Saveti za blogere

Kako pokrenuti blog koji će se isplatiti

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

“Kako pokrenuti blog?” nameće se kao prvo pitanje svima koji razmišljaju o zaradi putem blogovanja.

Odgovor sam dala sam u prilogu Vodič za pokretanje bloga, ali ovde želim da odem par koraka dalje i objasnim šta je još potrebno kako bi vam se taj poduhvat zaista isplatio.

Kroz kontakt sa ljudima koji su na početku ili još uvek razmišljaju o pokretanju bloga, uvidela sam da većina ima pogrešnu percepciju o tome šta blogovanje podrazumeva i zahteva kako bismo ostvarili rezultate koje želimo.

Iz tog razloga, kao odgovor na sve nedoumice i strahove koje mnogi od vas imaju, u ovom prilogu daću vam proverenu formulu za uspeh u blogovanju, u kojoj god niši da se nalazite.

Pređimo zato na stvar! 🙂

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Šta nam svima zadaje glavobolju kada pokrenemo blog?

Svoj prvi blog pokrenula sam 2015. godine, ali sve što sam za godinu i po dana postigla bili su neuspesi. Ili, da se izrazim optimistično – lekcije! 🙂 Iako ne mogu da se pohvalim impresivnim početkom, mogu time da me odsustvo pozitivnih rezultata nije obeshrabrilo.

Jedan od mojih najvećih problema bio je definisanje niše u okviru koje ću da pišem i radim. U teoriji sam znala kako stvari stoje, ali svaki put kada bih kreirala sadržaj za svoj blog, bila sam svuda. Bukvalno.

Sada mi je jasno da je moja želja da govorim o što više tema, zapravo, bila vođena strahom kako u suprotnom neću imati dovoljno publike: čitalaca, klijenata, kupaca. Plašila sam se da ću biti na gubitku ukoliko čitaocima ne ponudim što više raznovrsnog sadržaja.

Međutim, ova vrsta straha je sastavni deo početka blogovanja i verujem da se svaki novi bloger suočava sa njim.

Sa drugim blogom, ovim na kom se trenutno nalazite, sve je izgledalo potpuno drugačije. Moja email zajednica od početka je kontinuirano rasla, a interesovanje za blog i usluge rezultiralo je prihodima. Zbog čega?

Zbog toga što sam ovaj put blogovanju pristupila na pravi način – kao biznisu. Sve dotadašnje neuspehe zaista jesam iskoristila kao važne lekcije, ali ne jedine.

Prikupljanje informacija i edukacija o tome šta je blogovanje i šta zahteva od mene da bih uspela, postalo je jedini fokus mog interesovanja.

Po prvi put sam zaista razmišljala – ko je sa druge strane ekrana? Ovo je pomoglo. Tako sam, prilikom kreiranja novih sadržaja, na umu imala SVOG IDEALNOG ČITAOCA, a ne svakoga kome bi taj sadržaj mogao da “padne šaka”.

Jedan od vaših najvažnijih zadataka upravo je da targetirate što manju i specifičniju grupu.

Razmišljajte o mestima na kojima vaša publika provodi vreme i razgovara upravo o problemima za koje vi imate rešenje. Gde se nalaze – u Fejsbuk grupi, na portalu, u teretani, na dečijem igralištu isped zgrade?

Ali, ne pokušavajte sve da ih pridobijete, već definišite svog IDEALNOG ČITAOCA i tragajte za njim. Ukoliko pronađete deset ljudi koji se dive vašem sadržaju, budite sigurni da će uslediti još sto.

Informacije koje svaki bloger mora da zna

Kada sam ozbiljno počela da proučavam blogovanje, shvatila sam koliko bitnih stvari nam ne govore. Većina članaka na internetu blogovanje navodi kao još jedan zgodan način za zaradu od kuće. Međutim, gotovo nijedan od njih ne pomaže nam da formiramo pravu sliku o tome šta blogovanje podrazumeva i zahteva kako bi se naši napori u budućnosti isplatili. Otuda toliko neuspešnih i napuštenih blogova na internetu.

I Biznis plan za pokretanje bloga

Pokretanje bloga bez prethodno definisanog plana i strategije nije nešto što bi danas trebalo da se smatra opcijom. Ovo svakako ne treba da vas brine, jer ne mislim na 50 strana stroge prezentacije sa svom tom fensi marketinškom terminologijom i grafikonima, ali ako već želite da pokrenete blog koji će u roku od godinu dana da počne da donosi novac, neophodno je da imate jasne odgovore na sledeća pitanja:

  • Kako će izgledati vaš marketing plan?
  • Koje formate sadržaja ćete da koristite?
  • Na koji način ćete da monetizujete svoj blog?

