog relevantnog sadržaja? Trudite se da što više povezujete srodne priloge, čitaocima će znatno olakšati kretanje po blogu i jasno staviti do znanja da ste stručni u oblasti o kojoj pišete.

5. Zaključak

Zaključak je jednako važan segment svakog priloga kao i svi pre njega. Nakon što sa svojim čitaocima podelite sve važne informacije, dajte im još razloga da ostanu na vašem blogu.

Sledi nekoliko načina da to uradite:

 • Osvrnite se još jednom na temu o kojoj ste govorili, naglašavajući ključne tačke;
 • Dajte svojim čitaocima domaći zadatak. Navedite ih da odmah preduzmu ponuđene korake i da vam se jave sa prvim rezultatima;
 • Stavite im do znanja da im stojite na raspolaganju za sva dodatna pitanja i da mogu da ostave svoj komentar i mišljenje o prilogu;
 • Zamolite ih da podele prilog na svojim društvenim mrežama ukoliko im se svideo;
 • Obezbedite sekciju sa još relevantnog sadržaja;
 • Dajte im šansu da se prijave na vašu mejling listu.

DODATNI SAVET: Kada konačno završite pisanje svog priloga i smatrate da više nemate šta dodati (ili oduzeti), nemojte ga objaviti. Sačekajte još jedan ili dva dana i ponovo ga pročitajte. Garantujem vam da ćete uvideti sitne propuste i dodatno poboljšati svoj sadržaj.

Zaključak

Došli smo do kraja jednog od mojih najdražih priloga. Naučili ste kakav pristup je potreban da bi se napisao kvalitetan sadržaj koji će, osim vašim čitaocima, doneti mnogobrojne prednosti i vama kao autorima.

Da naučite šta podrazumeva jedan kvalitetan prilog, kako treba da izgleda i na koji način je najbolje da se obraćate svojim čitaocima, putem sledeće forme preuzmite jedan od najčitanijih priloga na ovom blogu u PDF formatu.

Hvala vam na pažnji! 🙂

P.S. Ukoliko želite više da se edukujete o blogovanju i saznate sve što je potrebno za pokretanje profitabilnog bloga, pročitajte Sveobuhvatni vodič kroz blogovanje.

5 2 votes
Article Rating
Podelite prilog sa prijateljima

Autor: Maja Vučković

Maja od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomaže malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.
2017. fokus preusmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Tags:
Subscribe
Notify of
guest

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

2 Comments
oldest
newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anka
Anka
1 year ago

Ukoliko se skida fotografija sa nekog od navedenih sajtova, da li je potrebno navesti sajt, autora, da li treba traziti dozvolu od njih ili prosto sa ovih sajtova to nije potrebno? Inace odlican blog, jako kvalitetan sadrzaj, sve pohvale. 🙂

Želite li još korisnih saveta?

Prijavite se da svakog ponedeljka dobijate imejl sa savetima i ekskluzivnim materijalima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog i online biznis!

Email adrese ne ustupaju se trećim licima ni pod kojim uslovima.

error: Content is protected !!
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x