Čak i da odgovore na navedena pitanja imate zapisane na salveti, bolje je nego da uopšte nemate ideju o njima.

U ovom zadatku, kao pomoć, na raspolaganju imate moj besplatan email kurs: Blog biznis plan.

II Definisanje vizuelnog identiteta

Kreiranje vizuelnog identiteta nije namenjeno samo velikim kompanijama, već svima koji pokreću bilo kakav biznis ili organizaciju. Možda vas izneneđuje, ali isto važi i za blogere.

Ukoliko nameravate da se istaknete, od prvog dana treba da težite prepoznatljivosti. Tako nešto ćete svakako da postignete kroz jasno definisan i konzistentan vizuelni identitet.

Više o brendiranju i kreiranju vizuelnog identiteta za vaš blog pročitajte u prilogu Kreiranje vizuelnog identiteta.

III Bez promocije pre nego sve bude spremno

Može se desiti da naiđete na savete kako sa promocijom svog bloga treba da krenete što pre. Međutim, zapitajte se šta biste vi pomislili da se zateknete na blogu koji ima dva objavljena priloga i linkove koji nikuda ne vode.

Ovo ne znači da treba da čekate da sve bude savršeno pre nego svoj blog pustite online, ali je svakako besmisleno ako novac i ostale vredne resurse ulažete u promociju nedovršenog sajta.

Sa promocijom i konkretnim marketing strategijama možete da krenete tek pošto se uverite da su svi najvažniji aspekti vašeg bloga postavljeni i funkcionišu bez grešaka.

Kreiranje strategije uoči pokretanja bloga

Pretpostavljam da na informacije i zadatke koje ste do sada pročitali niste računali dok ste razmišljali ili se pripremali za pokretanje bloga. Takođe, jasno mi je da neki od njih ne deluju previše privlačno, jer vi ste samo želeli da pišete o temama koje volite, a ja vas teram da pravite nekakav biznis plan i poslovnu strategiju.

Međutim, ako želite da vam to pisanje o temama koje volite donese novac, moraćete da zasučete rukave i obavite ono što je potrebno.

Šta je u blogovanju najskuplje?

Još jedna stvar koju nam o blogovanju ne govore je da nas neznanje najviše košta. Mene je koštalo dve godine, a nadam se da se slažete da je vreme najvrednija valuta.

Imajte na umu da se u blogovanju stvari ne dešavaju same od sebe, već zbog akcija koje poduzimamo u smeru ciljeva koje smo postavili.

Zbog toga ne mogu dovoljno da naglasim koliko je važno da se edukujete o principima blogovanja i zadacima koje pred vas postavlja kako biste od njega zarađivali.

Sada ću da vas sprovedem kroz najvažnije segmente kreiranja plana i radnog okvira za vaš blog.

Zbog čega je važno da imate plan?

Zbog toga što tada nećete da lutate, već imate jasan pravac pred sobom. Ključna pitanja na koja uvek morate da imate odgovore su ŠTA i KAKO.

  • Šta želim da postignem?
  • Kako da to postignem?

Ukoliko se vodite ovom jednostavnom formulom, nema cilja koji, pre ili kasnije, nećete da ostvarite.

I KREIRANJE PLANA

01. Pozicioniranje

Čak i pre nego krenete sa izradom bloga, važno je da odredite ključne reči pomoću kojih ćete da se pozicionirate na pretraživačima.

O tome šta je optimizacija sadržaja pročitajte u prilogu Šta je SEO i zbog čega je neophodan, a da naučite kako da optimizujete svoj sadržaj, možete u mom email kursu SEO za blogere.

02. Strategija sadržaja

Ukoliko želite da izgradite profitabilan blog, moraćete da zaboravite na ideju nasumičnog objavljivanja priloga. Pozicioniranje bloga na pretraživačima ne dešava se samo od sebe, već isključivo zahvaljujući prilozima na blogu.

Moj savet vam je da odaberete najkonkurentnije ključne reči u niši u kojoj se nalazite, a zatim za njih napišete relevantne priloge i optimizujete ih za pretraživače.

Nećete čuti druge da vam ovo savetuju, ali…

Ukucajte u Google sledeće klučne reči i vidite ko je prvi na listi pogodaka organske pretrage:

  • pokretanje bloga;
  • kako pokrenuti blog;
  • pisanje za blog.

Videli? 🙂 Ok, sada ste sigurni da znam o čemu pričam.

Jaku poziciju na Google-u ostvarila sam zahvaljujući koracima o kojima govorim u svom email kursu SEO za blogere.

03. Društvene mreže

One su veoma važne kada delite sadržaj. Međutim, nisu sve podjednako produktivne za sve niše, zato vodite računa na koje ćete da se fokusirate. Ono što nipošto ne smete je da otvorite naloge na svim društvenim mrežama za koje ste čuli.

04. Email bilteni (newsletter)

Mailing lista je najmoćnije vlasništvo svakog uspešnog blogera i online preduzetnika, zato je važno da počnete da je gradite i komunicirate sa publikom od prvog dana.

II FORMATI SADRŽAJA

Kada je deljenje sadržaja u pitanju, izbor formata zavisi od toga ka kojoj publici ćete da usmerite sadržaj, koliko vremena vam treba da kreirate taj sadržaj i koliko informacija želite da delite. Obično, istu ideju možete da prenesete koristeći bilo koji format. Suština nije u formatu, već u temi o kojoj se diskutuje.

Osim tekstova i slika, postoje infografika, video-snimci, e-knjige, predlošci, članci o istraživanju, prezentacije, vebinari, vodiči o temi i još mnogo toga.

III MONETIZACIJA

Zarada nije nešto o čemu bi tokom prvih godinu dana blogovanja trebalo da razmišljate, ali je, ipak, važno da imate u vidu način na koji želite da monetizujete svoj blog u budućnosti, kako biste sve svoje napore usmerili u odgovarajućem pravcu.

Postoji veoma mnogo načina za monetizaciju: prodavanje svojih proizvoda ili usluga, affiliate marketing, sponzorisani prilozi, reklame, itd. Ipak, imajte na umu da nisu svi adekvatni za svaki tip bloga i da ne može biti svejedno za koji od njih ćete da se opredelite.

Takođe, moj savet bi bio da sami definišete način na koji želite da zarađujete, umesto da birate od postojećih. Svakako, predlog nije da dolazite do revolucionarnih ideja za zaradu, već da angažujete svoje misaone procese na najbolji način.

Blogovanjem do pasivnog prihoda

Sada ću da vam opišem sistem zahvaljujući kom sam ostvarila jedan od svojih najvažnijih ciljeva – pasivan prihod.

Dobra stvar u vezi sa ovim sistemom upravo je ta da svaki bloger, bez obzira na nišu u kojoj se nalazi, može da ga primeni i postigne isto.

Informacije koje ću u nastavku sa vama da podelim vrede mnogo, zato je od neizmerne važnosti da uložite sve potrebne napore kako biste razumeli svaku fazu procesa i uspešno ga sproveli do cilja.

01. PRIBAVLJANJE INFORMACIJA I EDUKACIJA

Nakon neuspeha sa svojim prvim blogom, bilo mi je jasno da sam potcenila blogovanje.

Od ljudi stalno čujem kako nisu spremni da ulože u blogovanje, jer nisu sigurni da ono što nude ima svoju publiku. Istina je, zapravo, da ne postoji nedostatak tržišta, već loš plan, strategija i realizacija.

Pre nego sam pokrenula drugi blog, analizirala sam najuspešnije blogove na planeti i došla do odgovora šta je svima zajedničko.

Naoružana takvim informacijama, pokrenula sam blog koji sada vodim i koji od samog starta beleži željene rezultate.

To što znate lepo da pišete i imate želju da blogujete nije dovoljno. Morate da upoznate posao u koji se upuštate i igrate po njegovim pravilima.

02. KREIRANJE EKSTREMNO KORISNOG SADRŽAJA

Kvalitetan sadržaj je osnovni uslov koji vaš blog mora da ispuni kako bi u budućnosti donosio prihod.

Kvalitetan sadržaj ne znači dobar sadržaj.
Kvalitetan sadržaj znači ekstemno koristan sadržaj.

Pre nego ga obezbedite (i nastavite kontinuirano da ga dostavljate) besmisleno je da očekujete zaradu.

03. POKRETANJE MAILING LISTE

Mailing listu morate da pokrenete istog dana kada i blog.

Mnogi iz nekog razloga izbegavaju ovaj korak ili pod nerazumnim objašnjenjem čekaju “pravi trenutak” da je pokrenu, ali takve odluke se na kraju obavezno pokažu kao greška.

Verovali ili ne, ja sam svoj prvi newsletter poslala kada sam imala jednog pretplatnika 🙂 Međutim, on to ni po čemu nije mogao da primeti. Potrudila sam se oko sadržaja mejla kao da će ga pročitati stotine.

04. MONETIZACIJA

Nakon što obezbedite dovoljno korisnog sadržaja koji vas predstavlja i izgradite aktivnu email zajednicu, vreme je za monetizaciju.

Ja sam kreirala e-knjigu i u toku prva 24 sata zaradila 460 eur.

Sa samo jednim poslatim newsletter-om.
Bez ijednog uloženog evra u reklame.

Potpuno drugo iskustvo imala sam nakon prve plaćene kampanje na Fejsbuku i Instagramu.

Za pet dana, koliko je kampanja plaćena 50 eur trajala, zaradila sam 60 eur.

Sledi jednostavna formula koja objašnjava šta se desilo:

EKSTREMNO KORISTAN SADRŽAJ
+
MAILING LISTA
=
LOJALNA PUBLIKA

Ljudi iz moje email zajednice ni na trenutak nisu posumnjali šta će dobiti kupovinom knjige.

Sa druge strane, nova publika do koje sam došla putem plaćene kampanje na društvenim mrežama me nije poznavala.

05. REVIZIJA I “NADGRADNJA” POSTOJEĆIH PRILOGA NA BLOGU

Kvalitetan sadržaj na blogu jeste osnovni uslov koji treba da ispunite kako bi se vaši napori isplatili, ali jednom kada ga obezbedite ne znači da tu treba da stanete.

Jednom ili dva puta godišnje potrebno je da uradite kompletnu reviziju priloga na blogu. Takođe, tamo gde sadržaj dozvoljava, obezbedite i dodatne materijale za preuzimanje.

Na ovaj način ćete svojoj publici nastaviti da dostavljate vrednost i uvećate email zajednicu.

06. EMAIL SEKVENCA

Email sekvenca je serija mejlova koju vaši novi email pretplatnici dobiju nakon što se prijave na mailing listu.

Sadržaj email sekvence mora da bude ekskluzivan.
Takođe, sadržaj email sekvence mora da bude ekstremno koristan na kub!

07. OGLAŠAVANJE

Oglašavanje nije slučajno poslednji korak mog sistema za zaradu pasivnog prihoda.

Neko sam ko apsolutno podržava ulaganje u blog, pogotovo kada je u pitanju korisničko iskustvo, ali, sa druge strane, ideja nije da odemo u minus, već da ceo ovaj sistem, pa i sam novac rade za nas.

Ako ste primetili, tek pošto sam ostvarila zaradu, deo sam uložila u plaćenu promociju. Od tada, stalno vodim računa da mi zarada bude veća od novca koji trošim za promocije.

Međutim, otkriću vam još jednu svoju tajnu.

Najveći deo novca koji trošim ne ide za promociju knjige, već za promociju najčitanijih priloga na mom blogu, koji ujedno imaju najveću stopu konverzije email pretplatnika.

Poučena iskustvom da moju knjigu više kupuju oni koji su me kroz blog upoznali, cilj mojih promocija upravo je da uvećam svoju email zajednicu i broj ljudi koji je sa mojim radom upoznat.

Još nekoliko korisnih uvida o tome kako pokrenuti blog koji će da se isplati…

Pre nego završimo, za danas 🙂 sa vama želim da podelim neke važne uvide koje sam tokom prethodnih godina kroz blogovanje i rad sa klijentima stekla. Svaki od njih može da vam pomogne u kreiranju plana za pokretanje ili reviziju bloga.

Ne trudite se da napravite “nešto potpuno drugačije”

Kroz razgovore sa čitaocima mog bloga, primetila sam da je ovo velika briga mnogih – kako da budu ili pokrenu nešto potpuno drugačije od svega što postoji?!

Međutim, “nešto potpuno drugačije” nije preduslov za pokretanje i uspeh jednog bloga. Zapravo, može da bude veoma pogrešno polazište.

Posvećen rad i kvalitet jesu ono što će u blogovanju da vas izdvoji od ostalih. Možete da pokrenete blog u najkonkurentnijoj niši i opet se istaknete kvalitetom koji dostavljate publici.

Nemojte da brinete o tome kako je već sve rečeno, jer nije rečeno na vaš način. Ako ste spremni da u kreiranje svojih sadržaja uložite više truda od ostalih, budite uvereni da će publika to umeti da prepozna i nagradi.

Takođe je važno da budete disciplinovani tokom rada na svom blogu, jer i najgenijalnija ideja neće imati šansu ukoliko svoje sadržaje ne objavljujete redovno.

Ne započinjite sve odjednom

U planiranje bloga (ili njegove revizije) neophodno je da uložite dovoljno vremena. Ne žurite i ne potcenjujte posao koji je pred vama.

Čest je slučaj da, jednom kada dođu do informacija na mom blogu, ljudi potpuno nepromišljeno počnu da primenjuju savete i tako naprave mnoge previde.

Nemojte da dajete obećanja koja ne možete da ispunite

Motivi zbog kojih neki daju velika obećanja svojoj publici mogu da budu različiti. Jedni na taj način sebe izazivaju, kako bi dostavili što bolji sadržaj, dok drugi naprosto žele da manipulišu.

U prvom slučaju ovo može da bude korisno, ali samo kada ste u stanju da svoja obećanja zaista ispunite.

Oni drugi, koji se služe obmanama samo da bi postigli određeni cilj, nisu razumeli o čemu se ovde radi i nemaju apsolutno nikakve šanse za uspeh.

Vodite računa o publici koju već imate, umesto da ste stalno fokusirani na sticanje novih pratilaca

Svako ko želi da izgradi veliku zajednicu oko svog bloga ima apsolutno ispravan cilj. Međutim, poenta nije velika brojka, već zadovoljni i lojalni pojedinci.

Dok težite da uvećate svoju zajednicu, važno je da ne izgubite iz vida one koji su već tu. Kontinuirano dostavljanje kvalitetnih sadržaja kroz email biltene i dostupnost za pitanja i pomoć je obaveza koju morate da ispunite.

Nisu sve negativne kritike zlonamerne, naučite da ih prihvatite i dobijete najbolje od njih

Negativni komentari su jedan od najčešćih strahova sa kojima se blogeri suočavaju. Zapravo, podatak koliko ljudi baš iz ovog razloga nije pokrenulo blog je poražavajući.

Ali, verujem da i sami uviđate kako konstruktivne kritike mogu mnogo više da nam pomognu, nego hvalospevi. Kritike ukazuju na mesta gde treba da unapredimo svoj rad, dok hvalospevi često znaju da nas uljuljkaju.

Ovo naravno nema veze sa zlonamernim komentarima, a u vašem najvećem interesu je da naučite da napravite razliku.

O šest najčešćih strahova sa kojima se (budući) blogeri suočavaju, pisala sam u prilogu: Kako da prevaziđete strah od pokretanja bloga?

Zaključak

Za kraj, želim da vam zahvalim na pažnji. Svrha ovog priloga jeste da formirate realnu sliku o blogovanju i od samog početka fokus usmerite na prave zadatke. Nadam se da sam u tome uspela? 🙂

Kao i uvek, na raspolaganju sam za sva vaša pitanja i nedoumice.

Želim vam mnogo uspeha u blogovanju! 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Autor: Maja Vučković

Maja je od 2010. godine dizajnerskim i konsultantskim uslugama pomagala malim preduzećima i organizacijama da izgrade snažno prisustvo na webu.

2017. fokus usmerava na kreativne i hrabre pojedince koji putem blogovanja žele da se bave temama koje ih inspirišu i koje vole, i na taj način zarađuju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri izradi sajta ili podrška u pokretanju bloga, pišite mi putem sledećih strana:

Konsultacije za blogere
Pomoć u pokretanju bloga
Izrada web sajtova

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
oldest
newest
Inline Feedbacks
View all comments
Danijel
2 years ago

Zdravo Majo, odličan tekst!
Danas je lako pokrenuti blog ali pokrenuti profitabilan blog baš i nije tako jednostavno.

Ono što je prilično ”loše” kod nas jeste da ljudi žele instant zaradu, nisu spremni da čekaju i budu strpljivi, mnogi odustanu u prvih mesec dana od pokretanja bloga i onda ”bloging ne funkcioniše”.

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Pročitajte i sledeće

Uspešno ste se prijavili, hvala!

Posetite svoj Inbox ili Promotions/Spam/Junk sanduče.

Preuzmite besplatan eBook

22 važne lekcije o blogovanju

Prijavite se da dobijete eBook sa savetima pomoću kojih možete da unapredite svoj blog.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.

Ovaj sajt koristi kolačiće (cookies). Nastavkom korišćenja ovog sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.

Vodič za monetizaciju bloga
u pripremi

Ostavite svoju email adresu, kako bih mogla da vas obavestim kada Vodič za monetizaciju bloga bude u prodaji.

Email adrese se ne ustupaju trećim licima ni pod kojim uslovima.